G4Media.ro

STUDIU Arctica ar putea deveni de nerecunoscut până în 2100 / Cercetător:…

Sursa foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

STUDIU Arctica ar putea deveni de nerecunoscut până în 2100 / Cercetător: „Arctica se încălzește de patru ori mai rapid decât restul planetei”

În 2024, temperatura medie globală a aerului a depășit pentru prima dată 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, declanșând fenomene meteorologice extreme, precum ploi record și inundații în deșertul Sahara, dar și valuri extreme de căldură în timpul verii pe tot globul. Însă, încălzirea globală nu se va opri la acest nivel, transmite ScienceDaily.

Pe baza angajamentelor actuale ale țărilor pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, temperaturile globale sunt proiectate să atingă 2,7 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până la sfârșitul acestui secol. Acest scenariu ar transforma dramatic regiunea Arctică, cea mai rapid încălzită zonă a planetei.

Un nou studiu de referință, publicat pe 7 februarie 2025 în revista Science, analizează aceste schimbări și implicațiile lor majore.

Lucrarea, intitulată „Peisaje care dispar: Arctica la +2,7°C de încălzire globală”, a fost condusă de Julienne Stroeve, cercetător principal la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață (NSIDC) și profesor la Centrul pentru Știința Observării Pământului de la Universitatea din Manitoba.

„Arctica se încălzește de patru ori mai rapid decât restul planetei”, a declarat Stroeve.

„La 2,7 grade Celsius de încălzire globală, vom vedea impacturi extreme și în cascadă în această regiune, mai intense decât oriunde altundeva: veri fără gheață marină în Arctica, topirea accelerată a calotei glaciare a Groenlandei, pierderea extinsă a permafrostului și temperaturi atmosferice extreme. Aceste schimbări vor devasta infrastructura, ecosistemele, comunitățile vulnerabile și fauna sălbatică.”

În acest studiu, autorii au folosit al Șaselea Raport de Evaluare al Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU ca punct de plecare.

Ei au actualizat cunoștințele despre trei aspecte cheie ale mediului Arctic: gheața marină, calota glaciară a Groenlandei și permafrostul.

Principalele efecte ale unei încălziri de 2,7°C în Arctica:

  • Aproape fiecare zi a anului va avea temperaturi mai ridicate decât cele extreme înregistrate în perioada preindustrială.
  • Oceanul Arctic va fi lipsit de gheață marină timp de mai multe luni în fiecare vară.
  • Suprafața calotei glaciare a Groenlandei expusă la temperaturi de peste 0°C timp de mai mult de o lună va fi de patru ori mai mare decât în perioada preindustrială, ceea ce va accelera creșterea nivelului mării.
  • Stratul de permafrost de suprafață va scădea cu 50% față de nivelurile preindustriale.

„Lucrarea noastră arată că, deja astăzi, omenirea are puterea de a șterge întregi peisaje de pe suprafața planetei noastre”, a declarat Dirk Notz, profesor de cercetare polară la Universitatea din Hamburg și coautor al studiului.

„Ar fi uimitor dacă am deveni mai conștienți de această putere și de responsabilitatea pe care o implică, deoarece viitorul Arcticii este cu adevărat în mâinile noastre.”

Printre coautorii lucrării se numără Jackie Dawson (Universitatea din Ottawa), Edward A.G. Schuur (Universitatea Northern Arizona), Dorthe Dahl-Jensen (Universitatea din Manitoba și Universitatea din Copenhaga) și Céline Giesse (Universitatea din Hamburg)..

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.