G4Media.ro

STUDIU Cel puțin patru minute de exerciții fizice pe zi pot contribui…

Sursa foto: Unsplash / Graham Mansfield

STUDIU Cel puțin patru minute de exerciții fizice pe zi pot contribui la creșterea volumului creierului și încetinirea declinului memoriei

Exercițiile fizice efectuate timp de 25 de minute pe săptămână, sau mai puțin de patru minute pe zi, ar putea contribui la mărirea volumului creierului și la îmbunătățirea capacității de gândire pe măsură ce îmbătrânim, relatează The Washington Post.

Un nou studiu, care a implicat scanarea creierului a peste 10.000 de bărbați și femei sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 97 de ani, a constatat că cei care au mers pe jos, au înotat, au mers cu bicicleta sau au făcut exerciții fizice moderate timp de 25 de minute pe săptămână au avut un creier mai mare decât cei care nu au făcut acest lucru, indiferent de vârsta lor.

Creierele mai mari înseamnă, de obicei, creiere mai sănătoase.

Diferențele au fost cele mai pronunțate în părțile creierului implicate în gândire și memorie, care adesea se micșorează pe măsură ce îmbătrânim, contribuind la riscurile de declin cognitiv și demență.

„Aceasta este o descoperire interesantă și ne oferă mai multe speranțe pentru ideea că a fi activ din punct de vedere fizic poate ajuta la menținerea volumului creierului pe tot parcursul vieții”, a declarat David Raichlen, profesor de științe biologice și antropologie la University of Southern California. El studiază sănătatea creierului, dar nu a fost implicat în noul studiu.

Rezultatele au implicații practice, de asemenea, cu privire la ce tipuri de exerciții fizice par a fi cele mai bune pentru sănătatea creierului nostru și cât de puține exerciții fizice de care am putea avea nevoie cu adevărat.

Puțină mișcare, creier mare

„Ne-am întrebat, dacă am alege un prag foarte scăzut de exerciții fizice, ce am vedea?”, a declarat Cyrus A. Raji, profesor asociat de radiologie și neurologie la Universitatea Washington din St. Louis, care a condus noul studiu.

El și colegii săi erau conștienți de faptul că exercițiile fizice sunt bune pentru creier, în special pe măsură ce îmbătrânim. Persoanele în vârstă active din punct de vedere fizic sunt mult mai puțin predispuse decât cele sedentare să dezvolte boala Alzheimer sau alte tipuri de pierderi de memorie și declin cognitiv.

Dar el știa, de asemenea, că puțini oameni din lumea reală fac multă mișcare. „Auziți că aveți nevoie de 10.000 de pași pe zi”, a spus el, „sau de 150 de minute (de mișcare) pe săptămână. Dar este foarte greu să le atingi” aceste obiective.

Oare mai puține exerciții fizice – chiar mult mai puține – ar ajuta totuși la construirea unor creiere mai sănătoase, s-au întrebat el și colegii săi?

Ce ziceți, de exemplu, de 25 de minute de exerciții fizice pe săptămână, o șesime din cele 150 de minute recomandate în cele mai multe ghiduri oficiale de exerciții fizice?

„Părea o cantitate realizabilă pentru majoritatea oamenilor”, a spus Raji. Dar ar arăta efecte asupra creierului?

10.125 de scanări ale creierului

El și colegii săi au apelat la scanările cerebrale existente pentru 10.125 de adulți în mare parte sănătoși, de toate vârstele, care veniseră la centrul medical universitar pentru teste de diagnosticare. În prealabil, acești pacienți au furnizat informații despre istoricul lor medical și despre cât de des și de intens au făcut exerciții fizice în ultimele două săptămâni.

Cercetătorii i-au împărțit în cei care făcuseră exerciții fizice timp de cel puțin 25 de minute pe săptămână și cei care nu făcuseră.

Apoi, cu ajutorul inteligenței artificiale, au început să compare scanările și obiceiurile de exerciții fizice, căutând diferențe în ceea ce privește volumul creierului sau cât de mult spațiu ocupă creierul și părțile sale constitutive. Un volum mai mare este, în general, de dorit.

Un model clar a apărut rapid. Bărbații și femeile, de orice vârstă, care făceau exerciții fizice cel puțin 25 de minute pe săptămână au prezentat în mare parte un volum cerebral mai mare decât cei care nu făceau acest lucru. Diferențele nu au fost uriașe, dar au fost notabile, a spus Raji, mai ales atunci când cercetătorii s-au uitat mai adânc în interiorul organului.

Acolo, au descoperit că cei care făceau exerciții fizice dețineau un volum mai mare în fiecare tip de țesut cerebral, inclusiv în materia cenușie, formată din neuroni, și în materia albă, infrastructura de cablare a creierului, care susține și conectează „celulele gânditoare”.

Cei care făceau exerciții fizice aveau tendința de a avea un hipocampus mai mare, o porțiune a creierului esențială pentru memorie și gândire. De obicei, acesta se micșorează și se zbârcește pe măsură ce îmbătrânim, afectându-ne capacitatea de a raționa și de a ne aminti lucruri.

De asemenea, ei au prezentat lobi frontali, parietali și occipitali mai mari, care, împreună, semnalează un creier sănătos și robust.

Exercițiile fizice moderate au fost cele mai bune pentru creier

„A fost surprinzător și încurajator” să vedem efecte atât de răspândite în creierele unor persoane care făceau atât de puține exerciții fizice, a declarat Raji.

Desigur, acest studiu a fost asociativ, ceea ce înseamnă că a arătat legături între exercițiile fizice și sănătatea creierului, dar nu că exercițiile fizice au cauzat în mod necesar îmbunătățirile. Așadar, este posibil ca alți factori legați de stilul de viață sau de genetică să fi fost în joc, sau ca persoanele cu creierul mare să se întâmple pur și simplu să le placă exercițiile fizice.

Dar, având în vedere numărul de scanări și intervalul larg de vârstă, Raji crede că efectele exercițiilor fizice asupra creierului oamenilor au fost reale și directe și ar ajuta la menținerea capacității noastre de a gândi bine pe măsură ce îmbătrânim.

Modul exact în care exercițiile fizice ar putea modifica creierul este imposibil de spus din acest studiu. Dar Raji și colegii săi cred că exercițiile fizice reduc inflamația din creier și, de asemenea, încurajează eliberarea de diverse substanțe neurochimice care promovează crearea de noi celule cerebrale și vase de sânge.

De fapt, exercițiile fizice par să ajute la construirea și depozitarea unei „rezerve structurale a creierului”, a spus el, un tampon de celule și materie suplimentară care ne-ar putea proteja oarecum de declinul, altfel inevitabil, al dimensiunii și funcției creierului, care apare odată cu vârsta. Creierul nostru se poate totuși să se micșoreze și să se zbârcească de-a lungul anilor. Dar, dacă facem exerciții fizice, această cădere lentă pornește de la o bază de pornire mai ridicată.

Poate cea mai bună veste dintre toate, cel mai eficient exercițiu din cadrul studiului a fost, de asemenea, relativ ușor. Persoanele care au declarat că fac exerciții fizice moderate, ceea ce înseamnă că puteau încă să discute în timp ce făceau exerciții, au ajuns să aibă un volum cerebral ceva mai mare decât cei care făceau exerciții fizice mai viguroase, cum ar fi alergarea rapidă.

Dar numărul celor care au făcut exerciții fizice intense a fost destul de mic, ceea ce face ca comparațiile să fie suspecte, a spus Raji, iar volumul creierului lor a fost totuși mai mare decât în cazul celor care au făcut rar sau chiar niciodată exerciții fizice.

În general, orice exercițiu de orice tip și chiar și în cantități mici este probabil să fie „o idee foarte bună” pentru sănătatea creierului, a spus el.

Raichlen este de acord. „Studii ca acesta continuă să ofere dovezi puternice că mișcarea corpului, chiar și în cantități mici, poate avea un impact asupra sănătății creierului și că nu este niciodată prea devreme, sau prea târziu, pentru a începe”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...