G4Media.ro

Studiu: Cablurile subacvatice de internet ar putea fi folosite pentru detectarea timpurie…

Sursa foto: submarinecablemap.com

Studiu: Cablurile subacvatice de internet ar putea fi folosite pentru detectarea timpurie a cutremurelor și tsunamiurilor / Rebelii Houthi vor să taie unul important pentru Europa

Cablurile de internet subacvatice, care fac posibilă comunicarea în mediul online între diferite zone ale lumii, ar putea fi folosite pentru detectarea timpurie a tsunamiurilor, potrivit unor cercetători de la National Physical Laboratory (NPL). Unul dintre cele mai importante cabluri este amenințat de rebelii Houthi.

Oamenii de știință au descoperit o nouă tehnică prin care pot transforma cablurile subacvatice de internet într-o rețea de senzori de mediu care pot salva vieți, potrivit unui studiu publicat în Science Magazine și citat de publicația TechRadar.

În mare parte, oceanele lumii nu sunt monitorizate din cauza costurilor ridicate presupuse de instalarea de echipamente dedicate la mare adâncime. De aceea, multe fenomene, precum tsunamiurile, sunt detectate târziu, iar distrugerile provocate de acestea sunt masive.

Cercetările anterioare făcute de angajați ai NPL au arătat că infrastructura subacvatică de internet poate fi folosită inclusiv pentru detectarea cutremurelor, fenomenele care produc tsunamiurile.

Studiul citat, bazat pe testele făcute pe cablul de 5.860 km care leagă Marea Britanie de Canada, arată că anumite cabluri subacvatice de internet pot fi folosite pentru a detecta și alte fenomene, precum curenți sau valuri.

Descoperirea ar putea duce la urmărirea de zone vaste ale oceanului care în acest moment nu sunt monitorizate. Mai mult, detectarea timpurie a tsunamiurilor ar putea salva nenumărate vieți. Totodată, folosirea ca senzori a cablurilor nu afectează capacitatea lor de a transmite date, potrivit lui Giuseppe Marra, cercetător din cadrul NPL. „Da, traficul de date poate fi prezent pe celelalte canale ale aceleiași fibre. Acesta a fost de fapt cazul în timpul testelor noastre și este un aspect important pentru extinderea acestei tehnologii la multe cabluri din întreaga lume”, a explicat el, pentru TechRadar.

Unele dintre cele mai importante cabluri subacvatice, amenințate de rebelii Houthi

În unele zone ale lumii, aceste cabluri sunt vulnerabile la atacurile teroriste. Patru cabluri de comunicații subacvatice, care leagă Arabia Saudită și Djibouti, au fost scoase din funcțiune în ultimele luni, probabil ca urmare a atacurilor rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran. Unele dintre acestea se află la o adâncime de doar 100 de metri și sunt la fel de subțiri ca un furtun de grădină.

Interesul rebelilor pentru cabluri a fost confirmat de un mesaj publicat pe un canal de Telegram controlat de aceștia. „Sunt hărți ale unor cabluri internaționale care conectează toate regiunile lumii prin mare. Se pare că Yemen se află într-o poziție strategică, în condițiile în care linii de internet care conectează continente întregi – nu doar țări – trec pe lângă țară”, este mesajul publicat alături de o imagine cu harta cablurilor din zonă, potrivit The Guardian.

Aproximativ 17% din traficul global de internet se desfășoară prin intermediul cablurilor din Marea Roșie. Cel mai important este Asia-Africa-Europa AE-1, cu o lungime de 25.000 de km, care conectează sud-estul Asiei cu Europa.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează