G4Media.ro

STUDIU Cu cine împărtășesc opiniile politice tinerii europeni? / Educația și abordarea…

Oameni pe strada, migratie, statistica / Foto: Pixabay.com

STUDIU Cu cine împărtășesc opiniile politice tinerii europeni? / Educația și abordarea inegalităților economice sunt văzute ca soluții pentru coeziunea socială / În Germania și Italia interzicerea partidelor antidemocratice este considerată o soluție populară

Pe scurt

  • Un sondaj realizat în cinci țări europene (Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia) a arătat că prietenii sunt cei mai des aleși confidenți pentru discuțiile politice, excepție făcând Danemarca unde discuțiile sunt purtate mai mult cu părinții.
  • O parte semnificativă din tineri consideră că politicienii și media contribuie la divizarea societății, iar dialogul politic ar trebui să fie mai conectat cu nevoile reale ale cetățenilor tineri.
  • Ponderea celor care își aliniază viziunile politice cu partenerii sau prietenii variază, iar în unele țări tinerii au tendința de a nu fi de acord cu părinții, indicând diviziuni între generații.
  • Educația și abordarea inegalităților economice sunt văzute ca soluții pentru coeziunea socială, iar în Germania și Italia interzicerea partidelor antidemocratice este considerată o soluție populară.
  • Există preocupări legate de influența AI asupra opiniilor politice, iar tinerii din diferite țări manifestă atitudini variate față de impactul inteligenței artificiale asupra proceselor democratice.
Articolul integral continuă mai jos

De la politica mainstream la conversațiile de zi cu zi, probleme precum migrația, războiul, egalitatea de gen și economia stârnesc tot mai multe controverse. Un nou studiu a arătat că în Italia (65%), Franța (71%) și Germania (74%), prietenii sunt confidenții preferați pentru discuțiile politice. Danemarca este excepția, cu 49% dintre persoane care discută în primul rând cu părinții, relatează Euronews.

Un studiu realizat de Debating Europe a solicitat opiniile a 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din Danemarca, Franța, Germania, Italia și Polonia, între noiembrie 2024 și ianuarie 2025.

Sondajul a fost realizat în limbile materne ale participanților pentru a facilita implicarea și înțelegerea.

O mică parte dintre participanți (7% în Germania și 13% în Danemarca și Polonia) evită complet discuțiile politice.

O mare majoritate a respondenților din aceste cinci țări ale UE consideră că politicienii, mediile de socializare și mediile tradiționale sunt forțe centrale care fracturează societatea.

„Elaborarea politicilor nu ar trebui să aibă loc fără o înțelegere clară a ceea ce gândesc sau au nevoie de fapt cetățenii, în special tinerii care se confruntă cu moștenirea multor decizii”, a declarat directorul Debating Europe, Adam Nyman.

Între 43% (Danemarca) și 56% (Franța) spun că se aliniază politic cu partenerii lor.

În Franța (28%) și Italia (28%), tinerii sunt mai predispuși să nu fie de acord cu părinții, indicând diviziunea între generații.

Aproximativ 68% dintre respondenții francezi, italieni și polonezi susțin că este cel mai probabil să împărtășească opiniile politice cu prietenii. În Germania, procentul crește la 75%.

Danemarca înregistrează cel mai scăzut scor, cu doar 50% care consideră că sunt de acord cu prietenii în ceea ce privește politica.

La locul de muncă, până la 50% dintre respondenții polonezi sunt de acord cu colegii lor, în timp ce în Danemarca doar 30% sunt de acord.

Discuțiile online relevă mai des dezacorduri, cu excepția Danemarcei și Poloniei.

O educație mai bună este considerată piatra de temelie a coeziunii sociale în toate cele cinci țări ale UE.

Cu toate acestea, abordarea inegalităților economice este, de asemenea, considerată o posibilă soluție pentru reducerea diviziunilor sociale în Germania, cu 50%, și în Italia, cu 48%.

Interzicerea partidelor antidemocratice este a treia cea mai populară soluție în Germania (35%) și a patra cea mai populară în Italia (23%).

Aproximativ 41% dintre respondenții danezi recunosc că opiniile lor politice sunt afectate de conținutul generat de inteligența artificială. În același timp, germanii sunt împărțiți, 26% recunoscând că sunt afectați, iar alți 26% exprimându-și incertitudinea cu privire la acest aspect.

„Sunt sigur că am intrat în contact cu conținut creat de AI. Prin urmare, simt că este posibil să fi fost influențat de aceasta fără să știu”, a declarat un respondent german.

În același timp, trei sferturi dintre participanții italieni, francezi și polonezi afirmă că opiniile lor nu au fost afectate de rezultatele AI.

Preocupările cu privire la manipularea proceselor democratice de către AI fluctuează de la 31% în Italia la 38% în Franța.

Cu toate acestea, mulți rămân neutri, considerând că AI nu este nici complet dăunătoare, nici o cale garantată către emanciparea civică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.