G4Media.ro

STUDIU Astronomii sunt aproape de a rezolva misterul formării galaxiilor / „Coliziunile…

Sursa foto: Pixabay / Lumina Obscura

STUDIU Astronomii sunt aproape de a rezolva misterul formării galaxiilor / „Coliziunile cosmice” din urmă cu 12 miliarde de ani ar putea fi răspunsul

Ciocnirea galaxiilor acum 12 miliarde de ani ar fi putut determina formarea celor mai mari galaxii din univers, relatează The Guardian.

Un studiu realizat de astronomii de la Universitatea din Southampton speră să rezolve ceea ce ei numesc un „mister intergalactic” al modului în care au fost create galaxiile eliptice.

Modul în care au apărut aceste galaxii, care seamănă cu mingi de fotbal bombate în comparație cu discul plat al Căii Lactee, a fost în centrul cercetărilor timp de decenii.

Într-un articol publicat în revista Nature, Dr. Annagrazia Puglisi a declarat că echipa este aproape de a ajunge la un răspuns.

„Două galaxii disc care s-au ciocnit au făcut ca gazul, combustibilul din care se formează stelele, să se scufunde spre centrul lor, generând trilioane de stele noi”, a scris ea.

„Aceste coliziuni cosmice au avut loc în urmă cu aproximativ opt până la 12 miliarde de ani, când universul se afla într-o fază mult mai activă a evoluției sale. Descoperirile noastre ne apropie de rezolvarea unui mister vechi în astronomie, care va redefini înțelegerea noastră asupra modului în care au fost create galaxiile în universul timpuriu”.

Colaborând cu Observatorul Muntelui Purpuriu din China și cu Academia Chineză de Științe, echipa a analizat peste 100 de galaxii în formare de stele din universul îndepărtat, utilizând cel mai mare radiotelescop din lume, cunoscut sub numele de Alma, din deșertul Atacama din Chile.

Dr. Qing-Hua Tan, conducătorul studiului, de la Purple Mountain Observatory, a declarat că cercetarea a folosit o nouă tehnică care a analizat distribuția luminii emise de galaxiile îndepărtate și foarte luminoase.

„Aceasta este prima dovadă reală că sferoizii se formează direct prin episoade intense de formare a stelelor situate în miezul galaxiilor îndepărtate. Astrofizicienii au căutat să înțeleagă acest proces timp de decenii.

Aceste galaxii se formează rapid – gazul este aspirat în interior pentru a alimenta găurile negre și declanșează explozii de stele, care sunt create la viteze de 10 până la 100 de ori mai mari decât Calea noastră Lactee”, a spus ea.

Oamenii de știință își vor combina descoperirile cu datele obținute de la telescoapele de la bordul sateliților James Webb și Euclid, precum și de la Stația Spațială Chineză, pentru a cartografia componentele stelare ale galaxiilor.

„Acest lucru ne va oferi o imagine mai completă a formării timpurii a galaxiilor și ne va aprofunda înțelegerea modului în care universul a evoluat de la începutul timpului”, a mai afirmat Puglisi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ce ii suparati pe votantii lu kremlingeorgescu cu asa articole?
    Nu exista asa ceva, povesti, adevarul e in biblie, cititi acolo si vedeti stiinta la isus, nu va luati dupa prostii.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.