G4Media.ro

Studiu: Ce trăsături faciale determină dacă arătăm bogați sau săraci

Sursa foto: pexels.com

Studiu: Ce trăsături faciale determină dacă arătăm bogați sau săraci

Persoanele cu fețe mai late, mai scurte și mai plate au mai multe șanse să fie percepute ca fiind sărace, potrivit unui studiu, scrie The Times.

Cercetarea, condusă de oameni de știință de la Universitatea din Glasgow, a descoperit că judecățile privind clasa socială au fost determinate de o „constelație unică de trăsături faciale”.

Gura aplecată și tenul mai închis și mai rece erau considerate trăsături ale unei persoane incompetente și reci, ceea ce era asociat cu sărăcia, a constatat studiul.

Cercetarea, publicată în APA Journal of Experimental Psychology, a analizat 30 de participanți britanici tineri, albi, nativi, vorbitori de limba engleză, cu o vârstă medie de 22 de ani. Toți trăiseră în Marea Britanie în cea mai mare parte a vieții lor, erau copiii unor părinți născuți în Marea Britanie, se declarau din clasa de mijloc și aveau o expunere minimă la culturi non-occidentale.

Participanților li s-au prezentat imagini 3D de înaltă rezoluție ale unor persoane reale și au judecat poziția socială a persoanei pe o scară de șapte puncte, de la cel mai bogat la cel mai sărac. De asemenea, aceștia au evaluat competența, căldura, dominanța și încrederea pe care le percep.

Studiul a constatat că cei considerați mai înstăriți erau, de asemenea, văzuți ca fiind mai demni de încredere și mai dominanți. În special, aceștia aveau o față mai lungă și mai îngustă, o gură curbată în sus, o sprânceană mai înaltă, un nas proeminent și o regiune a ochilor mai deschisă și mai caldă.

Dr. Thora Bjornsdottir, autorul principal al studiului, a declarat: „Persoanele care sunt percepute ca fiind de o clasă socială înaltă sau joasă sunt, de asemenea, adesea judecate ca având trăsături avantajoase, respectiv nefavorabile. Astfel de judecăți se formează chiar și numai din aspectul facial, iar acest lucru poate avea consecințe substanțiale, inclusiv dezavantajarea celor care sunt percepuți ca fiind de o clasă socială inferioară. În studiul nostru, prin dezvăluirea trăsăturilor faciale care stau la baza acestor judecăți subiective, oferim noi informații despre ceea ce face ca cineva să pară bogat sau sărac și arătăm cum aceste judecăți se leagă de stereotipurile pozitive și negative [cum ar fi competența versus incompetența].”

„Rezultatele sugerează că stereotipurile de clasă socială explică legătura dintre aspectul facial și judecățile privind statutul de clasă socială al indivizilor. Acest lucru evidențiază faptul că stereotipurile pe care le deținem au consecințe asupra modului în care îi percepem pe ceilalți – acestea ne influențează percepțiile. Impresiile noastre despre alte persoane pot duce apoi la avantaje sau dezavantaje deosebite pentru acestea.”

Autorii au anticipat că rezultatele lor vor fi importante pentru lucrările privind prejudecățile și inegalitatea socială.

Rachael Jack, profesor la Universitatea din Glasgow, a declarat: „Cercetarea noastră demonstrează modul în care atributele faciale specifice joacă un rol esențial în conectarea percepțiilor de clasă socială cu stereotipurile aferente. Aceste constatări sunt valoroase nu numai pentru a ne avansa înțelegerea teoriilor centrale ale percepției sociale, ci ar putea ajuta și la viitoarele intervenții menite să întrerupă percepțiile părtinitoare.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ati trecut de la cititu in palma la cititul bogatiei dupa riduri. Foarte interesante stiri. Ptr votantii AUR.

    • Dupa „increderea” in stiinta (revista care a publicat studiul analizeaza de catre un comitet stiintific calitatea cercetarii respective) cred ca si tu esit in zona AUR sau SOS SoSoKa cel putin ca mentalitate

    • „revista care a publicat studiul analizeaza de catre un comitet stiintific calitatea cercetarii respective” ce ai vrut sa zici? revista analizeaza DE CATRE un comitet calitatea cercetarii respective? Chhiar daca ar fi din zona aur, macar e coerent, si nu poate crede un „studiu” pe 30 de subiecti facut de „prestigiosii” cercetatori britanici. Cand o fituica e in pana de stiri tranteste ceva cu „cercetatorii britanici”. pe ala cu efectul razelor de luna asupra ciclului menstrual al pasarilor l-ai citit/apreciat. ala a fost mai bine facut – pe 50 de pasari din 75 de specii diferite