G4Media.ro

STUDIU De ce mașinile roșii au mai multe șanse să sfârșească în…

Sursa Foto: News.ro

STUDIU De ce mașinile roșii au mai multe șanse să sfârșească în accidente / Cum se schimbă preferințele pentru culori de la o țară la alta

Culorile mașinilor reflectă adesea personalitatea proprietarului. Cumpărătorii conservatori sunt mai predispuși să aleagă vehicule monocromatice, în timp ce șoferii mai extrovertiți le preferă pe cele ale căror culori sunt mai vii. În general, în timp ce producătorii de automobile oferă culori care se potrivesc oricărei personalități, majoritatea șoferilor preferă tonuri testate în timp.

Popularitatea culorilor auto poate varia în diferite țări – nuanțele adorate în SUA nu sunt neapărat populare în Germania, Spania sau Mexic. Și, în general, tendințele în materie de culori auto nu sunt statice – ele se schimbă în timp, pe măsură ce noi culori câștigă lumina reflectoarelor.

Cu toate acestea, culoarea mașinii nu este doar o chestiune de stil. De exemplu, se pare că, aparent, mașinile roșii sunt mai susceptibile de a suferi un accident, ceea ce nu face decât să dovedească importanța alegerii cu atenție. Experții auto carVertical au efectuat cercetări pentru a găsi cele mai populare culori auto și impactul acestora asupra siguranței la volan.

Șoferii au tendința de a evita mașinile colorate

Există mai multe vehicule colorate în țările cu climă caldă, în comparație cu țările nordice. Conducerea unei mașini strălucitoare în Norvegia, Canada sau Suedia poate ridica unele sprâncene locale, dar ar fi destul de normală în California sau Italia, unde culorile strălucitoare sunt o chestiune de fapt.

Ca regulă generală, mașinile albe sunt mai populare în climatele mai calde, deoarece albul reflectă lumina soarelui, ceea ce face ca aceste mașini să fie mai puțin fierbinți atunci când sunt conduse.

După cum arată acest studiu recent, albul este cea mai populară culoare în Australia (39,1% din totalul parcului auto) și în UE (26,8%). Australienii adoră, de asemenea, mașinile argintii (15,9%) și gri (14%). Europenii preferă și mai mult griul (25,9%), urmat de vehiculele negre (24,5%).

Un procent similar de vehicule negre se regăsește și în SUA (24,7%). Totuși, acestora le plac și mașinile albe (20,9%) și argintii (17,3%).

„71% dintre mașinile verificate pe platforma noastră au fost monocrome – negru, alb, gri sau argintiu. Acest lucru nu face decât să dovedească faptul că oamenii sunt destul de conservatori atunci când vine vorba de achiziționarea de vehicule”, spune Matas Buzelis, expert în domeniul auto și șeful departamentului de comunicare al carVertical.

Tendințele în materie de culori auto se schimbă

În ultimii 20 de ani, au avut loc schimbări semnificative în ceea ce privește tendințele în materie de culori auto. 42% dintre mașinile fabricate în 2002 și verificate pe platforma menționată de istoric auto erau gri sau argintii. Între timp, deși albul este una dintre cele mai populare culori în acest moment, practic nu existau vehicule albe în 2002.

Deplasându-ne rapid până în zilele noastre, lucrurile sunt complet diferite. Dintre toate mașinile fabricate în 2020 care au fost verificate, 26% erau gri și 18% albe.

Ponderea mașinilor negre între 2002 și 2020 a rămas mai mult sau mai puțin similară. Uneori, tendințele în materie de culori durează doar câțiva ani. De exemplu, numărul mașinilor maro a crescut între 2012 și 2014, dar a început să scadă în anii următori.
Ce culori de mașini sunt cele mai sigure de condus?

Potrivit cercetării carVertical, culoarea vehiculului are un impact asupra probabilității de a suferi un accident. 60% dintre mașinile de culoare roșie verificate pe platformă au fost implicate în accidente, ceea ce o face să fie cea mai periculoasă culoare de condus.

Maroul (59%) și negrul (57%) sunt, de asemenea, culori de mașini care ajung să fie implicate în accidente mai mult decât altele, urmate de galben (55%), albastru (54%), alb (50%) și gri (50%). Deși diferențele dintre mașinile second-hand nu sunt semnificative, cercetarea sugerează că vehiculele de anumite culori sunt mai puțin predispuse la accidente.

„Nu este o surpriză faptul că mașinile roșii sunt mai susceptibile de a fi implicate în accidente. Mașinile sport sunt, de obicei, vopsite în roșu, iar pasionații de viteză se orientează mai degrabă către mașini roșii decât șoferii conservatori. Acest lucru este suficient pentru a presupune de ce mașinile roșii se află în fruntea acestei liste particulare”, explică M. Buzelis.

Producătorii auto au introdus o mulțime de culori strălucitoare în ultimele decenii. Cu toate acestea, nu se pare că griul, albul sau negrul își vor pierde popularitatea prea curând.

Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. alt articol scris la betie
    Monocromatic inseamna 1 culoare…nu descrie culoarea in sine. Cu placere.

    • Si traducerea este absolut idioata. Cum naiba „adori” o masina?
      „in fruntea acestei liste particulare”… ia uite, eu credeam ca e lista si atat. Nu trebuie sa traduci toate cuvintele, si cu atat mai putin „particular” in engleza nu inseamna neaparat „particular” in romana.

  2. Si traducerea este absolut idioata. Cum naiba „adori” o masina?
    „in fruntea acestei liste particulare”… ia uite, eu credeam ca e lista si atat. