G4Media.ro

STUDIU Cum va evolua epidemia de coronavirus în România? La rata de…

Sursa: graphs.ro

STUDIU Cum va evolua epidemia de coronavirus în România? La rata de răspândire din prezent, în 19 septembrie numărul cazurilor zilnice va fi de peste 2600. În cel mai sumbru scenariu se poate ajunge la peste 8300

Un nou studiu realizat de statisticianul Valentin Pârvu și dr. Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, analizează evoluția epidemiei de coronavirus în România și proiecțiile pentru următoarele două luni, în funcție de indicele de reproducție. Cinci scenarii posibile sunt prezentate, iar dacă indicele actual de reproducție se menține în continuare, în 19 septembrie vor fi în jur de 2604 de cazuri noi depistate, peste 46.000 de cazuri active, iar aproximativ 1578 de pacienți vor fi internați la terapie intensivă. Dacă epidemia accelerează în continuare, există și un scenariu mai sumbru.

Autorii cercetării subliniază că fără noi măsuri restrictive, în special la nivel local și regional, răspândirea accelerată a virusului în România nu poate fi ținută sub control. Ei propun, între altele, limitarea la 10 a numărului de călători în mijloacele de transport, restricții de călătorie între orașele/regiunile afectate și restul țării, precum și recomandarea pentru populație de a sta în casă, iar ieșirile să se limiteze la ceea ce este esențial, cum ar fi exerciții fizice și procurarea de alimente.

La mijlocul lunii iunie, Valentin Pârvu și Emilian Popovici publicau un studiu similar, care estima că, dacă indicele de reproducție este de 1,1 (scenariu urmat până în prezent), în 14 august vor fi 836 de cazuri noi, iar dacă indicele ajunge la 1,2, la jumătatea lunii august se vor înregistra 2629 de infectări zilnice, cu 1428 de pacienți la terapie intensivă. Amintim că în ziua publicării studiului în România erau raportate 345 de noi cazuri.

„Creșterea numărului de cazuri zilnice a urmat în general Scenariul 2 (Rt = 1.1), cu o accelerație a creșterii în ultimele aproximativ 10 zile. Corespunzător, creșterea în transmisibilitate cu Rt apropiindu-se de 1.2 a început a fi observată de la sfârșitul lui Iunie/începutul lui Iulie”, precizează autorii în noul studiu publicat pe graphs.ro.

Rt este indicele de reproducție, care arată măsura în care virusul se răspândește în societate la un anumit moment. Un indice de reproducție peste 1 indică o creștere a numărului de cazuri în următoarele 7-14 zileAcest indice e proporțional cu numărul de contacți (reflectat de mobilitate) și cu probabilitatea de transmisie la fiecare contact (scăzută când se poartă mască și se respectă măsurile de distanțare și de igienă). De asemenea, acest indice e proporțional cu proporția susceptibilă (non-imună) a populației.

„Proiecțiile pentru următoarele 2 luni, până pe 19 Septembrie, au fost făcute folosind datele publice disponibile până la 18 Iulie. În ultimele 2-3 săptămâni s-au schimbat procedeele de externare a pacienților (pacienții sunt externați după 10 zile dacă rămân asimptomatici), iar unii pacienți au început să fie externați la cerere. Aceste schimbări au dus la o scădere a numărului de pacienți activi (estimați acum la cazurile noi din ultimele 22 zile față de 25 zile cât erau în urmă cu o lună). De asemenea, au dus la o creștere a numărului de cazuri noi. Aceasta se datorează, în parte, numărului crescut de persoane contagioase prezente în populație, și posibil datorită creșterii transmisibilității. Este de asemenea recunoscut faptul că atunci când epidemia este în creștere, numărul de internați ATI este un indicator care întârzie cu câteva zile față de evoluția cazurilor noi (creșterea ATI din valul 2 a început în jur de 11 Iunie, pe când cazurile noi au început să crească din prima săptămână din Iunie). Internații ATI au fost estimați pentru această proiecție la 3.4% din pacienții activi din urmă cu 8 zile (pacienții activi au fost estimați a fi pacienții cumulați pe 22 zile)”, precizează autorii cercetării.

Potrivit acestora, numărul bazal de reproducție efectiv s-a aflat în general în jur de 1.1 de la începutul lunii Iunie, însă au existat creșteri periodice la 1.2 și scăderi temporare în jur de 1 datorate raportărilor mai mici de duminică și luni.

Dacă indicele de transmisibilitate Rt rămâne în jur de 1.1, un număr de aproximativ 2604 cazuri noi vor apărea pe 19 Septembrie. Numărul de internați ATI în acel moment este estimat în jur de 1578. Pentru scenariul mai grav cu Rt = 1.2, numerele ar fi si mai mari”, se arată în studiu.

Sursa: graphs.ro

În opinia statisticianului Valentin Pârvu și a doctorului Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, este puțin probabil ca transmisibilitatea virusului să scadă semnificativ dacă nu sunt luate măsuri, care pot fi naționale sau regionale. Autorii cercetării consideră, de altfel, că anumite măsuri locale stricte ar fi putut aduce beneficii in retrospect. De exemplu, dacă în Brașov s-ar fi luat anumite măsuri de restricționare a circulației în urmă cu aproximativ o lună, când era singurul județ din țară cu peste 30 de cazuri săptămânale la 100.000 de locuitori, acestea ar fi putut probabil reduce riscul ca alte județe vecine (Argeș, Dâmbovița, Prahova) să fie acum într-o situație similară. Autorii amintesc exemplul județului Suceava, primul focar major de coronavirus din România, când s-a văzut că județele vecine unui astfel de focar au mult mai multe șanse de a deveni la rândul lor focare.

De aceea, autorii cercetării propun o serie de măsuri locale sau regionale:

  1. Limitarea numărului maxim de persoane în grup la 10 în județele/localitățile afectate.
  2. Supravegherea transportului public inclusiv a celui pe căile ferate pentru respectarea cu strictețe a măsurilor de distanțare fizică și a portului măștii de protecție iar acolo unde este posibil nedepășirea unui număr de maxim 10 calatori într-un vehicul de transport în cazul călătoriilor care depășesc ca timp 15 minute.
  3. Recomandarea de a sta acasă – cu excepții pentru sport, obținere alimente și alte ieșiri esențiale.
  4. Restricții de călătorie între orașele/regiunile afectate și restul țării.
  5. Protocol de testare cu PCR – testare pentru toți simptomaticii și pentru toți contacții celor pozitivi.
  6. Anchete epidemiologice – trasabilitate completă și exhaustivă pentru toate cazurile identificate cu stabilirea clusterelor epidemiologice prin diagnostic molecular – secvențiere genomică completă – utilizarea epidemiologiei moleculare.

Sursa: graphs.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Nu știu cate vor fi neoficial, netestat, probabil ca vor fi multe, câteva sute de mii, poate un milion. Dar, ca sa descoperi in Romania, testat, vreo 8000 de cazuri pe zi, ar trebui sa faci, dupa socotelile mele, vreo 150000 de teste in premieră in fiecare zi! Pt asa ceva, nici Elveția nu cred ca are logistica (ma refer la tari sub 30000000 de locuitori, indiferent cat sunt de bogate) Asa ca mai lăsați mă cu gargara!

    • Oamenii astia nu par a face gargara, din moment ce au prognozat destul de exact ceea ce s-a intamplat:

      „La mijlocul lunii iunie, Valentin Pârvu și Emilian Popovici publicau un studiu similar, care estima că, dacă indicele de reproducție este de 1,1 (scenariu urmat până în prezent), în 14 august vor fi 836 de cazuri noi, iar dacă indicele ajunge la 1,2, la jumătatea lunii august se vor înregistra 2629 de infectări zilnice, cu 1428 de pacienți la terapie intensivă. Amintim că în ziua publicării studiului în România erau raportate 345 de noi cazuri.”

    • 8000 de cazuri pe zi nu mai este „descoperire” este dezastru …

    • Eu m am referit la teste, la oficial! Evident ca matematic se putea estima bine-mersi, întotdeauna funcționează. Dar, de la un moment incolo, nu mai pot fi verificati, logistic vorbind, nu ai cum. Pot face doar estimări, dar cred ca nu e mare brânză..si baba Safta poate estima ca mare parte din populație va face covid, daca nu a făcut deja.

    • Dacă simptomele sunt evidente, și la 9000 de texte poți scoate 8000 de pacienți infectați, spre exemplu.

    • Emilia, ar cam trebui sa fim 15 milioane de infectati pt a gasi 8000 din 9000 in fiecare zi! Fara a te concentra asupra unui grup, fara a testa țintit si pt „țintit” nu avem logistica.

    • Numărul se va tripla. Estimările mele vorbesc de 20.000 cazuri zilnice.

    • Nu au populație pt 20000 zilnic, nu esti Brazilia sau SUA sau Rusia. Dacă ar fi așa, ar însemna că deja milioane infectați și că boala e „caca maca”, daca ai doar atâta lume din spital!

    • Ba se poate , daca dintre cei testati rata infestatilor ( infectatilor ? ) este 10 ori mai mare adica in jur de 40% .

    • Pai tu pe ce te bazezi cand estimezi ca procentul de teste pozitive va ramane de 4-5%? IN Spania, Italia, Franta, a fost si de 40-50% in anumite perioade…

  2. Stat criminal! Cum e posibil, ca la nici 2 săptămâni de la ieșirea dintr-o draconica carantina și acum se vede ca a fost și inutila, sa dai drumul pe litoral sau la munte,din rațiuni economice de gașca sau partid. Nesimțitii cauta sa dea vina pentru acest timp în care nu au efectuat niciun control, educația au lăsat-o pe sperietorile de la digi 24,pe un grup de tâmpiți care neaga situația. A se scuti de asemenea motive, acel grup nu are nicio influenta, cu toate ca este promovat abuziv, ca instrument de msnipulare. Clar, singurul vinovat pentru situația actuala este statul slab, corupt. Dacă un cântăreț da un spectacol la mamaia, sau alții la manifestări nu poarta masca sau în instituții șefii dau tonul pentru nepurtatul măștii, atunci ce e statul nostru? Arafat, tătaru chiar nu se mai poate fără voi?

    • WER, totusi nu poti spune stat criminal. Principalii vinovati sunt cei ce ignora complet orice minima masura de protectie, care se pare ca sunt foarte multi, daca nu cumva chiar majoritari. Cand ai atat de multi nesimtiti si ignoranti, ce poti face? Statul nu are de unde sa puna cate un paznic pentru toata aceasta multime de tembeli.

      De acord ca nu trebuiau deschise localurile in statiuni montane sau de pe litoral, nici plajele, care automat genereaza aglomerari. Poate ca si starea de urgenta trebuia sa mai dureze cateva saptamani! Dar iti dai seama cate urlete ar fi fost din partea maimutoilor din PSD, ALDE, PRO R?

      Sunt mult prea multi romani ignoranti, usor de pacalit si asta e marea si adevarata tragedie! Pentrui ca acestia vor genera un dezastru pandemic! Si au fost si ajutati sa nu respecte nimic, de fel si fel de nenorociti de prin media!

      Asta nu inseamna ca guvernul si Johannis sunt absolviti de multe greseli pe care le-au comis in administrarea pandemiei. Gandeste-te insa cum ar fi stat lucrurile daca guvernarea ar fi fost PSD-ALDE! Se pare ca mai mult decat ce avem astazi(PNL), pe moment, nu exista in tara asta prapadita.

  3. punctele 5 ,6 nu se vor intampla vreodata .

  4. Fiind institutie publica, societatea de epidemiologie, sunt sanse mari ca statisticile de mai sus sa fie subestimari, tocmai pentru a nu supara ierarhia politica.

    Recomand estimari mai realiste, de catre Octavian Jurma (cautati pe facebook). Asta e ultima saptamana cand guvernul mai poate face ceva. Dupa scurta asta perioada, epidemia devine incontrolabila si vor fi sute de morti pe zi. Vina o poarta 100% guvernul, care ascuta de baronii locali care urmaresc interese comerciale fiind legati prin spaga de acestea. Guvernul tot anunta ca nu mai introduce restrictii, dar nici nu le ridica pe cele existente, in timp ce virusul se extinde incontrolabil; adica un comportament IRESPONSABIL fata de vietile noastre, incalcand dreptul nostru la viata garantat de Constitutie.

  5. Bine ca nu s-a extins graficul pina in Martie sau Aprilie, anul viitor, ca cine stie la ce cifre ajungeau baietii astia.
    Asta nu e doar o problema de matematica, numarul ala depinde mult de comportamentul oamenilor, de numarul real al celor infectati (mult mai mare decit al celor depistati si care devin imuni) etc, prin urmare curba va avea, mai mult ca sigur, portiuni in care Rt are valori diferite.

    • Numarul depinde fix de numarul de teste efectuare, si 2 la mana ce e asa de rau sa avem un numar foarte mare de asimtomatici cu acelas numar de decese zilnice. Inafara ca ii stricam graficul lui Klaus?

  6. Mai rata infectie in jur de 4,5% din testele efectuate, Iulie rata 5%, in Mai aveam 8 000 , 9 000 de teste zilnice, in Iulie catre 18 000. Deci sa intelegem ca vor sa ajunga la 100 000 de teste zilnice?

  7. Bagati iar mai repede starea de urgenta ca animalele vor distractie. Doar sa le tii in tarc poti sa le controlezi, ca romanii nu au ratiune sau bun simt, pentru ei conteaza distractia si hedonismul de moment, mai rau ca animalele.

  8. Aici e vorba de aplicarea unor metode de statistica matematica ce nu mint. Numai ca afirmatiile din articol ar trebui interpretate cam asa:

    EXEMPLU: Daca indicele Rt ar fi 1.2, atunci am avea 8389 cazuri noi/zi si am avea 4248 internati in ATI(cazuri grave). REALITATEA este insa ca noi nu avem capacitate de testare pentru a depista 8389 cazuri noi/zi(niciodata nu vom avea; poate in anul 2156!!!!) si nu vom putea interna niciodata 4248 de pacienti cu Covid in ATI(la Romanica asta este imposibil, pe veci).

    StaTISTICIENII SPUN DECAT CA ASTA REZULTA DACA AVEM Rt 1.2……avand in vedere ce ziceam mai sus, intelegeti cat de mare ar fi dezastrul!

  9. Statistice matematice- interese politiche si economice. Capastrul in gura poporului român.

  10. Ai descris exact rezultatul politicilor hoţeşti ale PSD de 30 de ani încoace, de când se numea FSN, PDSR.

  11. Anul asta nu se fac alegeri, baieti. Oricum ies aceleasi mizerii care capusesc Statul de 30 de ani.

  12. Nu alege virusul! Rt depide de tine!
    Poarta masca, pastreaza distanta, respecta aceste reguli si Rt o sa fie subunitar (mai mic ca 1).

  13. Intrucat la rezidentiat la epidemiologie se ajunge dupa ce ai cazut la toate celelalte specializari, e clar ca medicii epidemiologi din Romania sunt printre cei mai slabi medici. Daca ii compar cu niste medici slabi pe care ii cunosc, ma cutremur.
    Deci, nu vad de ce ar trebui sa ii cred.