G4Media.ro

STUDIU Cluj-Napoca e pe primul loc în topul prețurilor la imobiliare /…

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

STUDIU Cluj-Napoca e pe primul loc în topul prețurilor la imobiliare / Prețurile la locuințele noi din țară cresc mai mult decât salariile românilor

Tot mai puţini români îşi permit să-şi cumpere o locuinţă nouă, având în vedere că prețurile continuă să crească într-un ritm sensibil mai accelerat decât cel al salariilor, pe fondul scumpirii materialelor de construcții și a condițiilor economice prezente, care favorizează percepția că piața imobiliară oferă un refugiu în fața inflației, potrivit unui comunicat de presă emis de compania de consultanță imobiliară  Colliers. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară, unde achiziționarea unui apartament nou costă echivalentul unui salariu mediu încasat pe 12,5 ani de muncă, se mai arată în studiu.

„Atunci când căutăm o locuință nouă, pornim întotdeauna de la locuința pe care ne-o dorim și ajungem la locuința pe care ne-o permitem. Intersecția acestor două mulțimi este însă din ce în ce mai redusă, și ne așteptăm să se reducă în continuare. Dacă indicele inflației a ajuns la 13,8% și va rămâne la valori de două cifre pentru încă cel puțin 12 luni, prețurile materialelor de construcții au cunoscut o creștere mult mai accelerată. Astfel, prețul locuințelor noi, care înglobează aceste evoluții, va crește și mai mult”, explică Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Volumul de credite ipotecare nou acordate a fost cu 30% mai mare în primul trimestru și a atins noi maxime istorice. În direcția contrară acționează creșterile de dobândă ale băncii centrale, care sunt departe de a se fi încheiat, și o posibilă slăbire a pieței muncii este prevăzută în viitor, se mai arată în comunicat.

 

La începutul anului 2014, Cluj-Napoca avea cele mai accesibile locuințe dintre marile orașe, cumpărătorul mediu având nevoie de 9,2 ani de salarii pentru achiziția unei locuințe noi, pe când Bucureștiul și Timișoara aveau nevoie de 10,4 și respectiv 10,7 ani de salarii, iar în Iași era necesară o perioadă de 11,4 pentru acoperirea sumei plătite pentru o astfel de achiziție, potrivit datelor Colliers.

Calculele nu sunt menite să arate efectiv în cât timp ar putea o persoană să cumpere un apartament, precizează consultanții Colliers, ci să arate mai degrabă diferența dintre puterea de cumpărare și prețuri.

„În contextul în care vedem o volatilitate tot mai ridicată a factorilor de influență a prețurilor, există riscul unor evoluții accelerate ale inaccesibilității locuințelor, iar toate aceste dezechilibre se vor corecta mai devreme sau mai târziu”, punctează consultanții Colliers.

Sursa foto: CCIR

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. de ce ar vrea cineva sa locuiasca in Cluj nu pot intelege!

    Eu am locuit acolo ca student deci cunosc orasul, e mic si inghesuit.
    in afara de festivalul ala pt copii drogati si analfabeti nu ai ce sa faci acolo

    • Și te-ai mutat în care oraș? Clujul este un oraș scump dar și oportunități sunt. Din păcate majoritatea în IT și adiacent, ceea ce nu e ok dar totuși față de restul orașelor din România e în top oricât de drogați ar fi tinerii de care zici tu 🙂

  2. Asta e noua realitate, prețurile in imobiliare cresc la infinit, +20-40% pe an de acum incolo.
    Cine nu are o proprietate … chirie pe viata, ca in vest.

  3. Foarte bine, este normal sa creasca deoarece Clujul este pe primul loc, sa fie toate scumpe, doar asa isi vor da seama oamenii cu cine au votat :))))

    Glumesc, nu isi vor da seama pt ca le place vb multa

  4. Nu are nici o treaba cu salariile medii. E o legatura artificiala.
    Tinerii inca se muta masiv in Cluj, terenul nu permite construirea de noi apartamente in acelasi ritm cu cresterea cererii deci preturile vor continua sa creasca chiar daca infrastructura orasului e mult ramasa in urma.

    • Tin imobiliarii preturile sus ca sa scoata bani sa extinda cartierele?

    • Romanii tin preturile ‘sus’.
      Daca nu s-ar cumpara si inchiria apartamente intr-o veselie mafia imobiliara nu ar putea mentine artificial preturile mai mult de cateva luni.
      Astea sunt preturile. Peste 3 ani vi se vor parea mici prin comparatie.
      In 2018 era 1500 euro pe mp, azi este peste 2000 si lumea tot cumpara.

  5. Nu contează, e loc de creșteri, romanii vor cumpara apartamente oricat de scumpe ar fi. Se apuca de la 20 de ani sa isi faca credite. Normal ca preturile sunt sus, de ce nu ar fi?

  6. Stau în Cluj. Am cumpărat prin 2014, a fost o mișcare logica, chiria era peste prețul unui credit.
    2022. Chiria NU acopera prețul unui credit.
    Clujul e un oraș simpatic, dar devine sufocat și o sa fie tot mai intens, din păcate nu s a făcut nici un proiect serios în ultimii ani, mă refer la un spital nou, o centura, un nou aeroport, etc…
    Tot reparam, mult și de cele mai multe ori prost și scump, dar se potrivește cu trendurile.