G4Media.ro

STUDIU A cocheta la locul de muncă nu este hărţuire sexuală /…

Sursa foto: Pexels

STUDIU A cocheta la locul de muncă nu este hărţuire sexuală / Glumele, insinuările, privirile timide sau complimentele adresate aspectului fizic nu înseamnă hărțuire

A cocheta cu colegii de muncă fără să se ajungă la hărţuire sexuală este un lucru inofensiv şi poate chiar evita problemele de insomnie, potrivit unui studiu publicat luni de Universitatea Statului Washington (WSU) şi citat de EFE.

„Am descoperit că a cocheta la serviciu îi poate face pe colegi să se simtă mai bine, să fie mai încrezători şi chiar să-i protejeze de factori de stres precum insomnia, încurajându-i totodată să facă faţă problemelor legate de muncă”, a declarat Leah Sheppard, profesor asistent la WSU, care a condus o parte din studiu.

„Chiar şi când participantelor la studiul nostru nu le-a plăcut comportamentul colegului lor în dorinţa de a cocheta, nu s-a atins pragul de percepţie de hărţuire sexuală şi nici s-au produs niveluri de stres, având în vedere că este un spaţiu conceptual net diferit”, a subliniat ea.

Sheppard împreună cercetători din SUA, Canada şi Olanda au examinat comportamentul social lipsit de hărţuire sexuală pe care l-au denumit „naraţiune sexuală”. Această categorie include glumele şi insinuările, dar şi comportamentul de a cocheta precum privirile timide sau complimentele adresate aspectului fizic.

Cercetătorii au trasat distincţii clare între acest tip de interacţiune şi actele persistente şi nedorite ale hărţuirii sexuale, care sunt practicate de obicei de cei care ocupă posturi de autoritate. A fi ţinta unei hărţuiri creează stres, în timp ce conducătorii studiului au descoperit că persoanele care sunt complimentate se simt în largul lor.

Autorii studiului au pus la îndoială şi politicile companiilor privind toleranţa zero faţă de comportamentul sexual la locul de muncă, care nu sunt abordate din această perspectivă. Este vorba de politicile recente privind limitele impuse privirilor adresate mai mult de cinci secunde unei colege, în afara dezbaterii unei teme de serviciu, în vigoare la Netflix, interdicţia impusă la NBC de a împărţi taxiul cu o colegă de serviciu, sau normele riguroase privind îmbrăţişarea unei colege.

Autorii notează că a cocheta cu colegii de muncă aduce un echilibru în colectivitate şi că trebuie evitate politici prea restrictive privind comportamentul social sexual. Totuşi, cei care ocupă posturi de autoritate trebuie să aibă o grijă mai mare în privinţa comportamentului lor faţă de angajate.

„Ei trebuie să aibă grijă când cochetează, mai ales cu o persoană într-un post inferior. Atunci când se produce un dezechilibru de putere, există riscul ca acest comportament să fi perceput ca hărţuire sexuală”, notează studiul.

Photo by freestocks.org from Pexels 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Tarziu, mult prea tarziu, raul a fost facut.

    • Deja in Vest se practica micro managementul fiintei umane. In unele companii exista politici care spun ca nu ai voie sa privesti in ochi o persoana de sex opus mai mult de 5 secunde.

      Vezi Jordan Peterson relatii barbati femei la locul de munca.

      Nu, nu este Orwells 1984, este America 2019.

      Demența stangii amenință fiinta umana la nivel intim.

    • @Razvan: iti dai seama ca daca un patron vrea sa scape de mizeria asta si se hotaraste sa angajeze doar femei (sau doar barbati) o da in alte dandanale, si mai grave?! :))

    • Eu cred ca se refera la gesturi indiferent de persoane. Adica poate exista hartuire sexuala sau naratiune sexuala cum ii zic mai nou si intre persoane de acelasi sex. Deci nu se rezolva problema daca se angajeaza doar barbati sau doar femei. Important e ca tot ce intampala sa fie cu acordul celuilalt. Vorba ceea: ce tie nu-ti place altuia nu-i face.

  2. Aceste companii multinationale sunt precum niste puscarii, doar ca „celulele” sunt mai luminoase si mai exista si un computer. Micii scalvi trebuie sa respecte niste reguli stricte de „etica” , devenind in timp niste robotei care se tem de orice gest, daca robotii au sentimente. Relatiile interumane au mult de suferit in aceste corporatii. Este un proces de dezumanizare si s-a ajuns prea departe.

    • daaa…si joburile sunt foarte acre pe acolo, mama lor de capitalisti exploatatori…

  3. 1) Seful/Sefa cel/cea mare e un fel de Papă: trebuie sa se uite (circa 4″ 487 miimi) la femeile/barbatii din firma ca la niste fiice/fii (nu ca e placuta citirii scrierea asta corect politică? 😉 ), pentru ca dezechilibrul de putere este atat de mare, incat cochetatul conjugat cu frica de superiorul suprem (sic!) induce aproape sigur impresia de hartuire sexuala.

    2) Cum dracu’ s-or combina intre ei astia de la multinationala, fara priviri, fara apropouri, fara glume, fara atingeri, ca sunt al dracu de multi raportat la regulile astea?! Eu cred ca sunt alta specie, ca doar n-o fi cazul ca nu iau in serios regulamentele si-si vad de viata lor …

  4. Deci eu să mă uit în ochii ei 5 secunde nu se poate, dar ea să se uite lung la curul meu când trec pe hol se poate, da?

  5. Ce va mai place…
    Fesieri…
    „Testosteroane carosate”…

    • Si-o decapotabila mica… mica… s-o bagam la garajjj…
      Lugu, lugu…
      Vroommm… vrooommm!!!

      P.S. Clar! Asta-i hartuire, nu? Da’, in bar, cand trage o techila, pot sa-i dau jos din cap stresu’ si sa-i bag o vorba in ureche? Pfui, ce porci dom’le…