G4Media.ro

Studiu: Căminele private pentru studenți – creștere importantă în Europa Centrală și…

Foto: Pexels/ Cottonbro

Studiu: Căminele private pentru studenți – creștere importantă în Europa Centrală și de Est. Europa Centrală și de Est. Cele mai multe, în Polonia și România

Piața căminelor studențești private e un segment cu o creștere importantă în statele din Europa Centrală și de Est, iar România, care are aproape 600.000 de studenți, se aliniază tendințelor de creștere, potrivit raportului „The living sector in CEE-6. Let’s discover the potential of the market segment„, publicat recent de compania de consultanță imobiliară Colliers.

Numărul unităților de cazare în căminele studențești private depășește în prezent 2.000 în București, similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are doar jumătate din numărul studenților din România. Cei mai mulți dintre studenții români însă fie se cazează în căminele studențești publice ale universităților și facultăților, fie locuiesc cu părinții sau închiriază.

„După doi ani de pandemie, când cursurile universitare s-au desfășurat de la distanță, iar astfel, piața căminelor studențești a fost aproape complet înghețată, în 2022 aceasta a fost încet-încet a început să revină la nivelul de dinaintea pandemiei normalitate”, menționează reprezentanții Colliers.

Disponibilitatea și calitatea căminelor studențești locuințelor studențești în regiunea ECE variază în funcție de țară și oraș. În general, orașele mari și orașele universitare tind să aibă mai multe opțiuni pentru locuințe studențești, inclusiv locuințe deținute de universități și cămine private, precum și apartamente și case de proprietate privată. Cu toate acestea, cererea de locuințe pentru studenți în aceste zone poate fi ridicată, iar disponibilitatea poate fi limitată, ceea ce duce la concurență pentru spațiile disponibile și la creșterea prețuri mai mari, notează analiza.

Merită menționat faptul că unele țări din ECE au o tradiție a studenților care locuiesc acasă în timp ce urmează cursurile universitare.

În 2022, existau aproape 2,7 milioane de studenți în ECE-6, dintre care 9,5%  proveneau din străinătate.

 

Sursa: Colliers
Sursa: Colliers

Piața locuințelor studențești din ECE-6 țări se bazează în mare măsură pe căminele studențești aparținând universităților, iar căminele studențești deținute de persoane private sunt încă un segment relativ nou și în creștere pe piață, conform reprezentanților Colliers. Aceștia spun însă că, dacă ne uităm la numărul de orașe din fiecare țară, acestea au un mare potențial.

Cel mai mare număr de unități studențești în proprietate privată se află în Polonia (peste 6.100 de unități), România (aproximativ 2.200 de unități – numai în Capitală) și în Republica Cehă (aproape 2.100 de unități). Piața din Polonia este, de asemenea, cel mai diversificat în ceea ce privește locație, în afară de Varșovia, există investiții în locuințe studențești în regiuni orașe precum Cracovia, Wroclaw, Gdansk (Tricity), Lodz și Poznan.

Sursa: Colliers
Sursa: Colliers

Perspectiva de proiecte din regiunea ECE este relativ slabă, cele mai multe dintre investițiile planificate sunt localizate în orașele poloneze. Cei mai actii dezvoltatori în acest segment de piață în Polonia sunt Base Camp/Xior, Kajima/Griffin, urmați de alți câțiva; în România: Campus Facilities, iar în Republica Cehă Zeitgeist, HNWI și Wineburg.

Prețurile de închiriere pentru unități private pe piața ECE variază în funcție de țară, de tipul și de standard al proiectului și pot varia de la aproximativ 150 de euro la chiar peste 700 de euro pe persoană pe lună. Media prețurile medii ale studenților analizați studențești analizate sunt de aproximativ 294 EUR.

Luând în considerare numărul de studenți în cele mai mari centre universitare din fiecare țări, observăm că numărul de locuri în căminele studențești este insuficient.

Studenții sunt în căutarea unor alternative opțiuni de cazare prin închirierea de camere cu familii gazdă, împărțind un apartament sau căutând proiecte de co-living. Cele de mai sus indică potențialul uriaș al acestei piețe segment de piață în țările ECE.

Chirie, cămin de stat sau cămin privat? O perspectivă

În prezent, căminele private din România pot acomoda aproximativ 4-5.000 de studenți, conform datelor centralizate de platforma caminestudentesti.ro, care face și un top al celor mai mari cămine studenţeşti private din București 2022.

Căminele private sunt mai scumpe decât cele de stat (de la 120 de euro la peste 400 de euro, în funcție de locație și tipul camerei), dar și condițiile sunt diferite. Față de cazarea pe cont propriu, acestea vin cu o serie de avantaje, notate de platformă:

  • stai într-un loc cu tineri din generația ta, toți studenți;
  • ai mobilier inclus, baie proprie (de la caz la caz);
  • în multe cazuri, costurile utilităților sunt de regulă, incluse în chiria lunară;
  • semnezi un contract de închiriere, cu drepturi și obligații de ambele părți;
  • sunt administrate de specialiști, de defecțiuni nu trebuie să te ocupi tu;
  • ai servicii suplimentare incluse în chiria lunară (de ex pază, supraveghere video, bibliotecă, etc.)

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Copii, atentie la titluri, ca le fuseriti de numa’ numa’.