G4Media.ro

Studiu: Cancerul de prostată, bărbații care fac mișcare riscă mai puțin /…

sursa foto: Facebook

Studiu: Cancerul de prostată, bărbații care fac mișcare riscă mai puțin / ”Practicarea sportului este o strategie de prevenire eficientă pentru multe tipuri de cancer”

Rezultatele unei cercetări publicate în British Journal of Sports Medicine arată că o creștere cu o cantitate mică a activității fizice desfășurate pentru protejarea sistemului cardiovascular și pulmonar scade riscul de carcinom cu 35%, anunță Corriere della Sera.

Unul din opt bărbați va fi diagnosticat cu cancer de prostată. Cu peste 40.000 de cazuri noi diagnosticate în 2023 în Italia, acesta este, de fapt, cel mai frecvent tip de cancer la bărbații după vârsta de 50 de ani. Iar cifrele sunt în creștere și în rândul bărbaților mai tineri.

Cu toate acestea, se pot face multe pentru a limita probabilitatea de a se îmbolnăvi, începând cu o activitate fizică constantă: o cercetare care tocmai a fost publicată în British Journal of Sports Medicine, de exemplu, subliniază că, prin creșterea cu puțin (3% sau mai mult) a aptitudinii cardiorespiratorii, riscul de cancer de prostată scade cu până la 35%.

„Numeroase studii științifice au demonstrat deja acest lucru: practicarea sportului în mod regulat sau, în orice caz, efectuarea de exerciții fizice în funcție de posibilitățile fiecăruia este o strategie de prevenire eficientă pentru multe tipuri de cancer”, subliniază Bernardo Rocco, profesor de urologie la Universitatea din Milano și director al secției de urologie de la Spitalul San Paolo.

„Până în prezent, nu există multe studii care să se concentreze asupra gimnasticii și a cancerului de prostată, dar știm cu siguranță că stilul de viață este fundamental. Printre cauzele cunoscute care cresc probabilitatea de a face cancer de prostată (pe lângă istoricul familial de cancer de prostată) se numără un conținut ridicat de proteine în alimentație și sindromul metabolic, o afecțiune caracterizată prin creșterea circumferinței abdominale, hipertensiune arterială, hipertrigliceridemie, niveluri reduse de colesterol HDL „bun” și creșterea glicemiei la post. Mai multe studii au evidențiat, de asemenea, rolul unui regim alimentar deosebit de bogat în grăsimi saturate și al consumului excesiv de carne roșie și de produse lactate în apariția cancerului”, explică medicul.

Acul cântarului în creștere este un pericol încă din adolescență, după cum au arătat concluziile unui studiu recent: îngrășarea cu un kilogram pe an între 17 și 29 de ani crește cu 13% probabilitatea de a avea un cancer agresiv și cu 27% pe cea de a avea o formă letală. Și tocmai stilurile de viață nesănătoase (fumatul, sedentarismul, consumul de alcool și alimentația deficitară, care implică adesea supraponderabilitatea) sunt indicate de experți ca fiind motive plauzibile pentru creșterea numărului de cazuri de cancer la vârste tinere.

”Toate motive întemeiate pentru a face cât mai multă mișcare”, subliniază Rocco, care este și președintele Comitetului științific al Europa Uomo Italia,

”La fel cum ar fi bine ca toți bărbații (începând din adolescență) să facă cel puțin o vizită pe an la urolog, așa cum fac femeile la ginecolog. Apoi, de la vârsta de 50 de ani, și de la 45 de ani dacă există antecedente familiale și există un risc mai mare, să se înceapă cu examenul Psa, cea mai eficientă strategie de diagnostic precoce”, explică medicul.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...