STUDIU Britanicii sunt pe locul 2 în lume la consumul de cocaină / Drogul a devenit o „parte obișnuită a ieșirii în oraș” în UK / Românii pe locul 1 la consumul excesiv de alcool
Unul din 40 de adulți din Regatul Unit consumă acest drog de clasa A, ceea ce face din această țară punctul fierbinte al Europei în materie de cocaină și o plasează în urma Australiei la nivel internațional, consumul ridicat fiind alimentat de o cultură a consumului excesiv de alcool, relatează The Times.
Experții au declarat că este „la fel de ușor ca și cum ai comanda o pizza” și că un consum pentru o noapte este disponibil pentru doar 10 lire sterline.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a întocmit un clasament global al consumului de cocaină pe baza celor mai recente date din 36 de țări.
Acesta a constatat că 2,7% dintre adulții din Regatul Unit consumă cocaină în fiecare an, iar bărbații sunt de două ori mai predispuși decât femeile să fie consumatori. În comparație cu o medie internațională de 1,2 % și cu un nivel ridicat de 4,2 % în Australia.
Având în vedere cifrele, specialiștii în dependență au cerut guvernului să combată „epidemia consumului de cocaină” prin lansarea unei campanii de sănătate publică care să avertizeze asupra pericolelor.
Aceștia au spus că ar putea fi plasate reclame în toaletele din baruri și pe stadioanele de fotbal – unde consumul de cocaină este foarte răspândit – pentru a avertiza asupra riscurilor, inclusiv atacurile de cord și paranoia.
Numărul deceselor cauzate de consumul de cocaină a crescut de opt ori în ultimul deceniu și a crescut timp de 11 ani consecutivi. Datele publicate în această săptămână arată că 857 de persoane din Anglia și Țara Galilor au murit din cauza cocainei în 2022, în creștere față de 112 decese în 2011. Opt din zece dintre cei care au murit au fost bărbați.
Datele Oficiului Național de Statistică arată, de asemenea, că consumul de cocaină este cel mai ridicat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, 5,1% din această grupă de vârstă consumând acest drog în 2022.
Ian Hamilton, profesor asociat de dependență la Universitatea din York, a declarat că cocaina este „mai ieftină și mai disponibilă decât a fost vreodată” și că cultura britanică a băuturii alimentează consumul ridicat de cocaină.
„În Marea Britanie, cu 10-20 de lire sterline se poate cumpăra o cantitate rezonabilă de cocaină, suficientă pentru câteva rânduri de cocaină pentru o ieșire în oraș. Acesta este prețul unui cocktail sau al câtorva halbe de bere”, a spus Hamilton. El a adăugat că majoritatea oamenilor combină cocaina cu alcoolul și că „unii oameni nu ar ieși niciodată în oraș fără cocaină”.
O analiză separată a OCDE a arătat că Marea Britanie are a treia cea mai mare rată de consum excesiv de alcool din lumea dezvoltată, după România și Danemarca.
Hamilton a cerut guvernului să lanseze o campanie de conștientizare, adăugând: „Mulți oameni nu vor fi conștienți de problemele pe care le ridică cocaina sau de cât de puternică a devenit aceasta. Este mult mai puternică decât a fost vreodată. Pentru un consumator naiv, acest lucru poate duce la un risc de supradozaj.
Puritatea cocainei a crescut în ultimii ani, în parte datorită unei măsuri drastice împotriva importului de pulberi folosite ca ‘agenți de tăiere’ pentru a dilua drogul. O campanie de sănătate publică ar putea viza zonele în care știți că se consumă cocaină. Ați putea vedea reclame în toaletele pub-urilor, în cluburile de noapte, în barurile de vinuri și pe terenurile de sport și stadioanele de fotbal.”
Dr. Niall Campbell, psihiatru consultant principal în domeniul dependenței la Priory Hospital Roehampton, din Londra, a susținut ideea unei campanii de sănătate publică și a declarat că „guvernul și Serviciul Național de Sănătate (NHS) trebuie să recunoască faptul că avem o problemă”.
„Consumul de cocaină este o adevărată epidemie în acest moment. Este peste tot. Nu mai este un drog al claselor înstărite – toată lumea îl vrea. Cu toții alimentează imperiul criminal. Dacă mergeți la un meci de fotbal la pauză, există o coadă de tineri care se duc la toaletă pentru a consuma cocaină. Alcoolul este motivul numărul unu al internărilor în unitatea noastră rezidențială de dependență, iar cocaina și alcoolul este al doilea motiv.
Cocaina și alcoolul merg întotdeauna împreună – îți permite să bei mai mult. Este doar o parte de rutină a unei ieșiri în oraș. Oamenii beau câteva halbe, apoi sună la dealer. Este la fel de rapid să faci rost de cocaină ca și cum ai comanda o pizza.” a spus el. Campbell a spus că acest drog care creează o dependență foarte mare „pune stăpânire pe viața oamenilor”, cu consecințe teribile asupra sănătății fizice și mentale a oamenilor, precum și asupra muncii și relațiilor lor.
Consumatorii persistenți pot ajunge la Urgențe cu aritmie cardiacă și pot dezvolta depresie, anxietate, paranoia și psihoză.
„În momentul în care oamenii vin la tratament, sunt la fundul sacului”, a spus Campbell. „Trebuie să renunți la cocaină și la alcool, pentru că dacă bei câteva pahare vei dori cocaină”.
O revizuire guvernamentală majoră a politicii față de droguri în 2020, condusă de Dame Carol Black, a identificat o „creștere bruscă” a consumului de cocaină pudră de către tineri. Aceasta a declarat că această creștere a fost determinată de „tineri, adesea bărbați bine educați” și că mulți dintre ei obțin drogul de la un prieten, mai degrabă decât direct de la un traficant. Potrivit National Crime Agency, importul de cocaină este dominat de grupurile de crimă organizată albaneze.
„Strategia noastră pe zece ani în domeniul drogurilor, susținută de o investiție record de 3 miliarde de lire sterline, abordează furnizarea de droguri ilicite, construind în același timp un sistem de tratament de clasă mondială pentru cei care abuzează de droguri pentru a-i ajuta să-și schimbe viața. Aceasta este o strategie la nivelul întregului guvern și ne angajăm să sprijinim persoanele care suferă din ghearele dependenței și persoanele vulnerabile care sunt exploatate de bande pentru a-și alimenta comerțul violent.” a declarat ministerul de interne.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii