G4Media.ro

Studiu: 8 din 10 respondenți și-ar dori să treacă la o mașină…

Sursa foto: Pixabay

Studiu: 8 din 10 respondenți și-ar dori să treacă la o mașină electrică sau hibrid, dar cred că România nu are infrastructura necesară

Jumătate dintre respondenții unui sondaj (51%) declară că ar lua în considerare să achiziționeze o mașină hibrid, iar 28% își exprimă dorința de a trece la cea electrică, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research. În ciuda disponibilității de a trece de la automobile cu combustie clasică la cele electrice sau hibride, studiul arată că 85% dintre români consideră că țara noastră nu este pregătită ca infrastructură pentru șoferii mașinilor electrice.

Doar 21% dintre respondenți au declarat că vor rămâne mereu la mașina pe diesel sau benzină.

Studiul a fost realizat online, cu 1004 interviuri cu respondenți, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural în perioada 18-22 februarie 2021.

Un procent semnificativ dintre respondenți afirmă că au schimbat 1-2 mașini de când sunt șoferi (43%). Deși majoritatea respondenților (63%) sunt de părere că o mașină nouă poate avea o durată de viață optimă de (peste) 10 ani, un procent semnificativ (37%) este cel al șoferilor care au schimbat 3-5 mașini în decursul celor 15 ani de când conduc.

Este remarcabil procentul celor deschiși la ideea de a trece în viitor la o mașină electrică sau hibrid – 79% dintre români, având în vedere că la nivel european, deja există aproximativ 1,8 milioane de astfel de vehicule înmatriculate (la final de 2019, potrivit Comisiei Europene). Dintre cei 79%, 28% declară că ar lua în considerare să achiziționeze o mașină electrică, iar jumătate dintre români (51%) își exprimă dorința de a trece la varianta hibrid.

Principalul beneficiu al mașinilor electrice este diminuarea poluării, menționat de 73% dintre români, urmat de eficiența din punct de vedere al costurilor menționată de 17% dintre oameni. Caracterul modern și inovativ este mai puțin important pentru români, astfel că doar 9% dintre ei îl consideră drept un beneficiu.

În ceea ce privește orizontul de timp, 58% dintre români cred că vor face tranziția la o mașină mai prietenoasă cu mediul în următorii 3 sau 5 ani.

România nu este pregătită ca infrastructură pentru șoferii acestor mașini, consideră 85% dintre români, deși ei și-ar dori să conducă în viitorul apropiat o mașină electrică. Doar 5% dintre români sunt de părere că țara noastră este suficient de pregătită pentru acest tip de abordare sustenabilă. Este posibil că tocmai din acest motiv, unii șoferi să nu își dorească să renunțe la mașinile cu carburant convențional. 21% dintre români consideră chiar că vor rămâne mereu la mașina pe diesel sau benzină, în special cei cu venituri mici, sub 2.000 lei (28%) și nu se gândesc la tranziția către mașina electrică/hibrid. (Foto: Mașină electrică / Pixabay)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Cat de credul sa fii sa crezi ca o masina electrica este mai putin poluanta!
    1. Cu ce se produce energia electrica cand vor fi 35-40% masini electrice? Cu eoliene? cu panouri fotovoltaice? Stie cineva cat costa si mai ales cum se recicleaza un panou fotovoltaic?
    2. Din ce se fac bateriile pentru aceste masini? Cum se recicleaza ele? care este perioada lor de viata?
    3. care este amprenta de carbon pentru constructia unei masini clasice si a unei masini electrice? Spune cineva asta?
    4. Cu ce materiale creezi infrastructura de incarcare (cabluri electrice)? Cat costa asta?
    Ca este o solutie masina electrica ….. DAAAAA
    Ca polueaza mai putin ………NUUUU. Polueaza mai mult decat o masina pe benzina de capacitate mica.
    Ca este solutie pentru orase aglomerate ….. DAAAAA.
    Ca este solutie pentru a scade GRADUL poluarea pe planeta? ….. NUUUUU. Se ,,REDISTRIBUIE” poluarea.
    Cititi, ganditi si selectatati ce spune Greta Analfabeta! Nu va mai lasati manipulati!

  2. Siiiiigur ca da! 80% dintre hipsteri, poate

    • De ce nu ai trece pe electrica?
      Eu unul gasesc doar 2 motive:
      1. Nu ai infrastructura de încărcare.
      2. Sunt încă scumpe.

      In rest numai avantaje, parerea mea.

    • @Flo, astea 2 plus faptul ca ar dura inca destul de multi reincarcarea.
      In rest, clar au avantaje!

    • @Flo
      Un mare dezavantaj este ca nu fac zgomot si nu se poate taia toba de esapament.
      Deci nu se poate accelera in tromba cu motorul urland si nu prea poti sa faci tot cartierul sa stie ca ti-ai luat masina.
      Atunci de ce s-o mai cumperi?

      Rata de adoptie in randul cocalarilor si bizonilor va fi redusa, trebuie sa inventeze un add-on care sa deserveasca segmentul asta de piata foarte bine reprezentat in Ro.

  3. Bah de unde scot astia procentele astea?!
    Eu personal nu o sa renunt la diesel!
    Electricele nu s masini ,sunt cărucioare pe roti!
    N am nevoie de sisteme electronice !Abs e suficient , dar ma pot lipsu si de ala!Cu asemenea aparate (ca masini nu sunt)ajungi toata ziua in service(probabil ca la cel de depanat televizoare masini de spalat)O sa ajungi sa te duci la service ca sa ti puna lichid de parbriz!Masini fara butoane ,fara ceasuri de bord sa fie cat mai ieftine ,plastic cat cuprinde!Bleah!
    Astea nu s masini facute de ingineri si mecanici ci de sobolani de monitor!

    • A trecut mai bine de un an de când Primaria Parisului a anuntat ca nu va mai permite înmatricularea masinilor diesel, motivul fiind oxidul de azot din esapament (absent la benzina).

  4. O să îmi iau o electrica din asta,stau la etajul 7 și deja mi-am tras un prelungitor până jos in parcarea blocului…

  5. Aia in Texas oare unde le incarca,cum merg la muncă?