G4Media.ro

Studiu comandat de guvernul Dăncilă: Nu salariile mari opresc exodul de creiere,…

Studiu comandat de guvernul Dăncilă: Nu salariile mari opresc exodul de creiere, ci calitatea instituțiilor, standardul de trai și încrederea în alegeri

Un studiu comandat de România în contextul Președinției Consiliului UE și realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS) arată că salariile mari și taxele mici nu mai sunt singurele motive care determină migrația masivă a populației calificate din estul Europei spre alte țări. Analiza discutată de miniștrii Finanțelor din UE în întalnirea informală a ECOFIN de la finalul săptămanii punctează tendințele recente ale mobilității forței de muncă în UE și ia în considerare provocările pe care le generează în țările de origine.

O constatare importantă este că, odată cu reducerea diferențelor salariale între state, factorii structurali devin mai importanți în decizia de a emigra. Statele care au cele mai mari probleme în a spori calitatea vieții cetățenilor lor, prin cheltuieli publice eficiente și prin furnizarea de bunuri publice de înaltă calitate, pot suferi cele mai mari pierderi cu forța de muncă.

Totodată, studiul arată că, desi emigranții contribuie semnificativ la PIB-ul țărilor gazdă și veniturile lor pot aduce beneficii considerabile celor care au rămas acasă, efectele negative ale exodului de creier lasă urme puternice pe plan economic și social. Plecarea forței de muncă calificate erodează baza de impozitare, făcând mai dificil pentru guverne să finanțeze cheltuielile curente și să acopere datoria publică.

De remarcat că la finalul întâlnirii ECOFIN în care a fost prezentat acest studiu, ministrul Eugen Teodorovici a avut o ieșire criticată dur. El a spus că țările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor. Teodorovici mai vorbise și în noiembrie 201 despre impunerea unor restricții pentru muncitorii români din UE.

Romania conduce detașat clasamentul cu cei mai mulți emigranți din UE

Analiza realizată de CEPS la comanda Romaniei arată că mobilitatea cetățenilor UE a crescut substanțial în ultimii ani. Aproape 4% din cetățenii UE cu vârsta activă (20-64 ani) locuiesc acum într-un alt stat membru decât cel de origine (pentru anul 2017 cifra este de 3,8%). Această cotă a crescut cu aproximativ 50% în ultimii 10 ani, dat fiind că în 2007 procentul nu depășea 2,5%.

Datele arată diferențe foarte mari între țări: dacă în Germania fenomenul nu depășește 1%, în România se apropie de 20%. Mai exact, în țara noastră fluxul a ajuns la aproximativ 1% pe an, ba chiar în anumiți ani depășind 1,5%. Procentul este cu mult mai mare decât fluxul de cetățeni din statele vecine, din Europa Centrală și de Sud-Est, după 2010.

O problemă uriașă o ridică emigrația în masă a unei anumite categorii profesionale, de exemplu, ingineri, medici sau asistente medicale, deoarece aceste categorii ajută la furnizarea de servicii critice populației țării respective. Comisia Europeană (2018) raportează că România este sursa a aproape jumătate din toată asistența medicală ce a emigrat în UE, Italia reprezentând țara principală de destinație. În cazul Italiei, fenomenul nu se referă predominant la medici.

Analiza CEPS punctează că astfel de pierderi pot ridica în mod clar îngrijorări serioase cu privire la furnizarea de servicii de sănătate pentru populația de origine. România are cea mai mică densitate de medici din UE după ce aproximativ 25% din medici au părăsit țara.

De ce pleacă?

Pe lângă diferențele salariale și de șomaj, există factori de natură structurală pentru care oamenii decid să se mute în altă țară.

Analiza CEPS arată că emigranții, în special cei cu abilități profesionale și calificări, părăsesc țările unde instituțiile publice sunt slăbite și merg spre statele unde acestea funcționează. Calitatea instituțiilor contează mai mult pentru emigranții calificați, în timp ce emigranții necalificați par să fie atrași de beneficiile sociale generoase din țările spre care se îndreaptă.

Dincolo de calitatea instituțiilor, cercetările recente au subliniat că standardul de viață și așteptările legate de oportunitățile economice individuale pot influența intențiile de a se muta într-o altă țară. Relevante nu sunt doar standardul general de viață sau cel care vizează zona în care trăiește, ci oportunitățile pentru copiii, satisfacția față de venitul gospodăriei și încrederea în alegerile naționale.

Inclusiv BERD (2018) a analizat rolul facilităților urbane în luarea deciziilor privind emigrația. Studiul sugerează că, dacă oamenii sunt mai satisfăcuți de calitatea aerului și a apei, educația, asistența medicală, de locuințele și infrastructura rutieră în țara de origine, ei își reduc cu o treime intenția de a emigra. Aceasta este echivalentă cu o majorare salarială ce ar diminua diferențele salariale dintre țările de origine și de destinație cu aproximativ 70%.

De asemenea, Indexul de progres social un indicator al „capacității unei societăți de a satisface nevoile umane de bază ale cetățenilor săi, să stabilească factorii care permit cetățenilor și comunităților să consolideze și să susțină calitatea vieții lor, să creeze condiții pentru ca toți indivizii să-și atingă întregul potențial”, arată că România și Bulgaria sunt la coada clasamentului.

Efectele economice și sociale ale emigrației în masă

Vestea bună este că diferențele salariale între țările destinatare și cele de origine nu mai sunt atăt de mari. Este evident că pentru Bulgaria, Polonia și România s-a înregistrat o convergență considerabilă. De exemplu, raportat la salariile din Italia, veniturile angajaților din România au crescut de la aproximativ 30% în 2007 la aproximativ 45% în 2015 și se estimează că vor crește la aproape 60% până în 2020.

Interesant este și „produsul cetățeanului”, adică contribuția la venituri sau la valoare adăugată realizată de cetățeni în străinătate. În cazul României, câștigul total al 20% din populația activă care lucrează în altă parte a UE este egal cu aproximativ 50% din câștigurile totale ale celor rămași acasă. Pentru Polonia, această proporție este de aproximativ 20%. Din acest motiv, câștigurile cetățenilor care au emigrat sunt de o maximă importanță pentru venitul global al celor care au rămas în țară.

Muncitorii care au emigrat din Polonia și România contribuie fiecare, anual, cu aproximativ 50 de miliarde de euro în valoare adăugată la economiile țărilor gazdă, oferind astfel o contribuție importantă la economia europeană. Mult peste contribuția măsurată doar prin PIB-ul țării de origine.

Din punct de vedere al sumelor trimise acasă de muncitorii romăni, varful a fost în anii 2007 și 2008 cand remiterile au ajuns la 3,5% din PIB. De-a lungul timpului, sumele au scăzut la aproape 1,5% din PIB. În termeni absoluți, remiterele reprezintă aproximativ 60% din investițiile străine directe.

Vestea proastă subliniată de studiul CEPS este că reducerea forței de muncă poate avea un impact negativ atât asupra finanțelor publice, cât și asupra creșterii economice actuale și potențiale. Efectele asupra activității economice duc la scăderea bazei de impozitare și, implicit, la scăderea veniturilor fiscale. Remiterile ar putea compensa parțial acest lucru: prin finanțarea consumului, cresc veniturile fiscale bazate pe consum.

Dar remiterile ar putea, de asemenea, să amplifice efectul negativ asupra veniturilor fiscale prin influențarea deciziei de a rămane în campul muncii (prin creșterea venitului minim pentru care oamenii sunt dispuși să lucreze, scăzand astfel și mai mult baza de impozitare). Un alt efect al emigrării este acela că, în cea mai mare parte, se referă la populația cu vârstă de muncă. Persoanele în vârstă rămase în țară vor pune o presiune și mai mare asupra sistemului de pensii și a ponderii cheltuielilor din sănătate în totalul cheltuielilor bugetare.

Foto:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Au avut nevoie de un studiu pentru asta? Doamna vasilica, ma dezamagiti din nou. Credeam ca sunteti mai bine ancorata in realitatea romaneasca

    • pentru FIX 500 lei le dadeam eu concluziile acestui „studiu”. Dar NA, eu nu sunt persoana publica si vizibila si din 500 lei ce dracu de parandarat sa faci?
      Dar va inchipuiti voi, oameni cinstiti, cum acest studiu ii este prezentat lui … codrin stefanescu (de ex) si ce concluzii ies de acolo? va puteti imagina asa ceva?
      nici eu!

  2. Ba salariile si lipsa locurilor de munca.
    Elitele „romanesti” au gresit tactica, au vrut sa fie atractivi prin salariul mic…iar locurile de munca care trebuia sa vin aici au plecat in ….Asia. Cred ca in Romania s-a petrecut/se petrece un experiment cu rezultate dezastruase pe termen mediu/lung.
    Sef de promotie la arhitectura, lucreaza in Cluj in domeniu pe 17 milioane in mana.
    Alta cunostiinta a facut un stagiu de practica in acelasi domeniu iar dupa o saptamana a primit fix 100 lei.
    In multe tari in Occident daca nu faci nimic si tot primesti ajutor 700-800 euro + chirii modice. Am auzit de o gramada care stau si pe ajutoare.
    Pacat ca aceasta tara nu a fost lasata sa isi urmareasca propriile interese – milioane de locuri de munca distruse – o paguba irecuperabila consider.
    Lipsa locurilor de munca a fost asociata de Universitatea Stanford intr-un studiu din ultimii ani pentrecut in State, cu consumul excesiv si criza opioidelor. Si la noi poate acei oameni neabosorbiti de piata muncii ajungeau alcoolici daca nu o tuleau.

    Munca ar trebui sa innobileze pe om nu sa il umileasca – la noi s-au cultivat fel de fel de personaje smekere, descurcarete. Romanul e muncitor nu gaseste aici pleaca.

    PS: Eu cred cu tarie ca firmele care se respecta nu vin unde este ieftina forta de munca pentru ca isi pun fel de fel de intrebari, din n motive.

  3. Romanii cu creier sunt talhariti si expatriati de cei fara creier.

  4. salariu si locul de munca….toate celelate mult dupa
    studiul o vraja…majoritatea au plecat pentru bani si atat.

    • Pe dracu. Habar nu ai ce vorbesti. Nu pleaca nici dracu pentru bani din cei cu studii superioare. Sunt buni si aia dar se pleaca pentu societate in general, pentru calitatea aerului, servicii. Civilizatie in general

    • Maria, cand ai sa traiesti si tu in strainatate pentru o vreme si apoi te intorci in Romania, ai sa intelegi ca nu e doar salariul si locul de munca.

    • Pleaca pentru bani si raman pentru civilizatie. Cand vin acasa evita oamenii, nu pornesc televizor, nu asculta radio. Isi viziteaza parintii si pleaca cat mai repede.

    • CĂpșunarii, da. Personalul calificat pleaca având o mare greață, scuipând in urma lor, si vrând să uite ca s-au nascut intr-o tara unde un popor de hoti voteaza hoti care dau legi pentru hoti. România e tara fără viitor.

  5. În România e Mafia peste tot Mafia conduce tot și toate avem grup infracțional organizat, crimă organizată peste tot. Asta este în țara noastră și cel mai elocvent exemplu este cel al absolvenților de facultate mai ales al facultăților de Drept pentru că să faci dreptul în România a devenit o pierdere de vreme un absolvent de drept în România are ușile închise este păcat de toți cei care au ales să facă această facultate și chiar au învățat ca să ajungă bătaia de joc a unui birjar numit Gheorghe Florea care conduce avocatura din România și percepe 1000 RON taxe examen iar prin modul de organizare al Examenului și prin formularea întrebărilor de examen lăsând loc de interpretări intră un număr foarte redus de candidați și probabil cei care „trebuie” iar restul sunt liberi să plece peste Hotare Și dacă te duci în România la un avocat plătești numai consultație 300 RON pentru că avocatura în România a ajuns un cartel condus de un grup infracțional organizat.

  6. Într-un cuvânt vrem că toată elita coruptă, comunistă și capitalistă, să se care. E război și cei puțini și inculți vor pierde

  7. Din păcate cei puțini și inculți sunt foarte multi! Că așa a dorit partidul stat să fie, de 30 de ani incoace.
    Și in razboiul descris de dvs, cei mulți și inculți te bat cu armele lor!
    Până la urmă nici idealismul nu este o formă viabilă la noi!

    • Ne-am întors in curtea școlii, unde o mână de repetenți batjocoresc restul elevilor.. Ii lovesc si le fura banii de pachet. Fiecare dintre noi e vinovat pentru situația în care ne aflam azi și fiecare dintre noi trebuie să contribuie la schimbare. Dacă vrem schimbare
      Deocamdată, la VOT!

    • Exista si oameni cinstiti in politica, deci nu mai poti sa zici ca n-ai ce vota.

    • Zise, da-mi si mie doar 3 nume….

  8. Ca să-şi păstreze tineretul creativ-inovativ, cel mai căutat pe piaţa occidentală, Dăncilă trebuie să finanţeze urgent Capitalei: o Operă ca la Sydney pe Insula din Lacul Morii şi un Muzeu de Artă Contemporană în arhitectură propie, cum are Fundaţia Vuitton dans le bois de Boulogne à Paris, eventual la Măgurele, în parcul Oteteleşanu.

    • + studentii de la Arhitectura sa aiba drept de veto la tot ce inseamna dezvoltarea pe verticala si orizontala, nu sa lase decuziile la nivelul cocalarei de Voluntari

    • Bucurestenii sunt prea prosti si ticalosi sa voteze impotriva lui Firea.

    • Mai degraba cum spunea Domnitorul lapusneanu : prosti dar multi ! Cei care votam anti DUamna Gabi suntem pe G4…

    • Si cu restul tarii ce faci? Numai Bucurestiul exista in Romania?

  9. Daca arunca m la gunoi ccr si parlament,s au rezolvat toate.

  10. Comnentariul lui R_DXB este cel mai bun si apropiat de adevar . Sa ne gindim : Intr-o clasa sunt 30 de elevi ,6-7, prosti de bubuie , 6-7, destepti ,restul clasa de mijloc . Cum va imaginati ca cei din mijloc si cei destepti, vor accepta vreodata sa fie condusi de cei prosti de bubuie si pentru ca intregul corp profesoral se aseamana cu cei din urma si toate legile scolare sunt in favoarea prostilor de bubuie , restul pleaca din clasa si se duc acolo unde le este respectata inteligenta ,bunul simt si priceperea in ceea ce fac .
    P.S Cifrele din text sunt valabile si extinzind clasa din invatamint , la nivel de tara.

  11. Daca ati merge la vot, n-am mai fi condusi de cei mai prosti romani din tara.

  12. V-ati pus vreodata intrebarea, daca nu cumva , nu sunteti inselati de nimeni ,decit de voi insiva . Noi toti citim aceleasi ziare , ne uitam la aceleasi stiri (chiar daca avem unele preferinte ,ne uitam printre picaturi si la cei ce cred altceva sau doar afirma asta ) si atunci singura problema ce apare este cunoasterea sau lipsa ei , intelegerea sau lipsa ei , puterea de a discerne intre adevar si minciuna . Sa incercam cu totii sa folosim doar mintea , cu toate componentele ei si sa lasam sentimentele (oricare ar fi ele in afara acestui joc ) , asa doar vom intelege repede adevarul .

  13. Salariile marite din pix in domeniul bugetar au umplut institutiile statului de capuse ordinare , mincinosi si tilhari . Indivizi care nu sint capabili sa isi cistige existenta pe piata libera , in mediul privat .

  14. MOCIRLA MORALA SI DECADENTA,EDUCATIA PRECARA A DECIDENTILOR POLITICI(PARLAMENT,guverne,partide politice,),AROGANTA SI BATJOCURA ANALFABETILOR SCOLITI PE ,,REPEDE NAINTE,,DUPA LOVITURA DE STAT DE LA bucuresti,1989..,,promiscuitatea numita alegeri europarlamentare,parlamentare,ALE…oamenii de ffff proasta calitate care acced in functiipublice,cumetreala,cumnatismul,fratia in
    hotie si mafiotism…aste si viata de fiecare zi….blestemata existenta,blestemati conducatori hoti si kurvari….

  15. MOCIRLA MORALA SI DECADENTA,EDUCATIA PRECARA A DECIDENTILOR POLITICI(PARLAMENT,guverne,partide politice,),AROGANTA SI BATJOCURA ANALFABETILOR SCOLITI PE ,,REPEDE NAINTE,,DUPA LOVITURA DE STAT DE LA bucuresti,1989..,,promiscuitatea numita alegeri europarlamentare,parlamentare,ALE…oamenii de ffff proasta calitate care acced in functiipublice,cumetreala,cumnatismul,fratia in
    hotie si mafiotism…aste si viata de fiecare zi….blestemata existenta,blestemati ….conducatori hoti si kurvari…….ULTIMUL ROman care pleaca din tara,SA TRAGA HEBLUL,stingand lumina chioara!!!!!

  16. observ, oarecum cu tristete desi n-aveam si nu am prea multe sperante,
    ca evitati cu o consecventa de tipul cenzurii din iepoca
    sa mentionati inca una dintre cauzele fundamentale ale emigratiei
    „calitatea” execrabila a batronatului (care are exact aceeasi „scoala” precum „classa”-p*litica)
    de fapt…
    aceasta este prima cauza
    celelalte sunt complementare
    va urez multe si nenumarate „succesuri”

  17. Soluție.
    Ieșim toți la vot și alegem opoziția.
    De PSD +Alde+UDMR ne-am cam saturat.
    Este o varianta, trebuie incercat.

  18. Eu plec. Impreuna cu prietena.

    Eu sunt sysadmin, cu salariu undeva la 2000 EURO/luna. Ea, Financial Controller, undeva la 1800.
    Nu banii ne duc departe ci faptul ca in societatea romaneasca e un cancer generalizat numit nesimtire, bataia de joc la adresa celor ce muncesc si lipsa de viitor. Nu vreau sa am un copil aici si sa mi-l chinui in scolile romanesti. Nu vreau sa ajung sa mor prin spitale infectat de bacterii.

    Vom merge intr-o tara unde societatea e normala, unde statul e in slujba celor ce platesc impozite, unde de banii pe care ii platesc se fac investitii, nu sinecuri si spagi.

    Dupa revolutie se zicea „sunteti generatia de sacrificiu”. Au trecut 30 de ani si inca suntem in bezna, nu se vede nici o iesire. Mi-a ajuns, nu mai vreau sa sacrific nimic din viata mea.

  19. Nu există nicăieri sac fără fund.Ca stat,te îngrijorezi că nu ai de unde să aduci bani la buget?Dar locuri de muncă plătite corespunzător de ce nu realizezi? Pentru că de acolo vin constant majoritatea banilor, nu din tunuri și țepe.Câștigul de moment, nu mai este util.

  20. pensionarului spalat de latrina ii este clar ca toate astea sunt din cauza statului paralel / soros/ udrea, basescu , cocos, videanu / iohanis … in functie de ceilalti care nu guverneaza cu psd (fsn, prm) … care a pus tot timpul bete in roate romanilor adevarati , si din cauza asta romanii ne-adevarati au plecat pentru ca romanii adevarati nu au fost lasati sa-si faca treaba

  21. Oh, Teodorovici…acest orlando al guvernării dăncilești…El, frumos, înalt ca bradul(și prost ca gardul). Aproposito: dacă tot vorbește agresiv despre „exodul creierelor”(nu că el ar poseda cine știe ce dotare în materie) poate ne spune de ce a „emigrat” la muncă în Rusia la banca aia dubioasă ? Mai concret, la Moskva de unde nici nu plătește impozite pe venituri, în țara adoptivă, România.