STUDIU Apele reziduale din peste 100 de orașe europene au fost analizate pentru a afla câte droguri consumă comunitățile/ În ce țări au fost găsite cele mai multe urme din fiecare substanță/ Metoda, folosită la festivaluri și în închisori
Analiza apelor reziduale municipale în ceea ce privește drogurile și produse metabolice ale acestora pentru a estima valoarea consumului comunitar este un domeniu în curs de dezvoltare, care implică cercetători care lucrează în diferite domenii de cercetare, inclusiv chimia analitică, fiziologia, biochimia, epidemiologia și statistica teritorială și epidemiologia convențională a medicamentelor.
Studiul „Wastewater analysis and drugs — a European multi-city study” a analizat apele reziduale din peste 100 de orașe europene pentru a explora obiceiurile de consum de droguri ale celor care locuiesc în ele. Rezultatele oferă o imagine valoroasă a fluxului de droguri prin orașele implicate, dezvăluind variații geografice marcante.
Analiza apelor reziduale este o specialitate științifică în curs de dezvoltare rapidă, cu potențial de monitorizare în timp real a datelor privind tendințele geografice și cronologice în ceea ce privește consumul de droguri ilicite.
Utilizată inițial în anii 1990 pentru a monitoriza impactul asupra mediului al deșeurilor menajere lichide, metoda a fost utilizată de atunci pentru a estima consumul de droguri ilicite în diferite orașe. Aceasta presupune prelevarea de probe dintr-o sursă de apă reziduală, cum ar fi un afluent de canalizare la o stație de tratare a apelor reziduale. Aceasta permite oamenilor de știință să estimeze cantitatea de droguri consumate de o comunitate prin măsurarea nivelurilor de droguri ilicite și a metaboliților acestora excretați în urină.
În 2010, a fost înființată o rețea la nivel european (Sewage analysis CORe group – Europe (SCORE) cu scopul de a standardiza abordările utilizate pentru analiza apelor reziduale și de a coordona studiile internaționale prin stabilirea unui protocol comun de acțiune. Prima activitate a grupului SCORE a fost o investigație la nivel european, realizată în 2011 în 19 orașe europene, care a permis primul studiu privind apele reziduale realizat vreodată cu privire la diferențele regionale în ceea ce privește consumul de droguri ilicite în Europa
Ca urmare a succesului acestui studiu inițial, au fost întreprinse studii comparabile în anii următori, care au acoperit 104 orașe și 21 de țări din Uniunea Europeană, Norvegia și Turcia în 2021. Un protocol standard și un exercițiu comun de control al calității au fost utilizate în toate locațiile, ceea ce a făcut posibilă compararea directă a încărcăturilor de droguri ilicite în Europa pe o perioadă de o săptămână pe parcursul a 10 ani consecutivi.
În plus, probele au fost analizate pentru principalii metaboliți urinari (adică substanțele produse atunci când organismul descompune drogurile) ai cocainei și canabisului, care sunt benzoilecgonina (BE) și THC-COOH (11-nor-9-carboxil-delta9-tetrahidrocannabinol).
Rezultatele proiectului au scos la iveală tipare geografice și temporale distincte ale consumului de droguri în orașele europene.
Eșantionarea anuală a apelor reziduale din cadrul SCORE prezentată aici, din 104 orașe, a arătat că, în general, încărcăturile diferitelor droguri stimulante detectate în apele reziduale în 2022 au variat considerabil între locațiile de studiu, deși toate drogurile ilicite investigate au fost găsite în aproape toate orașele participante. Încărcăturile BE observate în apele reziduale indică faptul că consumul de cocaină rămâne cel mai ridicat în orașele din vestul și sudul Europei, în special în orașele din Belgia, Țările de Jos, Portugalia și Spania. În majoritatea orașelor din Europa de Est au fost găsite niveluri scăzute, deși cele mai recente date arată unele semne de creștere.
View this post on Instagram
Cantitățile de amfetamină detectate în apele reziduale au variat considerabil între locațiile de studiu, cele mai ridicate niveluri fiind raportate în orașele din nordul și estul Europei, ca și în anii precedenți. Amfetamina a fost găsită la niveluri mult mai scăzute în orașele din sudul Europei, deși cele mai recente date arată unele semne de creștere. Cele mai mari cantități au fost înregistrate în orașele din Suedia, Belgia, Germania, Țările de Jos și Finlanda.
Cele mai mari încărcături masive de MDMA au fost găsite în apele reziduale din orașe din Belgia, Cehia, Țările de Jos, Spania și Portugalia.
