Studiu: Cât de mulțumiți sunt tinerii de locul de muncă și ce anume contează la job. Analiză a pieței muncii globale în perioada post-pandemie
61% dintre angajații tineri, participanți la un studiu global privind piața muncii, spun că în următoarele 6 luni speră că își vor găsi un nou job. Cei mai dornici de o schimbare în carieră sunt germanii (70%) și americanii (69%). La polul opus sunt italienii (46%) și japonezii (37%).
Principalul motiv pentru care aceștia doresc schimbarea serviciului este legat de salariu, dar și de teama de burnout, un dezechilibru între muncă și timp liber care duce la epuizare.
De cealaltă parte, cei care doresc să rămână alături de angajatorul actual spun că sunt mulțumiți de colegi, de manager, de echilibrul muncă – timp liber, de salarizare, mai spun că sunt loiali companiei și au senzația unei stabilități a locului de muncă.
Datele sunt cuprinse în studiul companiei globale de recrutare Adecco Group; privind evoluția forței de muncă în 2022, ce analizează principalele tendințe legate de angajați: satisfacție, succes, interes pentru job, salarizare și comportament.
Autorii studiului consideră că lucrătorii se simt mai mult încrezători în capacitatea lor de a găsi un nou loc de muncă pe piețele de forță de muncă mai puternice.
Studiul, care se numește ”Forța globală de muncă a viitorului” compară date din 2022, cu date din perioada pandemiei.
Autorii studiului consideră că succesul și satisfacția sunt aspiraționale. Asta în contextul în care organizațiile și companiile corelează însă cel mai adesea satisfacția angajaților direct cu rezultatele afacerii, precum profitul sau productivitatea.
Numerele și calculele nu sunt însă suficiente pentru a trage concluzii asupra nivelului de satisfacție al angajaților. Sondajul a constatat că la nivel global, locul de muncă le oferă tinerilor un grad mare de satisfacție.
69% dintre cei chestionați spun că au în general un grad rezonabil de satisfacție la locul de muncă, un procent în creștere de la 67%, în 2021.
Angajații din China, Brazilia și Turcia sunt cei mai bucuroși atunci când merg la lucru, în timp ce în Japonia, Franța, Grecia și Italia situația stă invers.
Volumul de muncă, salariul, starea mentală și fizică, sănătatea și bunăstarea, progresul în carieră și posibilitățile de perfecţionare sunt domeniile în care lucrătorii sunt cel mai puţin mulţumiţi.
Un alt detaliu semnalat de studiu este acela că angajații care muncesc la birou sunt semnificativ mai mulțumiți decât ceilalți, mai ales în ceea ce privește bunăstare (65 % față de 52 %).
La nivel general, 74% dintre angajați sunt mulțumiți de relațiile lor cu colegii de muncă, indicator care reprezintă cel mai mare factor de satisfacție dintre toate aspectele investigate de studiu.
Aspectele de care angajații sunt cei mai nemulțumiți țin de: cantitatea de muncă pe care trebuie să o facă (59%), salariu (58%), poziția pe care o are compania la care lucrează în probleme sociale (54%), posibilitățile de carieră (54%) și beneficiile pe care le oferă firma (54%).
Grupul Adecco se declară cea mai importantă companie de consiliere și recrutare din lume.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank