Studiu: Băuturile îndulcite artificial pot crește cu 20% riscul de afecțiuni cardiace periculoase
Consumul a doi litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite artificial – echivalentul unui suc dietetic fast-food de mărime medie pe zi – a crescut cu 20% riscul unei bătăi neregulate a inimii, numită fibrilație atrială, în comparație cu persoanele care nu au băut nimic, a constatat un nou studiu, scrie CNN.
Fibrilația atrială este o bătaie neregulată a inimii descrisă adesea de multe persoane care o au ca un „tremur” al inimii în piept.
Consumul unui număr similar de băuturi cu adaos de zahăr a crescut riscul de apariție a acestei afecțiuni cu 10%, în timp ce consumul a aproximativ 120 de militau de sucuri neîndulcite, cum ar fi sucul de portocale sau de legume, a fost asociat cu un risc cu 8% mai mic de fibrilație atrială, a constatat studiul.
„Acesta este primul studiu care raportează o asociere între îndulcitorii fără și cu puține calorii, precum și băuturile îndulcite cu zahăr și riscul crescut de fibrilație atrială”, a declarat Penny Kris-Etherton, profesor emerit de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania, într-o declarație. Ea nu a fost implicată în noul studiu.
În timp ce studiul nu a putut arăta decât o asociere între băuturile îndulcite și fibrilația atrială, relația a rămas după ce s-a ținut cont de orice susceptibilitate genetică la această afecțiune. Un studiu din 2017 a constatat că persoanele cu strămoși europeni aveau un risc de aproximativ 22% de a moșteni această afecțiune.
„Avem încă nevoie de mai multe cercetări asupra acestor băuturi pentru a confirma aceste constatări și pentru a înțelege pe deplin toate consecințele asupra sănătății în ceea ce privește bolile de inimă și alte afecțiuni”, a declarat Kris-Etherton, care este, de asemenea, membru al comitetului de nutriție al Asociației Americane a Inimii.
„Între timp, apa este cea mai bună alegere și, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui să fie limitate sau evitate”, a adăugat ea.
Fibrilația atrială este periculoasă și în creștere
Fibrilația atrială este principala cauză de accident vascular cerebral în Statele Unite. În plus, accidentele vasculare cerebrale legate de fibrilația atrială tind să fie „mai grave decât accidentele vasculare cerebrale cu alte cauze subiacente”, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.
Fibrilația atrială poate duce, de asemenea, la formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și „poate crește riscul de atac de cord, de demență, de boli de rinichi. Toate aceste lucruri sunt probabil riscuri pe termen lung”, a declarat pentru CNNdr. Gregory Marcus, profesor de medicină la University of California, San Francisco School of Medicine.
Înlocuirea atât a sucurilor dietetice, cât și a celor cu adaos de zahăr cu apă este cea mai bună soluție pentru a reduce șansele de fibrilație atrială, spun experții.
Aproape 40 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu fibrilație atrială, dintre care 6 milioane numai în Statele Unite, potrivit Heart Rhythm Society, care reprezintă peste 7.000 de specialiști în tulburări de ritm cardiac din peste 90 de țări.
Multe dintre aceste persoane suferă de dureri în piept, palpitații, dificultăți de respirație și oboseală. Dar pentru alții, fibrilația acută nu prezintă simptome, fiind un ucigaș potențial tăcut. Odată depistată, însă, afecțiunea poate fi tratată cu medicamente, modificări ale stilului de viață și, dacă este necesar, intervenții chirurgicale pentru a încetini sau restabili ritmul normal al inimii.
Rata fibrilației atriale în rândul populației din SUA este în creștere: Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că aproximativ 12 milioane de americani vor suferi de fibrilație atrială până în 2030.
„Vârsta este unul dintre cei mai importanți factori de risc, așa că, odată cu îmbătrânirea populației, devine tot mai frecventă”, a spus Marcus.
Epidemia de obezitate contribuie, de asemenea, la creșterea numărului de cazuri, alături de alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, boala cronică de rinichi, fumatul și consumul de alcool.
„Cercetările anterioare au arătat că un consum ridicat de băuturi răcoritoare este asociat cu un risc crescut de FA (fibrilație atrială)”, a declarat Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King’s College din Londra, într-o declarație. El nu a fost implicat în noul studiu.
„Este bine cunoscut faptul că riscul de FA este asociat cu diabetul de tip 2, consumul excesiv de alcool, precum și cu consumul de droguri ilicite (cocaină)”, a spus Sanders.
Posibile „riscuri suplimentare pentru sănătate”
Studiul, publicat marți în revista Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, a analizat date despre aproape 202.000 de persoane care au participat la o mare bază de date biomedicale numită UK Biobank. Urmărite în medie timp de 10 ani, persoanele incluse în analiză aveau vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, iar mai mult de jumătate erau femei.
Consumatorii mai mari de băuturi îndulcite artificial erau mai predispuși să fie femei, mai tineri, să cântărească mai mult și să aibă o prevalență mai mare a diabetului de tip 2, a constatat studiul. Cei care au consumat mai multe băuturi îndulcite cu zahăr au fost mai predispuși să fie de sex masculin, mai tineri, să cântărească mai mult și să aibă o prevalență mai mare a bolilor de inimă.
Persoanele care au băut atât băuturi îndulcite cu zahăr, cât și sucuri naturale au fost „mai susceptibile de a avea un aport mai mare de zahăr total decât cele care au băut băuturi îndulcite artificial”, potrivit comunicatului.
„Constatările studiului nostru nu pot concluziona în mod definitiv că o băutură prezintă mai multe riscuri pentru sănătate decât alta, din cauza complexității dietelor noastre și pentru că unele persoane pot bea mai mult de un tip de băutură”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Ningjian Wang, profesor la Spitalul Popular Shanghai Ninth și la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din Shanghai, China.
„Cu toate acestea, pe baza acestor constatări, recomandăm ca oamenii să reducă sau chiar să evite băuturile îndulcite artificial și îndulcite cu zahăr ori de câte ori este posibil”, a spus Wang în declarație. „Nu luați de bun faptul că consumul de băuturi îndulcite artificial cu conținut scăzut de zahăr și de calorii este sănătos, acesta poate prezenta potențiale riscuri pentru sănătate”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank