G4Media.ro

STUDIU Cum a murit „Femeia care țipă” / Mumia egipteană veche de…

sursa foto: Unsplash

STUDIU Cum a murit „Femeia care țipă” / Mumia egipteană veche de peste 3.000 de ani este o enigmă pentru oamenii de știință de aproape un secol

Este posibil ca misterul mumieie egiptene supranumită „Femeia care țipă” să fi fost rezolvat, scrie Sky News.

O nouă analiză efectuată de oamenii de știință sugerează că ea a murit „țipând de agonie” în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.

Experții spun că este posibil ca în momentul morții să fi suferit un eveniment rar cunoscut sub numele de spasm cadaveric, care i-a făcut mușchii să se rigidizeze și i-a imortalizat suferința.

Această afecțiune face ca mușchii să înghețe în poziția exactă în care se afla persoana când a murit.

Deși cauza morții sale rămâne un mister, spasmele cadaverice sunt de obicei asociate cu morți violente în condiții fizice extreme și emoții intense.

Expresia alarmantă a femeii țipătoare i-a nedumerit pe experți timp de 90 de ani.

Cu toate acestea, o nouă analiză, care utilizează scanări CT pentru a efectua o „disecție virtuală”, a scos la iveală o serie de detalii noi și pune în discuție o convingere susținută anterior, conform căreia expresia ei dureroasă a fost rezultatul unei îmbălsămări necorespunzătoare.

Sahar Saleem, profesor de radiologie la Universitatea din Cairo, care a condus studiul, a declarat: „Expresia facială țipătoare a mumiei din acest studiu ar putea fi citită ca un spasm cadaveric, implicând că femeia a murit țipând de agonie sau durere”.

Profesorul Saleem a descris-o ca fiind o „adevărată capsulă a timpului” care păstrează ultimele momente ale vieții sale.

Unde a fost descoperită?

Femeia care țipă a fost găsită în timpul unei expediții arheologice din 1935 la Deir el-Bahari, lângă orașul egiptean Luxor, sub mormântul unui arhitect cunoscut sub numele de Senmut.

Ea a fost descoperită într-un sicriu de lemn, cu picioarele întinse și brațele încrucișate deasupra inghinală.

Purta o perucă neagră confecționată din fibre de palmier curmal tratate cu cristale de cuarț, magnetită și albită și avea două inele scarabeu din aur și argint pe degetul al treilea al mâinii stângi.

Analiza a arătat că părul ei natural a fost vopsit cu henna și ienupăr.

Scanările au arătat că își pierduse sau își rupsese o serie de dinți și suferea de artrită ușoară a coloanei vertebrale.

Examinarea a sugerat că ar fi avut în jur de 1,70 m înălțime și a murit la vârsta de 48 de ani.

Cum a fost îmbălsămată?

Spre deosebire de metodele clasice de mumificare – în care organele, în afară de inimă, sunt de obicei scoase din corp – organele ei erau încă prezente, ceea ce sugera anterior o mumificare deficitară.

Cu toate acestea, o examinare a pielii sale a arătat că a fost îmbălsămată cu ienupăr și tămâie – articole scumpe care trebuiau importate în Egipt din țările vecine, au declarat cercetătorii.

„Aici arătăm că ea a fost îmbălsămată cu material de îmbălsămare costisitor, importat”, a declarat profesorul Saleem.

„Acest lucru, precum și aspectul bine conservat al mumiei, contrazice credința tradițională conform căreia eșecul de a-i îndepărta organele interne implica o mumificare deficitară.”

Analiza a fost publicată vineri în revista Frontiers in Medicine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează