G4Media.ro

STUDIU Copacii absorb metan din atmosferă, un gaz ce contribuie la efectul…

sursa foto: Unsplash/ Lingchor

STUDIU Copacii absorb metan din atmosferă, un gaz ce contribuie la efectul de seră

Copacii captează metan din atmosferă, unul dintre gazele cu efect de seră care contribuie cel mai mult la încălzirea globală, conform unui studiu realizat în păduri din Anglia, Suedia, Panama şi Brazilia, relatează agenţia spaniolă de presă EFE, transmite Agerpres.

Analiza, publicată miercuri în jurnalul ştiinţific Nature, sugerează că arborii care captează cel mai mult gaz metan sunt cei care se găsesc în cele mai umede şi calde zone.

Metanul este un gaz cu efect de seră responsabil pentru aproximativ 30% din încălzirea globală, al doilea după dioxidul de carbon (CO2).

Acest studiu adaugă valoare rolului pădurilor în planurile de atenuare a schimbărilor climatice, deoarece, în plus faţă de capacitatea lor de a stoca carbonul atmosferic, acestea ar fi, de asemenea, capabile să absoarbă metanul.

De asemenea, ar putea aduce o schimbare de viziune în strategiile de reîmpădurire, deoarece, în unele cazuri, „noile păduri” nu sunt foarte eficiente în ceea ce priveşte absorbţia carbonului, deoarece sunt alcătuite din arbori tineri cu o biomasă redusă.

Cu toate acestea, în cazul metanului, nu contează cât de matură este o pădure, ci suprafaţa scoarţei care interacţionează cu atmosfera, ceea ce, în cele din urmă, îi va permite să absoarbă o cantitate mai mare din acest gaz.

Majoritatea studiilor măsoară, de obicei, fluxurile de metan în primul metru al trunchiului, unde copacii emit acest gaz în atmosferă.

Însă, cheia acestei cercetări, condusă de Universitatea din Birmingham şi la care a participat Centrul de Cercetări Ecologice şi Aplicaţii Forestiere (Creaf) din Catalonia, Spania, este că măsurătorile au fost efectuate la o altitudine mai mare şi nu doar în apropierea solului.

În acest fel, cercetătorii au observat că, după aproximativ un metru, bacteriile care trăiesc în scoarţă absorb mult mai mult metan din aer decât este emis în atmosferă.

Potrivit cercetătorilor, această diferenţă se datorează rolului bacteriilor care trăiesc în scoarţă şi care folosesc metanul ca sursă de energie.

Aceste bacterii încep să consume metan din exterior, pe măsură ce rămâne mai puţin din acest gaz în interiorul copacului, fapt care se întâmplă de la un metru în sus.

„Astfel, în calculul general, se absoarbe mai mult decât se emite”, a subliniat Josep Barba, cercetător la Creaf şi unul dintre coautorii articolului.

Cercetarea a fost efectuată în pădurile tropicale din Panama şi Brazilia, într-un climat cald şi umed; în pădurile boreale din Suedia, într-un mediu rece, cu precipitaţii reduse, şi în pădurile temperate din Anglia, cu un climat intermediar între primele două.

Pădurile tropicale captează de aproximativ zece ori mai mult metan comparativ cu cele temperate şi de aproximativ 20 de ori mai mult faţă de cele boreale, au detaliat cercetătorii.

Studiul a fost condus de Universitatea din Birmingham din Regatul Unit şi a inclus diverse entităţi internaţionale: Universitatea Lancaster, Centrul de Mediu din Lancaster; Universitatea Oxford şi Open University, de asemenea din Regatul Unit, dar şi Universitatea din Arizona (Statele Unite), Universitatea Linköping (Suedia), Universitatea Federală din Rio de Janeiro (Brazilia), Institutul de Cercetări Tropicale Smithsonian (Panama), Universitatea din Ulm (Germania) şi Creaf din Spania.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Din păcate nu produc lovele așa că-s tăiați de șmecheri !