Studiu de caz: cum a inventat propaganda pro-Kremlin o falsă mobilizare la arme în România pentru moldovenii cu cetățenie română
Propaganda pro-Kremlin folosește de multe ori diverse dezinformări cu privire la redobândirea cetățeniei române de către persoanele originare din Ucraina sau R. Moldova.
De curând, o știre de pe Sputnik mințea audiența că cetățenii români, dar și moldovenii care dețin cetățenia română, ar fi obligați să-și schimbe pașapoartele, făcând trimitere la modificările legislative adoptate de Senatul României, potrivit cărora numele localităţilor din România care conțin litera ”î” vor fi transcrise cu ”â”. O nouă temă și-a făcut apariția în presa de propagandă rusă în ultimele luni: o presupusă lege de înrolare obligatorie în Armata Română în caz de declarare a stării de mobilizare sau a stării de război.
Pe 25 septembrie 2018, agenția de propagandă pro-Kremlin – Sputnik.md, cu sediul la Chișinău publică articolul „Îi vizează și pe moldovenii cu cetățenie română: Ce urmează să facă în caz de război”, care vrea să ne convingă că „cetățenii români plecați în străinătate, în caz de război, vor fi obligați să se întoarcă în România în cel mult 10 zile”. Așa prevede Art. 81, alin. (2) din proiect.
De fapt, e vorba de proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) și publicat pe site-ul oficial pe 19 septembrie 2018.
Foto: Captură de pe site-ul Sputnik.md cu articolul dezinformator despre obligativitatea posesorilor cetățeniei române de a se înrola în Armata Română
La o zi de la publicarea materialului, dezinformarea este comentată de tânărul „epigon” al lui Dughin, Octavian Racu, care se autointitulează sociolog pe blogul său (dar fără a menționa vreun articol relevant în domeniul sociologiei semnat și publicat undeva). Mai întâi, cine este Octavian Racu?
Racu este un apropiat al lui Iurie Roșca (ideologul principal al sputnikiștilor), alături de care a tradus o carte a lui Dughin, semnând în cartea mentorului său și o prefață. Vezi aici.
De asemenea, Racu scrie pe diverse bloguri afiliate Mișcării Conservatoare („A Treia Cale” SRL), cum ar fi Voxpublika.md, Flux.md, Revista „Axa” etc., numărându-se printre promotorii dughinismului în R. Moldova – un melanj între eurasianism și neolegionarism cu valențe autoritarist-putiniste.
Potrivit unor surse neoficiale, autorii originari R. Moldova (ruși/români moldoveni) și din România care semnează articole în versiunea în limba română a Sputnik sunt plătiți lunar cu 500-1000 de dolari, în funcție de accesări pe articol. Aceasta e o explicație pentru zelul depus pe rețelele sociale și forumuri în promovarea articolelor care dezinformează cititorii.
Foto: Octavian Racu este prezent la diverse „evenimente” eurasianiste organizate în R. Moldova și Rusia alături de grupul Sputnik și „mentorii” Iurie Roșca și Aleksandr Dughin. De asemenea, nu demult Racu se număra printre susținătorii românismului în R. Moldova, participând la proeste pro-europene și pro-România organizate de „Noua Generație” (PPCD). Sursa: Facebook
Despre linia editorială a „agenției” de propagandă nu voi insista prea mult, mai ales că s-a scris o serie de analize pe această temă, în timp ce jurnalistul Lucian Mîndruță a expus pe larg pe blogul său întreaga rețea a românilor care țin linia Moscovei.
Am analizat cu atenție ceea ce a scris Racu în materialul său manipulator sub titlul „Lege: Moldovenii cu pașaport românesc, inclusiv fără domiciliu în România, chemați la arme” publicat pe Sputnik.md în contrapondere cu modificările propuse de minister disponibile aici, și am constatat că acesta operează cu jumătăți de adevăr și manipulări primitive. Iată lista acestora:
- Proiectul de lege al MApN pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 nu are nicio legătură cu o presupusă „pătrundere pe neobservate” a NATO în R. Moldova prin „chemare la arme” a cetățenilor cu pașapoarte românești, în urma activării 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.
Argument: Potrivit Art. 92, alin. (2) din Constituția României, Președintele poate declara mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate, și asta doar cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. La fel și Art. 6 din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare stipulează clar că Parlamentul (în ședință comună a celor două camere) aprobă sau respinge mobilizarea totală sau parțială a forțelor armate, sau chiar a demobilizării. Totodată, activarea art. 5 din Tratatul Atlanticului de Nord nu presupune automat mobilizarea totală sau parțială a forțelor armate din statele aliate, ci „fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice”
- Într-adevăr, alin. (1) din Art. 8 al proiectului elimină sintagma „domiciliul stabil” rămânând varianta finală: „Cetăţenii care au dobândit sau au redobândit cetăţenia română, îndeplinesc serviciul militar în condiţiile prezentei legi”. Dar asta e doar jumătate de adevăr, deci o altă manipulare.
Argument: Chiar și înainte de propunerea de modificare/completare a Legii 446/2006, precum și în prezent, potrivit alin. (2) Art. 8, cetăţenii cu cetăţenie dublă/multiplă îndeplinesc serviciul militar la instituirea stării de asediu, a stării de mobilizare şi a stării de război, conform acordurilor încheiate între România şi ţara/ţările a cărei/căror cetăţenie o mai deţine persoana respectivă. În cazul dat, este vorba despre acordurile de cooperare militară semnate de guvernele de la București și Chișinău.
- Racu „uită” intenționat să sublinieze faptul că serviciul militar obligatoriu în România a fost suspendat din 1 ianuarie 2007, ultima încorporare fiind realizată în octombrie 2006, și că cetățenii încorporabili sunt considerați cetățenii români cu vârstele cuprinse între 20-35 de ani și care nu îndeplinesc serviciul militar (terminologie militară). Repet, „încorporabili” și nu „de încorporat” imediat în caz de război.
Argument: Art. 55 alin (1) din Constituția României subliniază că „cetățenii au dreptul și obligația să apere România”, iar alin. (3) spune clar că „cetățenii POT FI încorporați de la vârsta de 20 de ani și până la vârsta de 35 de ani, cu excepția voluntarilor, în condițiile legii organice”.
- Prin aprobarea proiectului MApN, R. Moldova nu va fi nici de jure și nici de facto „parte componentă a NATO”, așa cum susține Octavian Racu, chiar dacă cetățenii români cu domiciliul în R. Moldova vor fi obligați să se reîntoarcă în țară în termen de maximum 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau a stării de război, precum şi a decretului Preşedintelui României privind declararea stării de mobilizare sau instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă (Art.81 alin. (5) din proiect). Dar declararea „stării de război” sau „mobilizarea totală sau parțială” în România sunt chestiuni destul de sensibile, fiind situate în afara contextului activării art. 5 din Tratatul Nord-Atlantic.
Argument: În general, scopul legii, așa cum a fost descris și în presă, constă în a spori contingentele rezerviștilor. Anul acesta, Ministerul Apărării a decis chiar să majoreze remunerația lunară acordată rezerviștilor voluntari, de la 10% la 30%, pentru a-i stimula pe românii cu vârsta între 18-55 de ani să se înscrie ca voluntari în forțele armate naționale. Armata vrea ca prin introducerea noului concept de „militar voluntar în termen” să crească cantitatea și calitatea rezervei de mobilizare. Aceasta a fost diminuată din cauza suspendării de la 1 ianuarie 2007 a serviciului militar obligatoriu. „Militarii voluntari în termen” vor fi o sursă importantă pentru selecția rezerviștilor voluntari. Totodată, proiectul va modifica și conceptele de „cetățean încorporabil”, „cetățean cu obligații militare” și „recrut”, introducând serviciul militar voluntar, deschis atât pentru bărbați, cât și pentru femei care au vârstele cuprinse între 18-51 ani (Art. 31, alin. (1) din proiect).
Foto: Captură după articolul manipulator semnat de Octavian Racu, unde drept imagine este folosită o poză cu soldați americani (Sursa: Sputnik.md)
5. În ceea ce privește îndeplinirea obligaţiei constituţionale de apărare a ţării de către toţi cetăţenii români, indiferent de modul de dobândire a cetăţeniei române, în eventualitatea declarării mobilizării totale sau parțiale, sau a stării de război de către Președinte și Parlament; sintagma de „cetățeni încorporabili” se extinde asupra tuturor cetățenilor cu vârsta cuprinsă între 20-35 de ani, indiferent dacă au domiciliul stabil în România sau în afara țării.
Argument: Astfel de prevederi legislative nu sunt o noutate nici în alte state, inclusiv în Rusia, Kazahstan sau Belarus. În toate aceste state din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) cetățenii nerezidenți sunt scutiți de serviciul militar obligatoriu, însă pot fi mobilizați oricând în cazul instituirii stării de război sau a mobilizării generale.
Automat, pseudo-știrea fusese tradusă și în limba rusă și publicată pe portalul Sputnik.md (26 septembrie 2018), fiind ulterior preluată de o serie de agenții informaționale, agregatoare de știri și site-uri marginale de știri în limba rusă din Chișinău și Tiraspol, cum ar fi Noi.md,Point.md, Novosti Pridnestrovia ,TSV, Komsomolskaya Pravda Moldova, Eho Moldovî, PCRM.md etc.; urmând apoi ca narațiunea să fie preluată de site-uri pro-Kremlin adresate publicului din Ucraina: Topor.od.ua, Ukraina.ru, Rambler etc. În spațiul informațional de limbă română, articolul de pe Sputnik.md nu a avut prea mare ecou, în afara apariției pe un blog obscur despre dacism.
Foto: Colaj după rețeaua de surse dezinformatoare de limbă rusă din R. Moldova și Ucraina prin care fusese distribuită știrea despre propunerea de lege a MApN
De aici putem trage concluzia că dezinformarea sputnikiștilor a vizat trei grupuri-țintă (publicuri) esențiale pentru propaganda pro-Kremlin: românii moldoveni care și-au redobândit cetățenia română, românii din Ucraina și cetățenii români din diaspora (originari fie din România, fie din R. Moldova).
Direcțiile de acțiune ale propagadiștilor pro-Kremlin sunt cu atât mai clare, în condițiile în care numărul cumulat al accesărilor celor două știri în limba română (conform statisticii de pe Sputnik) este 15.659, în timp ce „articolul” în limba rusă abia depășește 3.529 de accesări.
Traficul Sputnik.md pe Alexa.com situează portalul în clasamentul global 17.755, iar în clasamentul din R. Moldova – locul 68 din cele mai accesate site-uri. Totuși, majoritatea vizitatorilor site-ului accesează știrile din Rusia (51,5%) și doar 9,6% din vizitatorii Sputnik.md sunt din România și R. Moldova. Dar asta nu-l împiedicase pe Racu să se laude pe Facebook că Sputnik.md depășise în august 2018 3 milioane de „vizitatori unici” activați automat la comanda „coordonatorilor” din Moscova. Miza era mare în contextul protestului diasporei din Piața Victoriei pe 10 august:
Foto: Traficul pe Sputnik „pompat” artificial din Rusia pentru a crește rating-ul site-ului Sputnik.md (Sursa: Facebook)
Schema e simplă. Administratorii site-ului Sputnik.md iau legătura pe Skype cu o firmă specializată în a pompa „vizitatori unici artificiali” – „Raskrutka saitov” (Раскрутка сайтов), unde se negociază și un tarif de 11 000 de ruble (aprox. 150 de euro) pentru fiecare milion în plus. După care are loc activarea „click-urilor artificiale” distribuite pe fiecare zi din lună. Așa funcționează mecanismul de „pompare” artificială a accesărilor direct de la fabrica de „conturi false” pro-Kremlin, după cum arată studiul de caz Baltnews în Țările Baltice.
Totuși, din punct de vedere statistic, cel mai eficient canal care a propagat dezinformarea în rândul internauților a fost pagina de Facebook 9sec News asociată agregatorului de știri în limbile rusă/română 9secnews.com. Pagina reprezintă un model de propagandă mascată pro-Kremlin, distribuind știri și reportaje scurte cu „știri virale” despre Rusia, regiunea transnistreană și R. Moldova. Impactul postărilor este semnificativ dacă luăm în considerare că pagina este urmărită de circa 12.000 de conturi Facebook (nu știm câte dintre acestea sunt reale). M-am uitat peste informațiile din spatele site-ului, și am descoperit numele administratorului Iurie Filipschi, cetățean român (conform ordinului ANC nr. 791/20.10.2017 ) cu site de propagandă pro-Kremlin înregistrat într-un imobil din str. Albișoara (Chișinău).
Foto: Iurie Filipschi, administratorul agregatorului de știri pro-Kremlin 9secNews.com (Sursa: OK)
În aceeași ordine de idei, înregistrarea reportajului difuzat de postul public transnistrean TSV fusese redistribuit de 13.615 ori de pe pagina 9sec News (peste audiența oficială a paginii), ceea ce indică o posibilă „pompare” artificială a traficului campaniei prin intermediul „fabricii de troli” din Rusia.
Impactul postării este destul de mare: 407 de comentarii, 1,2 K de reacții și 399.000 de vizualizări.
Astfel, și obiectivele dezinformării digitale devin mai clare. Filipschi și Racu, alături de alți cetățeni ademeniți online de narațiuni pro-Kremlin, joacă următoarele roluri în mecanismul propagandei regionale:
- diminuarea încrederii publicurilor vizate în instituțiile democratice ale statelor (R. Moldova, Ucraina și România);
- diseminarea unei stări de panică generalizată în rândul publicurilor vizate;
- promovarea atitudinii negative în rândul cetățenilor din cele trei state față de Alianța Nord-Atlantică, prin răspândirea „sperietorii războiului iminent” din cauza art. 5 din Tratatul NATO.
Și acum partea amuzantă. Probabil că ați auzit că în Partidul Socialiștilor din R. Moldova al lui Dodon sunt deputați socialiști care încă n-au renunțat la cetățenia română, printre aceștia numărându-se: Alla Dolință, Adrian Lebedinschi, Anatolie Labuneț, Ghenadi Mitriuc, Corneliu Furculiță (posesorul holding-ului socialist de presă) și Radu Mudreac, chiar dacă indivizii se dedau la o serie întreagă de diatribe anti-europene și anti-românești ori de câte ori au ocazia, iar unii nici măcar nu știu o boabă pe românește. Presa transnistreană i-a ironizat deja, în contextul unei presupuse mobilizări generale în Armata Română.
*Nicolae Țîbrigan este licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. În prezent este înscris la Şcoala doctorală de Sociologie. Începând cu 2013 devine asistent de cercetare la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.
Articol publicat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP. #StopDezinformare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu