STUDIU Alertele prin satelit s-au dovedit utile în lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri din Africa
Un sistem care utilizează date satelitare pentru a trimite alerte gratuite când arborii sunt distruşi a fost asociat cu o reducere semnificativă a pierderilor forestiere în Africa, au constatat oamenii de ştiinţă şi cadrele universitare care au participat la un studiu ale cărui concluzii au fost publicate luni, conform Thomson Reuters Foundation.
Defrişările s-au redus, în medie, cu 18% în nouă ţări din centrul Africii după introducerea alertelor, a constatat un studiu publicat în jurnalul Nature Climate Change.
”Aceasta este într-adevăr o mică revoluţie”, a declarat conducătoarea studiului, Fanny Moffette, cercetătoare la Universitatea din Wisconsin-Madison.
”Acum, când cunoaştem că abonaţii la alerte pot avea un efect în ceea ce priveşte defrişările, există modalităţi potenţiale prin care munca noastră poate îmbunătăţi pregătirea pe care o primesc şi le poate susţine eforturile”, a adăugat ea într-un comunicat.
Copacii absorb aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră produse la nivel mondial, însă pădurile tropicale au dispărut într-un ritm echivalent cu un teren de fotbal la fiecare şase secunde în 2019, conform datelor publicate de Global Forest Watch.
Studiul a analizat dacă sistemul de alertă – lansat de proiectul de monitorizare Global Forest Watch în 2016 – a fost avut o influenţă asupra pierderilor forestiere din douăzeci şi două de ţări tropicale din America de Sud, Africa şi Asia.
Cercetarea este bazată pe imagini satelitare actualizate la fiecare opt zile şi utilizează inteligenţa artificială pentru a identifica locurile din care dispar copacii prin compararea imaginilor. Sistemul îi avertizează apoi pe abonaţii din zonele respective, astfel încât aceştia au posibilitatea de a investiga şi de a lua măsuri.
Printre abonaţii la aceste alerte se numără guverne, autorităţi din domeniul protecţiei faunei sălbatice şi reprezentanţi ai parcurilor naţionale, precum şi ONG-uri şi activişti de mediu locali.
Abonaţii au folosit datele pentru a organiza patrule suplimentare în zonele evidenţiate afectate de scăderea numărului de copaci şi pentru a-i prinde asupra faptului pe cei responsabili de tăierile ilegale, a declarat Katherine Shea din cadrul Global Forest Watch.
În general, riscul defrişărilor a fost cu 18% mai mic în 2016-2018 în comparaţie cu anii anteriori în cele nouă ţări africane, printre care s-au numărat Camerun, Republica Centrafricană şi Republica Democrată Congo.
Însă, în general, nu s-a constatat o reducere a defrişărilor în ţările din America de Sud şi Asia în care este disponibil sistemul de alertă. Autorii studiului au indicat că o tehnologie similară deja disponibilă în aceste zone este posibil să fi diminuat impactul.
Autorii au estimat că este posibil ca sistemul de alertă să fi prevenit producerea unor daune cu o valoare cuprinsă între 149 milioane dolari şi 696 milioane dolari şi consecinţe economice generate de schimbările climatice.
”Aceste noi sisteme îi ajută pe oameni să arunce o privire şi să vadă ce se întâmplă… şi apoi să acţioneze”, a declarat Simon Lewis, profesor la University College London, care nu a fost implicat în acest studiu. ”Având un sistem de alertă gratuit care le oferă oamenilor informaţii aproape în timp real este un lucru incredibil de util”, a adăugat el.
Sursa: Agerpres
Image by Free-Photos from Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii