G4Media.ro

STUDIU Cum afectează criza climatică viața sexuală a insectelor și culoarea lor

Sursa foto: Unsplash/ Syed Ali

STUDIU Cum afectează criza climatică viața sexuală a insectelor și culoarea lor

Unele arahnide cu un corp de culoare mai închisă reuşesc să atragă mai bine un partener sexual decât cele mai strălucitoare, atunci când este frig. Masculii mai închişi la culoare se pot încălzi mai uşor dimineaţa devreme şi, prin urmare, sunt ocupaţi în timp ce toţi ceilalţi încă se încălzesc. Acestea sunt unele dintre numeroasele exemple ale modului în care temperatura afectează culoarea insectelor şi, la rândul său, poate afecta capacitatea acestora de a se împerechea, conform unui nou studiu publicat în revista Ecology and Evolution, transmite News.ro.

Oamenii de ştiinţă încă încearcă să îşi dea seama ce se va întâmpla cu viaţa sexuală a insectelor, acum că dezastrul climatic provocat de om ridică temperaturile la niveluri fără precedent.

Teoria predominantă în rândul oamenilor de ştiinţă, spune Mariella Herberstein, ecolog comportamental la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia, care este unul dintre autorii studiului, este că, atunci când temperaturile cresc, insectele evoluează în mare măsură pentru a produce mai puţin pigment de melanină care le reglează nuanţa, devenind mai deschise şi mai strălucitoare la culoare. Acest lucru se datorează faptului că obiectele mai întunecate absorb mai multă căldură şi se încălzesc mai repede, în timp ce obiectele mai deschise reflectă mai mult radiaţiile primite şi pot rămâne reci pentru mai mult timp.

De exemplu, culorile aripilor fluturilor Colias meadii, sulful lui Mead, din munţii Americii de Nord, s-au estompat în timp, pe măsură ce temperaturile au crescut – aripile lor strălucitoare, de un galben sulfuros, au devenit mai palide, conform unui studiu din 2016. Între anii 1980 şi 2000, a devenit din ce în ce mai puţin probabil ca gărgăriţa cu două pete să fie neagră cu pete roşii, mai degrabă decât roşie cu pete negre. Petele întunecate de pe spatele gândacului de frunze subarctic cu model similar s-au estompat, de asemenea, pe măsură ce primăverile s-au încălzit.

Dar echipa lui Herberstein a descoperit că modelul nu este întotdeauna atât de simplu. Un studiu de urmărire a fluturilor sulfuroşi de Mead, care a analizat peste 800 de fluturi colectaţi pentru eşantioane de muzeu între 1953 şi 2013, a constatat că, în unele zone, aripile lor galben pal au devenit de fapt mai bogate şi mai întunecate în culoare în timp.

Potrivit unui studiu din 2018, o specie de insectă baston a devenit mai verde şi mai închisă la culoare în timp, pe măsură ce temperaturile s-au încălzit, la fel ca o specie de lăcustă, pe măsură ce oamenii de ştiinţă au prelevat probe din cele mai înalte părţi ale munţilor.

O altă cauză ar fi şi faptul că melanina nu are doar o funcţie legată de căldură, ci este implicată în apărarea imunologică şi ajută la protejarea împotriva radiaţiilor ultraviolete de la soare.

Dar culoarea este, de asemenea, implicată în atragerea partenerilor, în camuflarea în faţa prădătorilor sau a prăzii şi în permiterea unui membru al unei specii să îi recunoască cu uşurinţă pe ceilalţi – şi toate acestea ar putea fi modificate de creşterea temperaturilor. „Dacă le afectăm reproducerea, le afectăm grav viabilitatea populaţiei”, a declarat Herberstein. „Este doar una dintre acele piese pe care trebuie să le descoperim”.

Rezolvarea acestei enigme ar putea juca un rol crucial în înţelegerea exactă a modului în care insectele ar putea face faţă schimbărilor climatice, a declarat Michael Moore, biolog integrativ la Universitatea Colorado din Denver. Moore nu a fost implicat în cele mai recente cercetări, dar în 2021 a observat că libelulele mascul îşi pierd culoarea aripilor acolo unde clima este mai caldă şi încearcă să stabilească dacă acest lucru le îngreunează găsirea partenerilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...