Cele mai mari încărcături masice de metabolit al canabisului THC-COOH au fost găsite în apele reziduale din orașele din Cehia, Spania, Țările de Jos și Portugalia.
Pentru prima dată, sunt publicate încărcăturile de ketamină. Cele mai mari sarcini masice au fost găsite în apele reziduale din orașe din Danemarca, Italia, Spania și Portugalia.
Canabis
Canabisul este cel mai frecvent consumat drog din Europa, cu un număr estimat de 22,6 milioane de consumatori anul trecut.
Consumul de canabis pare să fi fost mai puțin afectat în timpul perioadelor de izolare pandemică, deși au existat diferențe între țări și în interiorul acestora. Date din Sondajul european pe internet privind drogurile: COVID-19 (EWSD-COVID) au indicat, de asemenea, că, în rândul respondenților, modelele de consum de canabis au rămas relativ stabile în timpul primei perioade de izolare, mai mult de două cincimi (42 %) dintre consumatorii de canabis care au participat la sondaj raportând că nu au înregistrat nicio schimbare în consumul de droguri în comparație cu perioada anterioară pandemiei (OEDT, 2020). Sondajul European Web Survey on Drugs din 2021, realizat în 30 de țări, a constatat că canabisul pe bază de plante a fost una dintre puținele substanțe care au fost utilizate mai des în această perioadă de către respondenți atunci când au fost întrebați cu privire la impactul pandemiei COVID-19 asupra consumului lor de droguri ilicite în ultimele 12 luni.
În apele reziduale, consumul de canabis este estimat prin măsurarea principalului său metabolit, THC-COOH, care este singurul biomarker adecvat găsit până în prezent. Deși este excretat într-un procent scăzut și sunt necesare în continuare mai multe cercetări (Causanilles et al., 2017a), acesta este utilizat în mod obișnuit pentru a raporta consumul de canabis în literatura de specialitate (Zucatto et al., 2016; Bijlsma et al., 2020).
Încărcăturile de THC-COOH observate în apele reziduale indică faptul că consumul de canabis a fost cel mai ridicat în orașele din vestul și sudul Europei, în special în orașele din Cehia, Spania, Țările de Jos și Portugalia. În 2022, au existat tendințe divergente, 18 orașe din 38 au raportat o creștere în scădere a încărcăturilor de THC-COOH în probele de apă uzată și 15 o creștere.
Cocaină
Încărcăturile observate în apele reziduale indică faptul că și consumul de cocaină rămâne cel mai ridicat în orașele din vestul și sudul Europei, în special în orașele din Belgia, Țările de Jos, Portugalia și Spania. În majoritatea orașelor din Europa de Est au fost găsite niveluri scăzute, dar cele mai recente date arată semne de creștere.
Între 2011 și 2015, în majoritatea orașelor s-a observat o evoluție relativ stabilă a consumului de cocaină. Anul 2016 a marcat un punct de cotitură, cu creșteri observate în majoritatea orașelor în fiecare an de atunci încoace. Datele din 2022 au relevat o creștere a reziduurilor de cocaină în majoritatea orașelor în comparație cu datele din 2021, 38 din 66 de orașe raportând o creștere, în timp ce 18 orașe nu au raportat nicio schimbare și 10 orașe au raportat o scădere.
În majoritatea țărilor cu mai multe locații de studiu, încărcăturile de BE (cocaină) au fost mai mari în orașele mari în comparație cu locațiile mai mici. Pe lângă modelele geografice, analiza apelor reziduale poate detecta fluctuațiile în modelele săptămânale de consum de droguri ilicite. Mai mult de trei sferturi dintre orașe prezintă încărcături mai mari de BE în apele reziduale în timpul weekend-ului (de vineri până luni) decât în timpul săptămânii, ceea ce poate reflecta un model de consum mai recreațional.
MDMA
Cele mai mari încărcături de MDMA au fost găsite în apele reziduale din orașele din Belgia, Cehia, Țările de Jos, Spania și Portugalia.
Studiile privind populația generală din multe țări au arătat că prevalența MDMA era în scădere față de nivelurile maxime atinse la începutul și mijlocul anilor 2000. Cu toate acestea, în ultimii ani, situația a rămas mixtă, fără tendințe clare. În cazul în care prevalența este ridicată, acest lucru poate reflecta faptul că MDMA nu mai este un drog de nișă sau subcultural limitat la cluburile de dans și la petreceri, ci este utilizat în prezent de o gamă mai largă de tineri în cadrul vieții de noapte obișnuite, inclusiv în baruri și petreceri.
Privind tendințele pe termen mai lung în analiza apelor reziduale, în cele mai multe cazuri, încărcăturile au crescut între 2011-16 și au fluctuat după aceea. În 2020, posibil din cauza faptului că în majoritatea țărilor viața de noapte a fost în mare parte închisă pentru perioade lungi de timp, aproape jumătate dintre orașe (24 din 49) au raportat o scădere, iar 18 au raportat o creștere. În 2021, 38 din 58 de orașe, au raportat o scădere. Dintre cele 62 de orașe care au date privind reziduurile de MDMA în apele uzate municipale pentru 2021 și 2022, 28 au raportat o creștere (majoritatea în orașe din sudul și centrul Europei), 7 o situație stabilă și 27 o scădere (majoritatea în nordul Europei).
Amfetamină și metamfetamină
Amfetamina și metamfetamina, două stimulente foarte apropiate, sunt consumate mai slab în Europa, deși amfetamina este mult mai frecvent utilizată. Din punct de vedere istoric, consumul de metamfetamină a fost restrâns la Cehia și, mai recent, la Slovacia, deși în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a consumului în alte țări.
Cantitățile de amfetamină detectate în apele reziduale au variat considerabil între locațiile de studiu, cele mai ridicate niveluri fiind raportate în orașele din nordul și estul Europei. Cele mai mari încărcături au fost găsite în orașe din Suedia, Belgia, Germania, Țările de Jos și Finlanda. Amfetamina a fost găsită la niveluri mult mai scăzute în orașele din sudul Europei, deși cele mai recente date arată unele semne de creștere.
În schimb, consumul de metamfetamină, în general scăzut și concentrat istoric în Cehia și Slovacia, pare să fie prezent în prezent și în Belgia, Cipru, estul Germaniei, Spania, Turcia și mai multe țări din nordul Europei (Danemarca, Finlanda, Lituania, Norvegia). Încărcăturile de metamfetamină observate în celelalte locații au fost foarte scăzute sau neglijabile, deși cele mai recente date arată semnale de creștere în orașele din centrul și sudul Europei.
În general, datele referitoare la amfetamină și metamfetamină din cele 11 campanii de monitorizare nu au arătat schimbări majore în modelele generale de consum observate, deși, începând cu 2021, s-au observat creșteri în mai multe orașe pentru ambele substanțe în regiuni în care consumul a fost în mod tradițional scăzut sau neglijabil. Din cele 55 de orașe cu date privind reziduurile de amfetamină în apele reziduale municipale pentru 2021 și 2022, 20 au raportat o creștere, 9 o situație stabilă și 26 o scădere.
Ketamină
În 2022, 15 orașe au raportat niveluri în general foarte scăzute de reziduuri de ketamină în apele reziduale municipale, cele mai mari încărcături masive fiind detectate în orașe din Danemarca, Italia, Spania și Portugalia.
Mai mult de trei sferturi dintre orașe au prezentat încărcături mai mari de ketamină în apele reziduale în timpul weekend-ului (de vineri până luni) decât în timpul săptămânii, ceea ce reflectă utilizarea predominantă a ketaminei în scopuri recreative.
Cum se calculează aceste valori
Pentru a estima nivelurile de consum de droguri din apele reziduale, cercetătorii încearcă mai întâi să identifice și să cuantifice reziduurile de droguri, iar apoi să calculeze retroactiv cantitatea de droguri ilicite utilizate de populația deservită de stațiile de epurare a apelor reziduale. Această abordare implică mai multe etape. Inițial, se colectează eșantioane compuse din apele reziduale netratate din canalizările dintr-o zonă geografică stabilită. Probele sunt apoi analizate pentru a determina concentrațiile de reziduuri de droguri vizate.
În continuare, consumul de droguri este estimat prin calcul retroactiv, prin înmulțirea concentrației fiecărui reziduu de medicament țintă (nanogram/litru) cu debitul corespunzător de ape reziduale (litri/zi). Un factor de corecție pentru fiecare medicament este luat în considerare ca parte a calculului. Într-o ultimă etapă, rezultatul este împărțit la populația deservită de stația de epurare a apelor reziduale, ceea ce arată cantitatea de substanță consumată pe zi la 1000 de locuitori.
Estimările privind populația pot fi calculate folosind diferiți parametri biologici, date de recensământ, numărul de conexiuni casnice sau capacitatea de proiectare, dar variabilitatea generală a diferitelor estimări este, în general, foarte mare.
Deși utilizată în principal pentru a studia tendințele consumului de droguri la nivelul populației generale, analiza apelor reziduale a fost aplicată, de asemenea, la comunități mici, inclusiv la locurile de muncă, școli, festivaluri de muzică sau închisori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii