STUDIU Animalele prezintă un risc mai mare de extincţie în China decât în alte ţări ale lumii
Animalele prezintă un risc mult mai mare de extincţie în China decât în alte ţări, în contextul în care habitatele lor sunt ameninţate de urbanizare şi de expansiunea activităţilor umane, potrivit unei evaluări a Guvernului chinez ce a fost publicată în această săptămână, informează Reuters, citată de Agerpres.
În încercarea de a inversa daunele aduse mediului înconjurător de creşterea economică rapidă, China a înfiinţat parcuri naţionale, rezervaţii naturale şi o schemă ecologică de tip „linie roşie” pentru a pune habitatele vulnerabile la adăpost de activităţile umane, iar 30% din teritoriul ţării este în prezent protejat.
Însă un număr semnificativ de specii rămân în situaţii de risc ca rezultat al expansiunii urbane rapide, dezvoltării perturbatoare a infrastructurii şi exploatării animalelor, potrivit unui studiu ce a inclus mai mult de 4.300 de specii native, realizat de 213 experţi coordonaţi de Ministerul Ecologiei şi Mediului.
„Rezultatele arată că riscul de extincţie a vertebratelor din China este mult mai mare decât media mondială”, au precizat reprezentanţii ministerului chinez. „Extincţia speciilor şi evenimente de extincţie regională s-au produs în toate grupurile de animale”.
„Activitatea economică umană a schimbat caracteristicile terenului… cauzând pierderea şi fragmentarea habitatelor animalelor sălbatice şi reducerea sau chiar dispariţia populaţiilor de vertebrate”, au adăugat ei.
Potrivit ministerului chinez, aproape 30% din speciile de reptile din China sunt ameninţate, un procent mai mare decât media globală, care este de 21,2%. Numărul total al speciilor ameninţate este de 137, în creştere faţă de cele 110 specii ameninţate ce au fost recenzate într-un studiu precedent din 2004.
176 de specii de amfibieni au fost catalogate ca fiind ameninţate, în creştere de la 128 de specii şi reprezentând peste 40% din totalul speciilor de amfibieni din China – un procent care este şi el mult mai mare decât media globală.
Au fost făcute şi progrese, în special în cazul unor specii „carismatice” precum ursul panda uriaş, a cărui populaţie a crescut la aproximativ 1.800 de exemplare. Panda uriaş a fost retrogradat din categoria speciilor periclitate în categoria speciilor vulnerabile de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) în 2021.
Şi numărul total al speciilor de mamifere ameninţate cu dispariţia a scăzut la 178 de la 223 în 2004, a precizat ministerul chinez, iar cinci specii „în pericol critic de dispariţie” au fost retrogradate în categoria speciilor „pe cale de dispariţie”.
Totuşi, acest număr reprezintă în continuare 26,4% din totalul speciilor examinate, un procent mai mare decât cel al mamiferelor ameninţate cu dispariţia la nivel global din Lista Roşie întocmită de UICN, care a fost de 21,8% în 2014.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank