STUDIU Atât strugurii de masă, cât şi cei de vin au apărut în urmă cu 11.000 de ani, în Asia de Vest și Caucaz
Cultivarea diferitelor ecotipuri de viţă de vie sălbatică s-a produs concomitent, cu aproximativ 11.000 de ani în urmă, în Asia de Vest şi Caucaz, ceea ce a condus la obţinerea strugurilor de masă şi de vin, conform unui studiu realizat de 89 de cercetători din China şi alte ţări, transmite agenţia Xinhua, citată de Agerpres.
Constatările au fost publicate vineri în jurnalul Science, iar acest studiu a fost ales ca subiect de copertă.
Potrivit cercetării, soiurile „domesticite din Asia de Vest s-au răspândit în Europa odată cu primii fermieri, au trecut prin introgresiune (formare de noi specii prin hibridare – n.a.) cu vechile ecotipuri sălbatice din occident şi, ulterior, s-au diversificat de-a lungul rutelor de migraţie umană în muscat şi strămoşii unici ai strugurilor de vin occidentali, până la sfârşitul Neoliticului”.
Analizele caracteristicilor asociate domesticirii acestor soiuri dezvăluie, de asemenea, noi informaţii cu privire la selecţia realizată pentru palatabilitatea fructelor, hermafroditism, aroma de muscat şi culoarea cojii strugurilor.
Dong Yang, profesor la Universitatea Agricolă Yunnan, şi echipa sa au adunat aproximativ 5.000 de resurse genetice asociate soiurilor de struguri din toată lumea şi au petrecut trei ani completând analiza genomului şi cartografiind genomul de referinţă al viţei de vie cultivate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank