G4Media.ro

STUDIU Cresc cheltuielile militare în Europa Centrală și de Est din cauza…

sursa foto: U.S. Navy/ Petty Officer 1st Class Joseph WPfaff

STUDIU Cresc cheltuielile militare în Europa Centrală și de Est din cauza fricii de Rusia

Cheltuielile militare în Rusia au scăzut pentru al patrulea an consecutiv în 2018, iar pentru prima dată ea nu se încadrează printre cele cinci țări care alocă cei mai mulți bani din bugetul lor activităților din sectorul apărării, potrivit a unui raport al Institutului de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIRPI).

Cu toate acestea, teama pe care Rusia o inspiră în Europa de Est a determinat mai multe țări din zonă să-şi mărească bugetele dedicate Apărării, scrie La Vanguardia, citată de Rador.

În această situaţie se află şi Ucraina, care anul trecut a cheltuit cu 24% mai mult pentru aceste activități, ajungând la 4,8 miliarde de dolari. Procente similare de creștere, conform raportului, înregistrează Bulgaria, România, Letonia și Lituania. Cheltuielile militare în Polonia au crescut, de asemenea, deși nu într-un ritm la fel de intens, cu 8,9%, până la 11,6 miliarde de dolari.

SUA și China sunt țările care alocă cei mai mulţi bani apărării, urmate de Arabia Saudită și India.

Creșterea cheltuielilor din domeniul apărării în Europa Centrală și de Est „se datorează, în principal, creșterii percepțiilor privind amenințările din partea Rusiei, în ciuda faptului că cheltuielile militare rusești au scăzut în ultimii doi ani”, a spus Pieter Wezeman, cercetător principal la SIRPI.

Într-adevăr, raportul semnalează că, în Rusia, cheltuielile de apărare au scăzut cu 3,5% între 2017 și 2018, fapt care o situează pe locul șase printre țările care efectuează mari cheltuieli militare, cu 61.400 milioane de dolari.

Înainte de Rusia se află Statele Unite ale Americii (649.000 milioane de dolari, în creștere cu 4,6%), China (250.000 milioane de dolari, o creștere de 5%), Arabia Saudita (67.600 milioane), India (66.500 milioane) și Franța (63.800 milioane). Totalul cheltuielilor militare la nivel mondial a fost de 1,8 trilioane de dolari în 2018.

Sursa: SIPRI

Sursa: LaVanguardia/ Sursa: Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. in ultimii 50 de ani urss si rusia au avut cheltueli colosale pentru armata, minimum 20%, si acuma sunt cu mult mai mari decit in UE. daca Rusia brusc ar stopa bugetul pentru armata iar UE l-ar creste brusc atunci va fi nevoe de vreo altele 50 de ani ca sa se egaleze. va dati seama ca in Donbas au fost aduse sute de tancuri in ultimii citiva ani pe cind in toata Germania sunt mai putin de 300, mai putine ca pe o bucatica de pamint numita donbas ? iar prin toata Rusia sunt atitea tancuri ca UE nici in 50 de ani nu va produce. nu va imbatati cu apa chioara, cine nu hraneste armata proprie va hrani armata dusmanului

  2. Merg bine afacerile cu armament, pun bine botul oamenii si li se iau banii pentru cumparari de prastii.
    Cam de cate ori a atacat Rusia Europa Centrala si de Est? Cam de cate ori a fost atacata Rusia?