
Studiu: Aproape 600 de specii de muște migrează pe distanțe lungi, având un impact major asupra ecosistemului
Muștele și alte insecte zburătoare sunt adesea considerate dăunători, dar un nou studiu arată că sute de specii migrează pe distanțe lungi, având beneficii esențiale pentru natură și oameni.
Cercetarea relevă că aproape 600 de specii din ordinul Diptera – care include muște, țânțari și musculițe – sunt migratoare. Aceste insecte joacă roluri esențiale ca polenizatori, controlori naturali ai dăunătorilor și descompunători ai materiei organice.
Dr. Will Hawkes de la Universitatea din Exeter avertizează că schimbările climatice și impactul uman amenință multe dintre aceste specii: „Pentru a le proteja, nu este suficient să conservăm doar anumite zone, ci trebuie să ne asigurăm că întregul traseu migrator le poate susține.”
Muștele migratoare au un impact semnificativ asupra ecosistemelor și economiei global, astfel:
- 62% dintre speciile migratoare sunt polenizatori, vizitând peste 52% dintre principalele culturi agricole, estimate la 300 de miliarde de dolari anual.
- 10 trilioane de afide sunt consumate anual doar în sudul Angliei de larvele a două specii de sirfide (hoverflies), contribuind la controlul natural al dăunătorilor.
- Larvele a doar 50 de muște pot descompune 444 kg de dejecții animale, transformându-le în compost organic.
Unele muște joacă un rol benefic, dar altele pot fi periculoase și se mută în alte zone din cauza încălzirii globale. Astfel, țânțarii migratori au fost identificați în regiunile muntoase din Nepal, unde au început să transmită malarie.
Altele, precum muștele botfly ale renilor își depun larvele în nările renilor, unde acestea supraviețuiesc până primăvara.
Dr. Myles Menz de la Universitatea James Cook concluzionează: „Această migrație este vitală pentru ecosistemele planetei, dar rămâne prea puțin apreciată. Sperăm ca acest studiu să deschidă calea pentru mai multe cercetări în această lume fascinantă și importantă a migrației muștelor.”
Sursa articolul științific: https://www.sciencedaily.com/
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.