G4Media.ro

Studenții europeni nu mai sunt atrași de universitățile britanice după Brexit /…

sursa foto: Pixabay

Studenții europeni nu mai sunt atrași de universitățile britanice după Brexit / Ce soluții au găsit universitățile din UK / Ce spune un profesor român care predă în Marea Britanie

Brexitul a avut efecte și asupra numărului de studenți europeni care au ales să studieze la universitățile din Marea Britanie. Astfel, numărul înscrierilor studenților europeni la universitățile din Marea Britanie s-a redus cu peste jumătate după Brexit, ceea ce a dus la o explozie a taxelor de școlarizare, potrivit datelor Agenției de Statistică a Învățământului Superior (HESA) din Marea Britanie, scrie La Libre

Din 2017, anul de după referendumul pentru Brexit, „s-a înregistrat o scădere notabilă a înscrierilor în primul an din primele 10 țări din UE”, indică HESA.

Conform cifrelor HESA, 66.680 de studenți din UE se înscriseseră în primul an de licență sau master și doctorat la începutul anului universitar 2020. Erau doar 31.000 pentru 2021/2022, primul an școlar complet de la sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.

„Această scădere semnificativă (…) poate fi atribuită modificărilor taxelor de înscriere”, a estimat HESA.

Înainte de 2021, studenții din UE plăteau aceleași taxe de școlarizare ca și omologii lor britanici, maximum 9.250 de lire sterline (10.500 de euro) pe an.

De la începutul anului școlar 2021, ei trebuie să plătească mult mai mult, până la 38.000 de lire pe an, în funcție de universități și regiuni, potrivit „The Guardian”.

La fel ca restul studenților internaționali, europenii post-Brexit nu mai pot contracta împrumuturi pentru studenți, trebuie să obțină viză și să plătească pentru a beneficia de NHS, serviciul de sănătate publică.

Rezultatul este că doar 13.155 de studenți europeni s-au înscris pentru 2021 în primul an al primului ciclu, de aproape trei ori mai puțin decât cei 37.530 din anul precedent.

L-am întrebat pe Bogdan Ghiță, profesor în rețele de calculatoare și prodecan relații internaționale la Universitatea din Plymouth cum au reacționat universitățile britanice la reducerea numărului de studenți europeni după Brexit?

„- Prima reacție a universităților a fost reorientarea campaniilor de recrutare către zona non-UE, mai exact China și India de unde provin majoritatea studenților, atât în momentul de față, cât și înainte de Brexit. Înainte de momentul Brexit, studenții din zona euro reprezentau cam 30% din totalul studenților internaționali înscriși în Marea Britanie. Este greu de estimat în totalitate impactul pe care Brexit îl are asupra numerelor datorită faptului că sunt încă studenți înregistrați la universități care și-au început studiile ca studenți UE și vor putea să termine în același regim de taxe.”

Aproximativ 120.000 de studenți europeni urmează încă cursuri în universitățile britanice (față de 152.000 în 2020/2021), mulți dintre ei au început să se formeze înainte de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește taxele de școlarizare, Bogdan Ghiță, spune că „taxele în sine nu au crescut, ci doar realocarea studenților din Uniunea Europeană din categoria „home”, student britanic,  in categoria „internațional” – student internațional, adică plătesc altă categorie de taxe, mai mari. La momentul de față taxa de școlarizare pentru un program universitar este fixată pentru studenții britanici la 9250 de lire pe an în timp ce taxa de școlarizare pentru un student internațional variază semnificativ între 15 și 20.000 GBP pe an.

– Se așteptau la asemenea scădere notabilă a înscrierilor din Europa?

– Da, toate universitățile care aveau un număr semnificativ de studenți din Uniunea Europeană se așteptau ca acest număr să se reducă din cauza Brexitului. Nu exista nici la momentul respectiv, nu există nici la momentul de față o soluție magică pentru compensarea acestei reduceri. Peste noapte, din cauza Brexitului, programele din Marea Britanie au devenit prohibitive financiar din 2 motive: creșterea semnificativă a nivelului taxelor și dispariția împrumutului pentru studii de la statul britanic.

– De ce ar mai trebui un student european să aleagă o universitate britanică după Brexit?

– Aspectul financiar este cu siguranță unul major în alegerea unei anume țări și universități pentru a studia. Lăsând la o parte dificultățile financiare și costul relativ ridicat al programelor, merită să ne reamintim faptul că învățământul și cercetarea din Marea Britanie sunt considerate a fi printre cele mai avansate din lume. Luând în considerare experiența și pregătirea cadrelor didactice, echipamentele pe care le au la dispoziție studenții în timpul studiilor, și atmosfera generală a campusurilor, Marea Britanie rămâne opțiune de top pentru cei care doresc să urmeze studii universitare, probabil la egalitate cu Statele Unite dar, dacă e să vorbim de preț, mult mai atractivă.

– Ce face Universitatea din Plymouth pentru a atenua efectele Brexitului, adică scăderea numărului de studenți europeni?

– Universitatea din Plymouth îi așteaptă în continuare pe studenții europeni, care la momentul de față, deși în număr mai mic, continuă să contribuie la atmosfera internațională a campusului. 

Singura opțiune pe care o avem la momentul de față este să continuăm să promovăm universitatea, dar să ne axăm pe ariile geografice pentru care Marea Britanie prezintă mai mult interes la momentul de față. Anul acesta a crescut semnificativ numărul studenților internaționali din India și Nigeria, în special pentru studii de masterat. Această schimbare, similar cu scăderea numărului de studenți europeni, a avut loc pentru majoritatea universităților din Marea Britanie, nu numai la Plymouth.”

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pregatiti chinezi. Si asa au ajuns pe Marte. Pregatiti de UK vor ajunge pe Alpha Centauri.

    • Nu e un argument valid. De ce ar conta originea ? Ma indoiesc ca studentii chinezi care vin sa studieze in UK se vor intoarce in RPC mai ales avand in vedere situatia economico-sociala actuala de acolo. Probabil 80% vor pleca in US si 20% vor ramane in UK. Oricum, prioritatea nu o au chinezii ci cei din fostele colonii britanice.