G4Media.ro

STUDIU: Cele mai prost plătite joburi de IT din Europa de Est…

Sursa: Pexels.com

STUDIU: Cele mai prost plătite joburi de IT din Europa de Est sunt în România

Angajaţii din sectorul IT care lucrează în România au cele mai mici salarii comparativ cu specialiştii din acest domeniu care activează în celelalte ţări din Europa de Est, potrivit rezultatelor unei analize realizate de eJobs.ro şi publicate marţi, transmite Agerpres.

Astfel, IT-iştii care lucrează în România încasează un salariu mediu net de 805 euro pe lună, mai puţin decât specialiştii în domeniu din Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Estonia, Slovenia, Cehia sau Slovacia, potrivit comparatorului salarial Paylab, lansat în România de eJobs.ro.

Cele mai mari salarii din regiune pentru cei care lucrează în IT le încasează specialiştii din Estonia, a căror medie salarială netă este de 1.567 de euro pe lună, potrivit Paylab. Aceştia sunt urmaţi de IT-ştii din Slovenia, cu 1.341 de euro lunar, de cei din Cehia, cu 1.289 de euro, şi de cei din Slovacia, care câştigă, în medie, 1.159 de euro lunar. Ungaria închide lista ţărilor cu un salariu de peste 1000 de euro, înregistrând o medie netă de 1010 lei/lună.

Mai puţin de 1.000 de euro lunar mai câştigă doar specialiştii IT din Croaţia (990 de euro) şi cei din Serbia (816 euro), menţionează eJobs.

Directorul eJobs România, Bogdan Badea, a remarcat faptul că Bulgaria depăşeşte România la acest capitol.

„Interesant este faptul că Bulgaria ne depăşeşte sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, în condiţiile în care, în general, aceasta era una dintre puţinele ţări cu salarii mai mici decât ale noastre”, a comentat reprezentantul eJobs.

„IT-ul este, fără îndoială, unul dintre cele mai fierbinţi domenii ale ultimilor ani. Nu doar din perspectiva numărului tot mai mare de opţiuni pe care le au candidaţii, ci şi datorită faptului că IT-ştii au devenit şi cel mai bine plătiţi angajaţi din România, depăşind domenii care în mod tradiţional erau recunoscute pentru salariile mari pe care le ofereau. Mă refer aici la banking, avocatură sau servicii financiare. Cu toate acestea, IT-ştii români câştigă mai puţin decât colegii lor din alte ţări din regiune, diferenţele fiind, în unele cazuri de la simplu la dublu, cum este cazul Estoniei, spre exemplu, unde salariul mediu net al unui IT-ist este de 1.567 de euro”, a comentat Bogdan Badea.

Numărul tot mai mare de joburi în IT, perspectivele de avansare rapidă, dar şi pachetele salariale şi extrasalariale sunt principalele motive pentru care acest domeniu a intrat, în ultimii doi ani, pe primele locuri în topul celor care strâng, de la lună la lună, cel mai mare număr de aplicaţii din partea candidaţilor, se menţionează în comunicatul transmis de eJobs. Astfel, în prima jumătate a anului 2019 au fost înregistrate peste 500.000 de aplicări pentru joburile din IT, potrivit sursei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. De asta probabil si vrea sa intervina Orban :))

    • Parcă într-un articol recent se spunea că netul mediu pentru un IT-ist ar fi vreo 6700 de lei (brut cca 10.000 lei), fiind printre cele mai bine plătite profesii de la noi. Or, 800 euro înseamnă cam salariul mediu în Ro.

    • gresit! inseamna salariul mediu in Bucuresti, nu in RO! oricum „statistica” lor este dubioasa. si oricum, salariile in RO de la o anumita suma in sus…se vireaza direct pe firma cu factura si apoi treaba ta daca te angajezi sau nu la firma ta!

  2. Lucrez in domeniu in Timisoara si nu stiu pe nimeni care sa castige numai 800 Euro net le luna. Este foarte putin. Poate cei care au terminat recent si sunt la prima slujba.

    • Corect! Si nu are cum sa fie suma asta valoarea venitului mediu.

    • Am impresia că „IT” în statistica asta înseamnă foarte multe lucruri. Adică înseamnă probabil și call center. Un inginer software de exemplu nu discută la nivelul acestei medii. Nici măcar QA.

  3. Nu stiu de unde au luat sumele astea. IT-istii de la noi castiga in jurul lui 2000 de euro.
    Cei buni, mult mai mult.
    Asa ca nu stiu de unde au scos aștia ce au scris articolul (postat pe mai multe site-uri !) 800 de euro.

    • In IT nu lucreaza doar cei din cele cateva mari corporatii sau firme de sucess – sunt sute de mici firme cu salarii de 500-600€ in mana , chiar si la programatori cu 5-6 ani vechime sau mai mult.. Salariile de 2000€ sunt rare chiar si in unele corporatii, si doar la seniors cu peste 10 ani vechime..
      Daca au inclus in statistici si programatorii de la firme de stat, salariile sunt mult mai mici.

  4. Munca la gri este inca o problemă la noi. Domeniul ăsta nu face excepție din ce am auzit de-a lungul timpului. Un subiect băgat sub preș de toată lumea: presă, politicieni, instituții. Probabil nimeni nu a calculat prejudiciul acestei forme de evaziune fiscală. Dacă studiul e făcut pe baza cifrelor din cărțile de munca, atunci e posibil ca cifra de 800 de euro sa fie cea corectă, dar nu cea reală(Prin salariu mediu eu înțeleg media aritmetică, sau greșesc?).

  5. Sunt IT Senior Business Analyst (dupa ani buni) intr-una din cele mai mari corporatii de profil si nu am 1000 de euro net…ci doar pe aproape. Confundati programatorii cu restul anagajatilor din IT, dar programatorii sunt foarte, foarte putini din numarul aganjatilor de IT de care vorbeste site-ul ala de job-uri. Doar fimele de IT cu origini rusesti mai rup cartelul corporatiilor vestice ridicand salariile din piata, dar nu-ti vine sa lucrezi sub management rusesc, ca e dambovitean pe steroizi. Cu alte cuvinte, aia din articol au dreptate cu concluziile lor….restul comentariilor de aici sunt habarniste.