G4Media.ro

Studiu: 82% dintre pacienții cu COVID-19 au deficiență de vitamina D

sursa foto: Pixabay.com

Studiu: 82% dintre pacienții cu COVID-19 au deficiență de vitamina D

Peste 80 % dintre pacienţii care suferă de COVID-19 au o lipsă de vitamina D, iar această insuficienţă este mai frecventă la bărbaţi, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism şi pentru care au fost monitorizaţi 216 pacienţi, relatează marţi EFE, citată de Agerpres.

Bolnavii de COVID-19 care au fost observaţi în cadrul acestui studiu se aflau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander.

Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.

Deficienţa de vitamina D este asociată unei varietăţi de probleme de sănătate, iar comunitatea ştiinţifică cercetează încă motivul.

De asemenea, tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecţiilor.

În acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular cât şi al celui imunitar”, notează expertul.

Cercetătorii au observat că 82,2 % dintre cei 216 de pacienţi cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile.

Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între concentraţiile sau deficienţa de vitamina D şi gravitatea bolii. Autorii recunosc că studiul are unele limite, având în vedere că a fost realizat într-un singur centru spitalicesc, astfel încât datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau ţări.

Este vorba însă despre un studiu observaţional, iar posibilitatea ca tratamentul cu vitamina D să joace vreun rol în prevenirea acestei maladii sau în ameliorarea pronosticul pacienţilor cu COVID-19 va trebui elucidată în alte cercetări de amploare aleatorii şi controlate.

„Aceste studii sunt necesare pentru a defini cu precizie rolul suplimentelor cu această vitamină în viitoarele valuri de infecţii cu SARS-CoV-2”, rezumă autorii.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Alta isterie acum. Una e una si alta e alta. Studiul NU a aratat ca lipsa de vitamina D creste probabilitatea de a fi infectat sau ca un nivel bun de vintamina D va proteja pe cineva.

    Lasati studiile sa fie interpretate de specialisti si nu mai umpleti buzunarele vindecatorilor de ocazie!

  2. e studiu observational. acest tip de studii nu demostreaza cauzalitatea, rolul lor este de a furniza indicatii referitoare la o posibila corelare intre anumite elemente, de exemplu, ca in acest caz, deficienta de vit D si susceptibilitatea la infectare cu covid.

  3. Sursa:
    https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgaa733/5934827?searchresult=1
    si
    „Conclusions
    25OHD levels are lower in hospitalized COVID-19 patients compared to population-based controls and these patients had a higher prevalence of deficiency. We did not find any relationship between vitamin D concentrations or vitamin deficiency and the severity of the disease.”
    Deci?

  4. Și când Dragnea a vrut să vă deie vitamina D l-ați băgat la pușcărie 😁

  5. Si vitamina D o iei cel mai usor iesind in aer liber de la soare.
    Dar…#stayHome

    • Daca iesi „la soare” acum s-ar putea sa nu mai gasesti, dar vei gasi surse de infectare. Mai ales daca te deplasezi pana la „locul cu sau fara soare” folosind mijloacele de transport in comun. Macar esti ceva mai sigur in aer liber decat la mall sau supermarket.

      Pe de alta parte, suplimentele de vitamina D se gasesc in permanenta, dar trebuie avut grija cu doza. Sa nu fie prea mica si mai ales prea mare (efectele adverse pot fi serioase)! Cel mai bine doar cu recomandarea medicului. Majoritatea populatiei are lipsa de vitamina D in perioada rece, iar in situatia actuala e vital ca aceasta carenta sa fie corectata!

    • Bazaconie. Nici macar surferii profesionisti din Africa de Sud (care stau la soare mult mai mult decat amarastenii din orase) nu au niveluri adecvate de vitamina D. Nu mai puneti botul la tot.

    • @geo @Roco – pe ce va bazati? Orice medic te trimite la soare.

    • @plictisitu – pe studii. Dati o cautare pe o baza de articole serioasa dupa vitamina D si surferi si veti gasi articolele in cauza. Mersul „la soare” e mult mai mult decat vitamina D.

    • @ Plictisitu
      Soarele e cea mai buna sursa de vitamina D. Dar in sezonul rece nu prea e soare…

      Odata cu inaintarea in varsta pielea isi pierde din capacitatea de a sintetiza vitamina D cand e expusa la soare. Plus ca vreo 6 luni pe an radiatiile UV sunt in cantitate mica iar oamenii sunt imbracati gros, asa ca suprafata expusa a pielii este si ea mai mica. Exista suficiente motive ca populatia sa-si faca mai des analizele si sa-si corecteze carentele, in special in sezonul rece. Cred ca numarul de viroze s-ar reduce considerabil.

  6. Altfel spus: Ratati care nu stiu importanta Soarelui.

  7. Dacă studiul lor și datele arată că > 80 % dintre pacienţii care suferă de COVID-19 au o lipsă de vitamina D, înseamnă că există un sâmbure de adevăr util în toată povestea asta.

    Este greu însă să dovedești în mod legitim și statistic că vitamina D singură (atunci când există în cantități suficiente în organism) ajută persoana infectată cu COVID-19 să nu dezvolte simptome severe.
    Pentru a demonstra asta sunt necesare studii pe seturi de date mai complexe care să răspundă cel puţin la întrebarea: individul X a avut simptome ușoare când a contactat virusul pentru că avea suficientă vitamina D în organism, sau beneficiile se datorează în procent de x% inclusiv vitaminei C, Zinc-ului, x , y, etc.?

    „…ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.” Nu văd nimic rău în propunere.

    Sigur că vitaminele și suplimentele alimentare nu elimină virusul din organism. Însă ele întăresc sistemul imunitar și starea generală de sănătate atunci când organismul are o deficiență inițială și când vitaminele/suplimentele sunt administrate o perioada de timp substanțială, împreună cu alte măsuri de îmbunătățire a stilului de viață.

  8. Sau trecerea prin boala (raspunsul imun) consuma vitamina d din organism.

  9. Nu numai vitamina D ajuta la combaterea virusului. Ci si Vit C, Zinc, Seleniu, Magneziu, Quercetin, Interferon.
    G4Media – daca tot scrieti despre vit D de ce doar preluati fara a suplimenta cu alte info binefacatoare si preventive in lupta anti-virus?
    Sunteti amatori in jurnalismul vostru si foarte, foarte biased!

    • G4Media nu sunt biased, ei au postat constant articole despre noile cercetări în domeniul SARS-COV-2 si rezultatele relevante.

      Cât despre Vitamina C (1000 mg zilnic), Zinc (15 mg zilnic), vitamina D (3000 UI – 5000 UI), Quercetina din ceapă (C15H10O7), gingko biloba (reduce inflamația), Sulforaphanul din broccoli, multivitaminele, etc. și efectele lor benefice și imunostimulatoare – s-a tot menționat pe forumul ăsta, încă din aprilie 2020… Si despre multe alele!

  10. Un articol foarte bine realizat! Despre corelația între deficiența de vitamina D și dezvoltarea unei stări mai grave de COVID 19 am citit eu într-un articol pe Portalmed unde se prezintă un studiu realizat de o echipă de investigatori italieni. Articolul complet îl găsiți aici: https://portalmed.ro/covid-19-nivelul-scazut-de-vitamina-d-predispune-la-forme-mai-grave-ale-bolii/