![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/05/women-1733991_1280-768x511.webp)
Studiu: Adolescenții miros a capră și brânză, iar bebelușii miros a violete / Sfaturi pentru a face aerul din camerele copiilor din nou respirabil
Dacă vi s-a întâmplat să intrați neanunțați în camera unui adolescent, probabil că ați observat două lucruri: ordine și duhoare. Adolescenții sunt cunoscuți pentru faptul că au o igienă precară și pentru faptul că au un miros corporal hotărât respingător. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea germană din Erlangen (Nürnberg), acest stereotip poate fi mai mult decât o prejudecată obișnuită a adulților, relatează Corriere della Sera.
Cercetarea compară pentru prima dată compoziția chimică a mirosului corporal între adolescenți și sugari, concentrându-se asupra compușilor exacți care îi fac pe sugari să miroasă a flori, nuci, citrice și biscuiți și pe adolescenți să miroasă a capre transpirate.
Au fost reunite două grupe: 18 sugari cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani și 18 adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Fiecare subiect a dormit timp de o noapte într-un tricou de bumbac pretratat, cu tampoane cusute sub axile și s-a spălat normal înainte de a merge la culcare, abținându-se de la utilizarea de produse de curățare parfumate și de la consumul de alimente puternic condimentate. Tampoanele de bumbac au fost apoi analizate, utilizând o varietate de procedee, inclusiv cromatografie în fază gazoasă-spectrometrie de masă și cromatografie în fază gazoasă-olfactometrie;
În general, studiul arată că compoziția chimică a mirosului corporal este relativ similară între grupurile de sugari și adolescenți. Cu toate acestea, există câteva diferențe cantitative cheie care se crede că explică discordanța cunoscută în miros între grupuri.
La sugari, s-au găsit urme ale unui compus cunoscut sub numele de α-izometilmetiononă în volume semnificativ ridicate, care generează un miros similar cu violetele.
În transpirația axilară a adolescenților, experții au găsit însă o concentrație mai mare de acizi carboxilici, compuși asociați cu mirosuri puternice precum iarbă mucegăită, urină, brânză și capră.
De ce aceste diferențe? Potrivit cercetătorilor, un rol important îl joacă glandele sebacee, care secretă sebum, o substanță uleioasă care ajută la protejarea pielii și la menținerea părului strălucitor și hidratat. Glandele sunt active chiar înainte de naștere și apoi rămân în mare parte inactive timp de ani de zile, redevenind foarte productive în jurul pubertății.
Oricât de mult ar aduce zâmbetul pe buze confirmarea că mirosul înțepător al unui copil adolescent nu este doar fantezia preconcepută a unui părinte, este important să luăm în considerare impactul pe care mirosurile îl pot avea asupra vieții de familie: duhoarea, potrivit studiului, ar putea submina relația dintre părinți și copii, care deja tinde să fie delicată în timpul adolescenței, dar și să facă din camera copilului un mediu nesănătos.
„Camera împuțită a adolescenților depinde de faptul că încăperea este plină de aer ”respirat”, cu prea puțin oxigen și mult azot. Iar dacă se continuă să se respire același aer ca într-o cameră care nu este bine ventilată, repausul și însăși sănătatea ar putea fi afectate, cu repercusiuni asupra tuturor activităților adolescentului, de la atenția la școală până la studiul acasă”, comentează profesorul Sergio Garbarino, neurolog și lector la Departamentul de Neuroștiințe (DINOGMI) al Universității din Genova, membru al Academiei italiene de medicină a somnului (AIMS).
„Într-adevăr, simțul mirosului joacă un rol modulator important asupra somnului. Mirosurile pot modula latența de debut a somnului, precum și calitatea și durata somnului”, spune profesorul.
Dormitorul tinde să fie deosebit de mirositor după noapte, deoarece adolescenții pot elibera între 200 și 700 ml de umiditate în aer prin respirație și transpirație, ceea ce poate crește umiditatea interioară și favorizaformarea mucegaiului și a mirosurilor neplăcute. Profesorul Gambarini ne reamintește cât de crucial este să ventilați camera, deoarece „condițiile de mediu din camera în care dormiți joacă un rol esențial în facilitarea calității optime a somnului, care este un determinant fundamental al sănătății și bunăstării. Aceasta include mecanismele fiziologice ale organismului nostru, funcționarea cognitivă, reglarea emoțională, maturizarea fizică și calitatea generală a vieții’.
Sfaturi pentru a face aerul din camerele copiilor din nou respirabil:
Este important să se mențină o temperatură optimă, în general între 18°C și 22°C, și o umiditate relativă între 30% și 70% pentru a asigura o odihnă bună.
Aerul trebuie să fie lipsit de contaminanți și să aibă un bun schimb.
Utilizarea ventilatoarelor, a purificatoarelor sau a sistemelor de ventilație mecanică poate ajuta la menținerea aerului proaspăt și curat.
De asemenea, este important să se evite acumularea de praf și alergeni, care pot afecta sănătatea respiratorie.
Calitatea aerului din locuință poate fi monitorizată cu ajutorul comptoarelor de calitate a aerului echipate cu un senzor de COV, un contor de CO2 și un detector de praf fin.
Este important să se reducă poluarea fonică care poate afecta negativ somnul. Pentru a îmbunătăți confortul acustic, pot fi utilizate materiale fonoabsorbante, iar camera poate fi proiectată astfel încât să reducă la minimum zgomotul exterior.
Camera ar trebui să fie luminată natural în timpul zilei și să aibă lumină adecvată pentru activitățile de seară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.