G4Media.ro

STUDIU 37% dintre companii şi-au întrerupt total sau parţial activitatea după declararea…

STUDIU 37% dintre companii şi-au întrerupt total sau parţial activitatea după declararea stării de urgenţă, iar peste un sfert vor apela la şomaj tehnic

Întreruperea totală sau parţială a activităţii este măsura decisă de 37% dintre companii, în timp ce 20% şi-au restrâns activitatea, după declararea stării de urgenţă pe fondul pandemiei Covid-19, iar 27% afirmă că vor apela în mod cert la şomajul tehnic, potrivit studiului HR Barometru, realizat de PwC România la finalul lunii martie, relatează News.ro.

”Marea majoritate a companiilor doresc să îşi păstreze angajaţii şi să reducă efectele negative asupra acestora. Din păcate, soluţiile sunt limitate şi dificil de anticipat într-un climat imprevizibil care duce la scăderea neaşteptată a veniturilor într-un termen foarte scurt. Efectul crizei este unul de domino, afectând tot mai mult industrii. Guvernul a luat un prim set de decizii, dar trebuie să continue monitorizarea foarte atentă a problemelor ca să reacţioneze la timp cu alte măsuri de sprijin şi, astfel, să salveze cât mai multe companii şi angajaţii acestora”, a declarat Daniel Anghel, partener, liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.

Studiul a inclus o serie de întrebări referitoare la întreruperea totală sau parţială a activităţii, restrângerea acesteia, reducerea cifrei de afaceri şi capacitatea de a plăti salariile.

”Conform răspunsurilor: 19% au întrerupt total activitatea, 18% au întrerupt parţial activitatea, 19% nu au întrerupt activitatea, estimează o scădere a cifrei de afaceri cu 25% şi au capacitatea de a plăti salariile, 10% nu au întrerupt activitatea, anticipează reducerea cifrei de afaceri cu 25% şi nu au capacitatea de a plăti salariile, 20% şi-au restrâns activitatea, iar afacerile se vor reduce cu mai mult de 25%, 14% nu preconizează o scădere a cifrei de afaceri”, arată studiul.

În acest context, munca de la domiciliu este o oportunitate companiile care o pot implementa datorită specificului activităţii. Conform studiului, 19% din companii au implementat munca la domiciliu obligatorie pentru toţi angajaţii.

”Munca de acasă a devenit posibilă pentru foarte multe companii datorită faptului că dispun de tehnologie şi au angajaţi bine pregătiţi care deţin competenţe digitale. În acelaşi timp, infrastructura digitală a României care se plasează printre cele mai performante din Europa contribuie la desfăşurarea activităţii fără sincope. La fel de importantă este cultura organizaţională în noile condiţii de lucru şi putem trage concluzia că organizaţiile care au investit în pregătirea digitală au un avantaj în prezent care va deveni şi mai valoros pe termen lung”, a arătat Ionuţ Sas, partener, leader people & organisation PwC România.

Companiile cărora specificul activităţii nu le permite munca de la domiciliu şi ale căror afaceri sunt afectate negativ iau în calcul aplicarea prevederilor privind şomajul tehnic, astfel: 27% spun că le vor aplica cu siguranţă; 18% încă nu ştiu dacă le vor aplica pentru că sunt neclare; 18% încă nu ştiu dacă le vor aplica pentru că nu le-au analizat; 5% arată că mai degrabă nu le vor aplica pentru că actualele prevederi nu corespund specificului activităţii lor.

”Angajatorii caută diferite metode de reducere a costurilor pentru a se menţine pe piaţă. Totuşi, în acest moment doar 11% iau în calcul concedierile şi majoritatea caută alte variante pentru a-şi păstra angajaţii, cum ar fi încurajarea concediului de odihnă sau a concediului fără plată parţial, oprirea sau reducerea programelor de training, sistarea angajărilor, eliminarea sau reducerea beneficiilor neobligatorii ori reducerea programului de lucru”, a spus Oana Munteanu, senior manager people & organisation PwC România.

Potrivit studiului aproape 30% dintre cei chestionaţi anticipează că vor avea capacitatea să plătească salariile în următoarele trei luni, în timp ce 42% nu au încă estimări în acest sens.

Studiul PwC România HR Barometru a fost derulat în perioada 23-26 martie 2020 pe baza informaţiilor furnizate de 91 de companii din sectoarele: bunuri de larg consum, auto (producţie şi distribuţie), transporturi, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, energie (producţie, utilităţi, distribuţie), distribuitori (retail & logistică), servicii externalizate, altele.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Sug șosete! Va rog sa ma ajutați!

    • Zdreanța hoață care folosește numele furat bad@ a observat că de fiecare dată când ”suge”, simte rece la picioare. Nu, nu e de la troaca în care stă legată cu tovarășii ei troli de la mafia PRO-PSD, e din cauza obișnuinței, de când era mică: ăia care au fătat-o, nu purtau ”șosete”, că erau mai de la țară, ca toți maneliștii care se adapă la veceurile turnătorului la securitate dan voiculescu.

  2. Ce garantii ofera statul ca patronii vor vira somajul tehnic angajatilor si nu vor plati dividende, returnari creditare societate, plati in grup, facturi false etc etc etc si vor uita de angajati ? O firma cu un picior in groapa n-are rost sa mai fie continuata dupa terminarea situatiei de urgenta, angajati se vor gasi oricum berechet dupa, firmele noi se fac in 3 zile :))