G4Media.ro

Studiu britanic: Numărul deceselor din Gaza este cu 40% mai mare decât…

Sursa foto: BASHAR TALEB / AFP

Studiu britanic: Numărul deceselor din Gaza este cu 40% mai mare decât cel oficial / 59,1% dintre persoanele decedate sunt femei, copii şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani

O cercetare publicată în revista medicală Lancet estimează că numărul deceselor din Gaza în primele nouă luni ale războiului dintre Israel şi Hamas a fost cu aproximativ 40% mai mare decât cifrele înregistrate de Ministerul Sănătăţii din teritoriul palestinian, relatează The Guardian, preluat News.ro.

Analiza statistică a fost realizată de profesori universitari de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, Universitatea Yale şi alte instituţii, utilizând o metodă statistică numită analiză prin captură-recaptură.

Cercetătorii au încercat să evalueze numărul de decese cauzate de campania aeriană şi terestră a Israelului în Gaza între octombrie 2023 şi sfârşitul lunii iunie 2024, estimând 64 260 de decese cauzate de leziuni traumatice în această perioadă.

Potrivit studiului, 59,1% dintre aceştia au fost femei, copii şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Studiul nu a furnizat o estimare a numărului de combatanţi palestinieni decedaţi.

Până la 30 iunie anul trecut, Ministerul Sănătăţii din Gaza a raportat un număr de 37 877 de morţi în războiul care a început la 7 octombrie 2023, după atacul condus de Hamas asupra sudului Israelului, în care au fost ucise 1 200 de persoane şi peste 250 au fost luate ostatice.

Potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătăţii, un total de peste 46 000 de persoane au fost ucise în războiul din Gaza, dintr-o populaţie de aproximativ 2,3 milioane înainte de război.

Mass-media internaţională nu a putut verifica în mod independent numărul morţilor din Gaza, deoarece Israelul nu permite accesul jurnaliştilor străini în teritoriu.

Un înalt oficial israelian, comentând studiul publicat vineri, a declarat că forţele armate ale Israelului au făcut tot posibilul pentru a evita victimele civile. „Nicio altă armată din lume nu a luat vreodată măsuri atât de ample”, a spus oficialul.

„Acestea includ avertizarea prealabilă a civililor să evacueze, zone sigure şi luarea tuturor măsurilor pentru a preveni vătămarea civililor. Cifrele furnizate în acest raport nu reflectă situaţia de pe teren.”

Conform studiului Lancet, capacitatea ministerului palestinian al sănătăţii de a menţine înregistrările electronice ale deceselor s-a dovedit fiabilă anterior, dar s-a deteriorat în timpul campaniei militare a Israelului, care a inclus raiduri asupra spitalelor şi a altor facilităţi de asistenţă medicală şi întreruperi ale comunicaţiilor digitale.

Israelul acuză Hamas că foloseşte spitalele drept acoperire pentru operaţiunile sale, ceea ce gruparea militantă neagă.

Studiul a utilizat datele privind numărul de decese de la Ministerul Sănătăţii, un sondaj online lansat de minister pentru ca palestinienii să raporteze decesele rudelor şi necrologurile din reţelele de socializare pentru a estima că în Gaza au existat între 55 298 şi 78 525 de decese cauzate de leziuni traumatice până la 30 iunie 2024.

Cea mai bună estimare a studiului a fost de 64 260 de morţi, ceea ce ar însemna că Ministerul Sănătăţii a subestimat cu 41% numărul de decese până la acel moment. Estimarea reprezintă 2,9% din populaţia din Gaza dinainte de război, „sau aproximativ unul din 35 de locuitori”, se arată în studiu.

Cifra se referă doar la decesele cauzate de leziuni traumatice şi nu include decesele cauzate de lipsa asistenţei medicale sau a hranei, sau miile de persoane despre care se crede că ar fi îngropate sub dărâmături.

Biroul central palestinian de statistică (PCBS) estimează că, pe lângă bilanţul oficial al deceselor comunicat de Ministerul Sănătăţii, alţi 11 000 de palestinieni sunt dispăruţi şi presupuşi morţi.

Cercetătorii au analizat cele trei liste, căutând duplicatele. „I-am păstrat în analiză doar pe cei a căror moarte a fost confirmată de rudele lor sau confirmată de morgi şi de spital”, a declarat Zeina Jamaluddine, epidemiolog la London School of Hygiene & Tropical Medicine şi principalul autor al studiului.

„Apoi ne-am uitat la suprapunerile dintre cele trei liste şi, pe baza suprapunerilor, putem obţine o estimare totală a populaţiei care a fost ucisă”, a declarat Jamaluddine pentru Agence France-Presse.

Cu toate acestea, cercetătorii au avertizat că listele spitalelor nu au furnizat întotdeauna cauza decesului, astfel încât este posibil ca persoane cu decese non-traumatice să fi fost incluse, ceea ce ar putea duce la o supraestimare.

Patrick Ball, un statistician de la Human Rights Data Analysis Group, cu sediul în SUA, neimplicat în cercetare, a utilizat metode de capturare-recapturare pentru a estima numărul morţilor în conflictele din Guatemala, Kosovo, Peru şi Columbia.

Ball a declarat pentru AFP că această tehnică bine testată a fost utilizată timp de secole şi că cercetătorii au ajuns la „o estimare bună” pentru Gaza.

Kevin McConway, profesor de statistică aplicată la Open University din Marea Britanie, a declarat că există „în mod inevitabil o mulţime de incertitudini” atunci când se fac estimări pe baza unor date incomplete, dar că este „admirabil” faptul că cercetătorii au folosit alte trei abordări pentru a-şi verifica estimările.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si daca decide Trump sa ii lase pe israelieni sa anexeze Cisiordania si Gaza…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.