G4Media.ro

Studiu Cuptorul cu microunde, un focar de bacterii foarte bine adaptate: Klebsiella,…

sursa foto: Unsplash/ Vlad Zaytsev

Studiu Cuptorul cu microunde, un focar de bacterii foarte bine adaptate: Klebsiella, Enterococcus și Aeromonas / „Este important să îl curățați după fiecare utilizare”

Bacterii precum Klebsiella, Enterococcus și Aeromonas, prezintă un risc pentru sănătate, iar acestea se găsesc în cuptorul cu microunde, dar  și pe alte obiecte din bucătărie, scrie Corriere della Sera.

Ce se întâmplă în interiorul unui cuptor cu microunde? Chiar dacă nu ne dăm seama, există viață și acolo. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu al Universității din Valencia publicat în revista Frontiers in Microbiology.

Autorii au demonstrat că aparatul electrocasnic găzduiește o comunitate de bacterii foarte adaptate și rezistente, analizând 30 de cuptoare cu microunde: 10 în bucătării unifamiliale, 10 în spații domestice comune, precum centre de afaceri, institute științifice și cantine, și 10 în laboratoare de biologie moleculară și microbiologie.

Scopul a fost de a testa dacă aceste comunități microbiene sunt influențate de interacțiunile alimentare și de tabieturile utilizatorilor. Cercetătorii, folosind selecție de ultimă generație și cultivarea tulpinilor în cinci medii, au găsit 747 de genuri diferite, majoritatea aparținând Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria și Bacteroidetes. O compoziție bacteriană similară cu cea a pielii umane.

Compoziția comunității microbiene a cuptoarelor cu microunde de uz casnic a fost parțial suprapusă cu cea a cuptoarelor comune, în timp ce cuptoarele cu microunde de laborator au dat rezultate diferite.

Bacteriile din genurile Acinetobacter, Bhargavaea, Brevibacterium, Brevundimonas, Dermacoccus, Klebsiella, Pantoea, Pseudoxanthomonas și Rhizobium au fost găsite numai în microundele domestice, în timp ce Arthrobacter, Enterobacter, Janibacter, Methylobacterium, Neobacillus, Nocardioides, Novosphingobium, Paenibacillus, Peribacillus, Planococcus, Rothia, Sporosarcina și Terribacillus doar în cele partajate. Bacteriile Nonomuraea au fost izolate exclusiv în microundele de laborator, unde au fost frecvente și Delphthia, Micrococcus, Deinocococcus și un gen neidentificat din phylum Cyanobacteria.

Autorii au comparat, de asemenea, diversitatea observată cu cea a altor habitate cunoscute.

Așa cum era de așteptat, microbiomul cuptoarelor cu microunde se aseamănă cu cel al suprafețelor tipice de bucătărie, în timp ce cuptoarele cu microunde de laborator adăpostesc bacterii mai rezistente la radiații, similare cu cele găsite pe panourile solare: aceste medii „extreme” sunt capabile să selecteze microbi foarte rezistenți, așa cum este cazul cuptoarelor cu microunde. Rezultatele studiului sunt deosebit de interesante, deoarece iradierea cu microunde este utilizată (în plus față de încălzire sau gătit) pentru reducerea prezenței microorganismelor în alimente și prelungirea duratei lor de valabilitate. Încălzirea cu microunde inactivează majoritatea microorganismelor, precum Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Salmonella și Listeria. Dar nu toate, după cum au demonstrat oamenii de știință spanioli.

„Unele genuri găsite în cuptoarele cu microunde de uz casnic, precum Klebsiella, Enterococcus și Aeromonas, pot reprezenta un risc pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, este important de remarcat că populația microbiană găsită în cuptoarele cu microunde nu prezintă un risc mai mare decât cea de pe alte suprafețe comune din bucătărie”, a declarat Daniel Torrent, unul dintre autori, cercetător la Darwin Bioprospecting Excellence din Paterna, Spania.

”Atât pentru public, cât și pentru personalul de laborator, recomandăm dezinfectarea periodică a cuptoarelor cu microunde cu o soluție diluată de înălbitor sau un spray dezinfectant. De asemenea, este important să curățați suprafețele interioare cu o cârpă umedă după fiecare utilizare și să îndepărtați orice reziduuri alimentare pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor”, precizează specialiștii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează