STUDIU: Aproape jumătate din personalul medical din Sibiu este epuizat
Aproape jumătate dintre angajații din spitalele sibiene sunt epuizați, arată un raport realizat în ultimul an și al cărui coordonator a fost medicul Ciprian Băcilă, director medical al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, transmite Turnul Sfatului.
Raportul, intitulat „Identificarea și evaluarea indicatorilor de alarmă ai instalării sindromului de epuizare la personalul din unități medicale” s-a realizat în toate unitățile spitalicești din municipiul Sibiu în perioada 2020 – 2021. La cercetare au participat peste 1.600 de persoane angajate în spitalele sibiene. Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu anunță că cercetările vor continua și anul viitor.
Rezultatele acestui raport preliminar indică faptul că aproape jumătate dintre angajați (45%) nu percep că sunt implicați în munca lor, nu simt energie, dedicare și concentrare în desfășurarea activităților specifice muncii lor.
„Așa cum era de așteptat, dintre categoriile socioprofesionale cu cel mai înalt risc de burnout se evidențiază medicii (atât din secții COVID, cât și non-COVID), dar un rezultat mai puțin așteptat a fost înregistrarea unui nivel foarte înalt și în rândul personalului TESA (unde nu se lucrează în schimburi, prin urmare aceeași persoană a fost nevoită să lucreze peste program în situațiile de vârf și unde nivelul de salarizare este adesea cel mai scăzut)”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.
Dintre sursele de stres se evidențiază în primul rând instabilitatea legislativă și condițiile de lucru, și nu atât de mult resursele materiale așa cum am fi anticipat:
- 54% dintre respondenți au resimțit în mare și foarte mare măsură rigorile, prevederile și cerințele legislative generate de situația pandemică ca fiind o sursă de stres.
- 41% dintre respondenți au resimțit în mare și foarte mare măsură condițiile de lucru (numărul mare de gărzi, ture de noapte, solicitările multiple) ca fiind o sursă de presiune.
- 62% dintre respondenți au apreciat că resursele (echipament individual de protecție, materiale sanitare necesare desfășurării activității profesionale zilnice) nu au constituit o sursă important de stres.
Articolul complet pe Turnul Sfatului
sursa foto: Facebook/ Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Galați
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii