STUDIU Coronavirusul provoacă leziuni neurologice la unii pacienți. Virusul ar folosi mucoasa olfactivă ca poartă de intrare ca să „invadeze” creierul
Coronavirusul nu creează numai probleme respiratorii cauzate de pneumonii urâte, aceleași care deseori îi obligă pe pacienții infectați să ajungă la terapie intensivă. De la vasele de sânge la intestine, de la rinichi la ficat, trecând prin stomac și creier, COVID-19 poate afecta aproape toate organele prezente în corpul uman. Cu alte cuvinte, această boală, încă în mare parte necunoscută, este adesea definită drept multi-organ, tocmai datorită capacității sale de a nu se opri doar la plămâni, scrie Il Giornale.
Am vorbit despre creier. Ei bine, da: coronavirusul poate provoca uneori leziuni neurologice, a explicat profesorul Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice „Mario Negri”, în revista „La Lettura”. Pacienții internați la terapie intensivă au aproape întotdeauna dificultăți respiratorii, dar nu lipsesc cei care manifestă alte simptome, printre care convulsii, dificultăți de mișcare a membrelor și confuzie.
Pe lângă pierderea mirosului – fenomen care apare la aproximativ unul din trei pacienți infectați -, durerea de cap și greața sunt indicii care ne conduc direct la creier. Pe scurt, COVID-19 poate deteriora această zonă. În ce mod? Unii cercetători au identificat mucoasa olfactivă ca fiind nimic altceva decât poarta de intrare a virusului în creier. Dar cum ajunge virusul la creier din plămâni?
Inițial – considerau medicii – părea că agentul patogen reușea să ajungă la alte organe transportat de celulele prezente în sistemul nostru imunitar. Totuși, odată cu trecerea lunilor, a apărut o altă presupunere. Cercetătorii din Gottingen și Berlin au emis ipoteza că Sars-CoV-2 ar putea pătrunde în creier prin interfața cu celulele nervoase întâlnite în mucoasa olfactivă a nasului. Argumentul? Mucoasa olfactivă a pacienților analizați în cercetarea menționată anterior avea o încărcătură virală foarte ridicată. În aceeași mucoasă, au fost apoi descoperite particule virale intacte.
Prin urmare, conform acestei teorii, virusul ar folosi mucoasa olfactivă ca poartă de intrare în creier. Agentul patogen, datorită receptorilor, ar exploata conexiunile neuro-anatomice care, din aceeași mucoasă, ajung în creier. Atenție, însă, coronavirusul nu generează întotdeauna probleme neurologice (chiar dacă posibilitatea nu poate fi deloc exclusă).
Cert este că, pentru a înțelege ceva mai mult despre acest misterios virus, ar putea fi interesant să fie sporite studiile referitoare la mucoasa olfactivă care, după toate probabilitățile, ar putea reprezenta o adevărată poartă de intrare a Sars-CoV-2 în creier.
Sursa: Il Giornale / Rador / Traducere: Oana Avram
Foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii