G4Media.ro

STUDIU Anemia mamei în timpul sarcinii poate favoriza apariția bolilor de inimă…

sursa foto: Unsplash / Hollie Santos

STUDIU Anemia mamei în timpul sarcinii poate favoriza apariția bolilor de inimă la nou-născuți

Bolile de inimă la copii ar putea fi mai probabile dacă mama suferă de anemie în timpul sarcinii, potrivit unui nou studiu, citat de BBC.

Cercetători de la Universitatea din Oxford au analizat datele a 16.500 de mame, în cadrul unui studiu finanțat de British Heart Foundation. Studiul a constatat că, dacă o mamă era anemică în primele 100 de zile de sarcină, riscul de a avea un copil cu o malformație cardiacă congenitală era cu 47% mai mare decât în mod obișnuit.

Se estimează că aproape un sfert dintre femeile însărcinate din Regatul Unit – și mai mult de o treime la nivel global – suferă de anemie, care este adesea cauzată de lipsa de fier.

Anemia este o afecțiune frecventă în care numărul de globule roșii sau cantitatea de hemoglobină din globulele roșii este sub valorile normale, potrivit NHS.

Studiul a mai arătat că anemia severă în stadiile târzii ale sarcinii poate duce la probleme precum greutate mică la naștere și naștere prematură.

Însă, până acum, se știa puțin despre efectele anemiei în primele stadii ale sarcinii.

Profesorul Duncan Sparrow, care a condus studiul, a declarat: „Știm deja că riscul de malformații cardiace congenitale poate fi crescut de o varietate de factori, însă aceste rezultate ne dezvoltă înțelegerea asupra anemiei în mod specific și o transferă de la studiile de laborator la clinică.”

El a adăugat că faptul de a ști cât de dăunătoare este anemia în primele stadii ale sarcinii ar putea reprezenta „o schimbare majoră la nivel mondial”.

„Deoarece deficiența de fier este cauza principală a multor cazuri de anemie, suplimentarea pe scară largă cu fier a femeilor – atât în perioada în care încearcă să conceapă, cât și în timpul sarcinii – ar putea ajuta la prevenirea malformațiilor cardiace congenitale la mulți nou-născuți, înainte ca acestea să se dezvolte”, a adăugat el.

Malformațiile cardiace congenitale sunt cel mai frecvent tip de defect la naștere, fiind diagnosticate, în medie, la 13 bebeluși pe zi în Regatul Unit, și reprezintă o cauză majoră de mortalitate infantilă.

Anterior, cercetătorii descoperiseră o legătură între anemia cauzată în mod specific de deficiența de fier în timpul sarcinii și malformațiile cardiace congenitale la șoareci, iar acum doresc să confirme această legătură și la oameni.

Se speră ca aceste rezultate să ducă la testarea suplimentelor cu fier ca posibilă metodă de reducere a cazurilor de malformații cardiace congenitale în viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.