G4Media.ro

STUDIU Cum se schimbă somnul în funcție de anotimp / De ce…

sursa foto: Pexels

STUDIU Cum se schimbă somnul în funcție de anotimp / De ce trebuie să dormim mai mult iarna?

Mulți dintre noi sunt familiarizați cu lupta pentru a aduna energia necesară pentru a părăsi patul dimineața în timpul iernii, alegând în schimb să apese butonul de somn. Iar oamenii de știință spun că acest lucru nu este surprinzător.

Noile cercetări sugerează că oamenii ar putea avea nevoie de mai mult somn în timpul lunilor întunecate de iarnă decât în timpul verii. Această nevoie pare să apară chiar și în cazul persoanelor care locuiesc în orașe, unde luminile artificiale ar trebui să interfereze cu influența naturală a luminii naturale a zilei asupra tiparelor noastre de somn, relatează BBC.

„Studiul nostru arată că, chiar și atunci când trăiesc într-un mediu urban, doar cu lumină artificială, oamenii [experimentează] somnul sezonier”, spune Dieter Kunz, unul dintre autorii principali ai studiului și șeful clinicii de somn și cronometrie de la Spitalul St Hedwig din Berlin, Germania. „M-aș fi așteptat ca variațiile sezoniere să fie mult mai mari, [dacă pacienții ar fi trăit] afară și ar fi fost expuși doar la lumină naturală”, adaugă el.

Studii anterioare au constatat că expunerea la lumina artificială înainte de culcare poate suprima secreția de melatonină, hormonul produs de glanda pineală care reglează ceasul nostru circadian, ciclul natural de somn-veghe care se repetă la fiecare 24 de ore, și ne face să ne simțim somnoroși.

Însă studiul german, care a folosit înregistrări detaliate ale somnului a 188 de pacienți care locuiau în mediul urban și care sufereau de tulburări de somn, a constatat că, chiar și atunci când au fost expuși în primul rând la lumina artificială, participanții au înregistrat variații sezoniere în somnul REM, care este direct legat de ritmul nostru circadian. De fapt, participanții au dormit cu o oră mai mult în decembrie decât în iunie. Somnul lor cu mișcări rapide ale ochilor (REM), care este stadiul cel mai activ al somnului în care visăm și în care ne crește ritmul cardiac, a fost cu 30 de minute mai lung iarna decât vara.

Somnul REM este reglementat de ceasul circadian, „așa că faptul că acesta merge în paralel cu sezonalitatea are sens”, spune Kunz.

Dar echipa lui Kunz a fost surprinsă să constate că au existat schimbări sezoniere și în ceea ce privește somnul cu unde lente (SWS), cunoscut și sub numele de somn profund. „Am constatat schimbări specifice în somnul REM și în somnul profund, cele două etape majore ale somnului, de-a lungul anului. Acest lucru a fost complet nou”, spune Kunz.

Somnul cu unde lente apare în timpul etapei finale a somnului NREM (non-rapid eye movement). Este momentul în care organismul repară și regenerează țesuturile, construiește mușchi și întărește sistemul imunitar și este important pentru consolidarea memoriei pe termen lung și pentru procesarea informațiilor nou dobândite. Somnul cu unde lente al participanților la studiu a fost cu 30 de minute mai scurt în septembrie decât în februarie.

Caracterul sezonier al somnului profund „a fost ceva la care nu ne așteptam”, spune Kunz. „[Deoarece] somnul profund nu este condus de sistemul de sincronizare circadiană; este un proces homeostatic. [Aceasta înseamnă că] cu cât ești treaz mai mult timp, cu atât mai mult somn profund ai nevoie pentru a-ți reface energia”.

Kunz spune că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce avem nevoie de mai puțin somn profund toamna decât iarna. „Încă nu avem nicio idee despre ce înseamnă din punct de vedere funcțional”.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că studiul a fost realizat pe pacienți care suferă de tulburări de somn, cum ar fi insomnia, așa că va trebui să fie repetat la o populație sănătoasă pentru a confirma că aceste efecte sunt observate la scară mai largă.

Neil Stanley, un expert în somn de la Sleep Station, un furnizor online de terapie cognitiv-comportamentală pentru insomnie, spune că este „nedumeritor” faptul că nu am avea nevoie de mai mult somn profund în timpul iernii.

„Se crede că somnul cu unde lente este cea mai importantă [fază a somnului], deoarece este implicat în memorie, învățare și optimizarea sistemului imunitar”, spune Stanley. „Percepția este că am prioritiza [somnul profund] în detrimentul tuturor celorlalte lucruri. Dacă ar fi să rămâi fără o noapte întreagă de somn, în noaptea următoare ai recupera tot somnul profund lipsă și doar jumătate din somnul REM lipsă”, spune el.

Sunteți un „somnoros de elită”?

Motivul exact pentru care somnul nostru se schimbă în funcție de anotimpuri ar putea fi ascuns în trecutul nostru evolutiv, spune Stanley. „Am evoluat în funcție de ciclurile întuneric-lumină, așa că atunci când ne trezim într-o dimineață de iarnă și este întuneric, creierul nostru spune „nu pot face nimic… nu are rost să sar din pat”.”

Totuși, dacă rezultatele studiului lui Kunz se dovedesc a fi corecte, ar trebui să ne gândim să ne schimbăm obiceiurile de somn pe tot parcursul anului?

Cei mai mulți oameni mențin un model de somn similar pe tot parcursul anului, spune Kunz. Aceștia se culcă după ce se uită la televizor în jurul orei 22.30-23.00 și se trezesc în jurul orei 7.00 pentru a merge la serviciu. Copiii sunt încurajați în mod special să respecte o oră de culcare constantă, notează Kunz și colegii săi în studiul lor. Întrucât orele de școală și de muncă determină momentul în care trebuie să ne trezim dimineața, ar putea, în schimb, să merite să ne culcăm puțin mai devreme în timpul iernii pentru a ține cont de „nevoia crescută de somn”, spun ei. (Citiți mai multe despre știința somnului sănătos al bebelușilor).

„Când știm că avem nevoie de mai mult somn iarna, nu are sens să ne ținem de programul pe care îl creăm atunci când ne simțim cel mai bine, în timpul verii”, spune Kunz. Dacă oamenii rămân la aceleași tipare de somn pe tot parcursul anului, „studiul nostru arată că vor pierde una sau două ore de somn în fiecare noapte în timpul iernii”, spune Kunz. „Mă îndoiesc că acest lucru ne va îmbunătăți sănătatea”.

Lipsa somnului este asociată cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2, a bolilor de inimă, a obezității și a depresiei, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Experții recomandă oamenilor să evite luminile puternice și ecranele telefoanelor chiar înainte de a merge la culcare.

Potrivit unui studiu norvegian recent, pacienții care au vizitat medicul de familie și au declarat că au dormit mai puțin de șase ore în fiecare noapte au prezentat un risc mai mare de infecție decât cei care au dormit șapte-opt ore. Pacienții care sufereau de probleme cronice de somn erau mai predispuși să raporteze că aveau nevoie de antibiotice. Persoanele care au dormit mai mult de nouă ore în fiecare noapte au avut, de asemenea, un risc mai mare de infecție, a constatat studiul.

„O explicație probabilă pentru aceste constatări ar putea fi faptul că a avea o infecție duce la un somn perturbat sau la o somnolență crescută, sau că atât somnul, cât și riscul de infecție sunt asociate cu existența unei boli de bază”, spune autorul principal Ingeborg Forthun, cercetător la Universitatea din Bergen, Norvegia.

„Având în vedere că infecțiile sunt mai frecvente iarna, poate fi important să dormim mai mult [atunci] pentru a ajuta la evitarea infecțiilor”, spune Forthun.

Dacă nu altceva, poate că v-ar putea ajuta să vă simțiți mai puțin leneș atunci când sună alarma într-o dimineață rece de iarnă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...