G4Media.ro

Studenții pro-palestinieni de la Columbia sfidează ultimatumul universității americane

Captura X

Studenții pro-palestinieni de la Columbia sfidează ultimatumul universității americane

Studenții de la Universitatea Columbia din New York, care reprezintă punctul de plecare al unei mișcări studențești pro-palestiniene din Statele Unite, au ocupat o clădire în cursul nopții de luni spre marți, sfidând un ultimatum pentru a pune capăt protestului lor.

Luni seară, Columbia a început să sancționeze studenții care au refuzat să părăsească tabăra instalată de zece zile „altfel decât prin forță”, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

În timpul nopții, manifestanții s-au baricadat în interiorul clădirii Hamilton, iar alții au înconjurat-o formând un lanț uman în exterior, potrivit unei înregistrări video postate pe rețelele de socializare.

 

„Membri ai comunității Columbia au preluat controlul asupra Hamilton Hall imediat după miezul nopții”, a precizat într-un comunicat grupul studențesc Columbia University Apartheid Divest. Ei au redenumit-o „Hind’s Hall” în onoarea unei fetițe de șase ani, Hind, ucisă în timpul războiului din Gaza.

„Preluarea controlului asupra unei clădiri este un risc mic în comparație cu rezistența zilnică a palestinienilor din Gaza”, a adăugat grupul.

„Am început să suspendăm (administrativ) studenții ca parte a acestei noi măsuri pentru a asigura securitatea campusului nostru”, a declarat presei luni seară vicepreședintele pentru comunicare de la Columbia, Ben Chang.

După un weekend relativ calm în campus, unde a fost instalat un „sat” de corturi, președintele Columbia, Minouche Shafik, a lansat luni un ultimatum care expiră la ora 18:00 GMT. Ea i-a îndemnat pe cei 200 de ocupanți ai unei tabere să plece, în urma eșecului a cinci zile de negocieri pentru o soluție amiabilă.

Acești studenți și militanți pro-palestinieni, care cer ca Columbia, o universitate privată, să rupă orice legătură cu patroni și companii legați de Israel, au cerut ca tabăra să fie „protejată”.

„Nu vom fi evacuați, altfel decât prin forță”, a strigat Sueda Polat, o studentă lider al mișcării, în cadrul unui briefing de presă. Un jurnalist al AFP a numărat aproximativ cincizeci de persoane rămase luni seara în mica tabără, într-o atmosferă relaxată și fără prezența poliției.

Columbia dăduse asigurări vineri că nu va chema poliția din New York pentru a evacua corturile.

Dar pentru Joseph Howley, profesor la Columbia, ultimatumul dat de președintele Shafik echivalează cu „cedarea la presiuni politice externe”.

Valul de proteste împotriva războiului purtat de Israel împotriva Hamas în Fâșia Gaza se răspândește de zece zile în universitățile americane. Mișcarea a început la Universitatea Columbia, unde o sută de persoane au fost arestate pe 18 aprilie.

De atunci, sute de alte persoane – studenți, profesori și activiști – au fost interogate, uneori arestate și urmărite penal în mai multe universități din țară.

Vietnam

Imaginile cu poliția antirevoltă care intervine în campusuri, la cererea universităților, au făcut înconjurul lumii, amintind de evenimente similare petrecute în Statele Unite în timpul războiului din Vietnam.

Demonstrațiile au reaprins dezbaterea tensionată de la atacul Hamas din Israel din 7 octombrie privind libertatea de exprimare, un drept constituțional, și acuzațiile de antisemitism.

În această iarnă, cei doi președinți ai universităților Harvard și UPenn au fost forțați să demisioneze după ce au fost acuzați în fața Congresului de la Washington că nu au făcut suficient pentru a combate antisemitismul.

Pe de o parte, studenții și profesorii își acuză universitățile că încearcă să cenzureze libera exprimare politică, în timp ce, pe de altă parte, o serie de personalități proeminente, inclusiv republicani aleși, consideră că activiștii alimentează focul antisemitismului.

Unii studenți evrei s-au alăturat protestelor pro-palestiniene.

În weekend, peste 350 de persoane au fost arestate în mai multe universități din țară, iar tabăra din Boston a fost desființată.

La Universitatea Texas din Austin, o tabără a fost, de asemenea, desființată, iar mai multe persoane au fost arestate. Luni, poliția a folosit spray cu piper. „Nici o tabără nu va fi permisă”, a declarat guvernatorul conservator al Texasului, Greg Abbott, pe rețelele de socializare.

La Virginia Commonwealth University (VCU) din Richmond (nord-est), poliția a împins manifestanții în afara clădirii, potrivit imaginilor televiziunilor locale. Studenții au acuzat poliția că a folosit gaze lacrimogene.

Conducerea a precizat pe X că le-a oferit în repetate rânduri manifestanților, „dintre care mulți nu erau studenți”, posibilitatea de a părăsi incinta și că „cei care nu au făcut acest lucru au fost arestați și încalcă legea”.

Războiul din Orientul Mijlociu a fost declanșat de atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Ca represalii, Israelul a promis că va distruge mișcarea islamistă, iar vasta sa operațiune militară în Fâșia Gaza s-a soldat cu 34.488 de morți, majoritatea civili, potrivit Hamas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ar trebui exmatriculați și trimiși la fața locului să se informeze mai bine!

  2. Ridicarea cetateniei unor oameni nascut in USA ?