Studiu: Creșterea în greutate la copii și adulți, legată de consumul de suc proaspăt de fructe
Consumul unui pahar sau mai multe de suc proaspăt de fructe în fiecare zi a fost legat de o ușoară creștere în greutate la copii și adulți, potrivit unei noi analize a unor studii anterioare, scrie CNN.
„O problemă fundamentală a sucului este cantitatea; consumul de fructe în acest mod face ca supradozajul să fie atât de ușor de realizat”, a declarat coautorul și principalul cercetător în domeniul nutriției, dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston.
„De exemplu, cât de des mâncăm trei portocale? Cu toate acestea, un pahar de suc de portocale reprezintă aproximativ trei portocale care pot fi consumate într-un minut sau două, iar noi ne putem întoarce și să mai luăm încă una, ceea ce va adăuga multe calorii și va duce la o creștere bruscă a glicemiei”, a declarat Willett într-un e-mail.
În timp, prea mult zahăr în sânge poate duce la rezistență la insulină, sindrom metabolic, diabet, boli de inimă, obezitate și alte afecțiuni cronice, spun experții.
În timp ce concluziile trase în urma studiului nu au arătat o cauzalitate directă, ci doar o asociere, constatările au fost „destul de valide și se potrivesc cu ceea ce observăm clinic”, a declarat endocrinologul pediatru dr. Tamara Hannon, membru al comitetului de nutriție al Academiei Americane de Pediatrie, care nu a fost implicată în cercetare.
Din cauza preocupărilor legate de rata în creștere a obezității și a cariilor dentare la copii, AAP sfătuiește părinții și tutorii să evite complet sucurile pentru bebelușii mai mici de 1 an, să limiteze consumul la 118 mililitri pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani și doar 177 de mililitri pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani.
„Nu există cu adevărat niciun motiv de sănătate pentru a consuma suc în locul fructelor și legumelor întregi, cu excepția cazului în care copilul dumneavoastră nu poate tolera consumul de alimente obișnuite”, a declarat Hannon, director al programului de diabet pediatric de la Spitalul Riley pentru copii și profesor de genetică medicală și moleculară la Școala de Medicină a Universității Indiana din Indianapolis.
Adolescenții și adulții nu ar trebui să bea mai mult de 236 de mililitri pe zi de suc sută proaspăt, potrivit ghidurilor naționale de nutriție, iar sucul nu ar trebui să fie văzut ca o modalitate sănătoasă de a stinge setea.
„Orientările generale sunt împotriva consumului „de rutină” – cu alte cuvinte, să te bazezi pe suc mai degrabă decât pe apă pentru sete sau să consumi suc în mod special pentru beneficii pentru sănătate”, a declarat dr. David Katz, specialist în medicina preventivă și a stilului de viață, care a fondat organizația non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viață. El nu a fost implicat în acest studiu.
„Nu este pentru sănătatea de zi cu zi – este un tratament dulce ocazional. Într-un astfel de context, sucul de fructe este o alegere mult mai bună decât sucurile, din multe motive”, a declarat Katz într-un e-mail.
Cum influențează sucul organismul
Pentru unii, îngrijorarea legată de sucul de fructe 100% poate fi derutantă – fructele sunt sănătoase, nu-i așa? Deci, care este diferența dintre fruct și sucul său?
„Fructele și legumele întregi vin în pachete de nutrienți – carbohidrați, proteine, grăsimi, minerale și vitamine care sunt toate conținute cu fibre. Acesta este modul în care corpul nostru este menit să se hrănească”, a spus Hannon. „Atunci când îndepărtăm pachetul, îndepărtăm fibrele și părțile structurale ale alimentelor, iar corpul nostru le digeră și le metabolizează în mod diferit față de cum a evoluat pentru a face acest lucru.”
Mâncatul unui măr întreg, de exemplu, nu crește nivelul de zahăr din sânge, deoarece fructoza, zahărul care se găsește în mod natural în fructe și în unele legume, este eliberată lent în sânge. Consumul de suc de mere, însă, inundă sângele cu fructoză.
„Sângele nu poate fi zaharat. Este periculos pentru organe, așa că organismul are o mulțime de mecanisme pentru a scăpa rapid de zahăr și a ne menține glicemia normală”, a explicat Hannon. „Astfel, ficatul, care metabolizează zaharurile, transformă o mare parte din aceste calorii într-o grăsime care poate fi depozitată cu ușurință și ținută departe de sânge.”
Acesta nu este singurul impact, a declarat autorul corespondent al studiului, Vasanti Malik, cercetător științific în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
„Atunci când consumați calorii sub formă solidă, creierul dvs. este mai bun la înregistrarea acelor calorii și la ajustarea aportului alimentar în consecință”, a spus Malik. „Dar dacă bei acele calorii, este posibil să nu te simți sătul și să începi să mănânci din nou”.
„Pentru gustări și răsfățuri, oferiți-i copilului dumneavoastră fructe întregi, dacă acesta le poate mânca”, a adăugat Hannon. „Iar dacă folosiți sucul ca porție de fructe, ar trebui să fie o jumătate de cană, nu mai mult pe zi.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank