STUDIU Consumul de marijuana în timpul sarcinii poate crește riscul pentru copil
Copiii născuți de mame care au consumat marijuana în timpul sarcinii au avut de două ori mai multe șanse de a fi subponderali și aproape de două ori mai multe șanse de a fi născuți prematuri decât copiii care nu au fost expuși la canabis, potrivit unui nou studiu, citat de CNN.
Potrivit studiului, bebelușii expuși la canabis au fost de 2,5 ori mai susceptibili de a fi internați într-o unitate de terapie intensivă neonatală, comparativ cu bebelușii neexpuși.
„Știm că THC (tetrahidrocannabinol), principalul constituent psihoactiv din canabis, poate traversa placenta de la mamă la făt și se poate lega de receptorii din creierul fetal”, a declarat într-un comunicat primul autor Maryam Sorkhou, student postdoctoral la Universitatea din Toronto.
„Studiul nostru se adaugă la aceste cunoștințe, arătând că expunerea prenatală la canabis sporește riscul mai multor rezultate adverse la naștere”.
Consumul de marijuana în timpul sarcinii este în creștere
Consumul de marijuana de către femeile însărcinate a crescut în Statele Unite și în alte țări, cum ar fi Canada, în ultimele decenii. O analiză din 2019 a peste 450.000 de femei americane însărcinate cu vârste cuprinse între 12 și 44 de ani, realizată de Institutul Național pentru Abuzul de Droguri, a constatat că consumul de canabis a crescut de peste două ori între 2002 și 2017.
Marea majoritate a consumului de marijuana a avut loc în primele trei luni de sarcină, a constatat studiul, iar acesta a fost predominant recreațional, mai degrabă decât medical.
Cu toate acestea, primul trimestru poate fi una dintre cele mai sensibile perioade pentru creierul în curs de dezvoltare al fătului, când este cel mai susceptibil la daune. Nu numai că THC – compusul din marijuana care te face să te droghezi – pătrunde în creierul fătului din sângele mamei, dar odată ajuns acolo poate afecta creierul în curs de dezvoltare al copilului.
Studiile au descoperit receptori pentru canabis în creierul animalelor încă de la cinci și șase săptămâni de gestație.
Studiile anterioare au arătat că utilizarea marijuanei în timpul sarcinii este legată de o greutate mică la naștere, impulsivitate, hiperactivitate, probleme de atenție și alte probleme cognitive și comportamentale la copii, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.
Există chiar și o legătură cu autismul. Un studiu din 2020 a constatat că femeile care au consumat iarbă în timpul sarcinii au avut de 1,5 ori mai multe șanse de a avea un copil cu autism.
Peste 100.000 de sugari expuși la marijuana
Noua revizuire, care a fost publicată joi în revista Addiction, a analizat 57 de studii cu un total de aproape 13 milioane de participanți la sugari – peste 100.000 dintre acești copii au fost expuși la canabis în timp ce se aflau în uter.
Au existat și vești bune: Studiul nu a constatat un risc crescut de malformații congenitale din cauza consumului de canabis. De asemenea, nu a găsit nici o legătură între expunerea la marijuana în uter și decesul în decurs de un an, inclusiv moartea subită și neașteptată a bebelușului, sau SIDS.
Cu toate acestea, mamele care au consumat marijuana în timpul sarcinii au fost de 2,6 ori mai predispuse să nască un copil cu o greutate mică la naștere, ceea ce poate contribui la dificultăți în alimentație, la creșterea în greutate și la combaterea infecțiilor.
„Greutatea scăzută la naștere este unul dintre cei mai puternici predictori ai sănătății și dezvoltării pe termen lung a unui copil”, a declarat în luna mai pentru CNN Beth Bailey, profesor de psihologie și director de cercetare în domeniul sănătății populației la Colegiul de Medicină al Central Michigan University din Mount Pleasant.
„Acești copii sunt mai predispuși la întârzieri de dezvoltare, rate mai mari de ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție), dificultăți de învățare și au rate mai mari de probleme emoționale”, a spus ea.
De fapt, meta-analiza a constatat că bebelușii care au fost expuși în uter au avut o atenție mai redusă și mai multe probleme de comportament în copilărie și în copilăria timpurie.
În plus, mamele care consumau canabis aveau de 1,7 ori mai multe șanse să nască spontan și prematur în comparație cu mamele care nu consumau canabis, potrivit studiului.
Nou-născuții prematuri pot avea probleme cu respirația și suferă de o lipsă de dezvoltare a inimii, plămânilor, creierului, metabolismului, sistemului digestiv și imunitar. Într-adevăr, studiul a mai constatat că bebelușii născuți de mame care consumă marijuana au fost de 2,5 ori mai susceptibili de a trebui să fie internați la terapie intensivă.
Un avertisment pentru persoanele însărcinate
Orice femeie care folosește marijuana și descoperă că este însărcinată ar trebui să discute imediat cu medicii ei, spun experții.
Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor are acest avertisment pe site-ul său: „Din cauza preocupărilor legate de afectarea neurodezvoltării, precum și de expunerea mamei și a fătului la efectele adverse ale fumatului, femeile însărcinate sau care se gândesc să rămână însărcinate ar trebui încurajate să întrerupă consumul de marijuana”.
Cu toate acestea, multe femei tinere nu sunt sincere cu privire la consumul lor, au arătat studiile. Un studiu efectuat pe femei cu vârsta de 24 de ani și mai tinere a constatat că acestea au fost de aproximativ două ori mai susceptibile de a fi depistate pozitiv la consumul de marijuana decât au declarat în autodenunțuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu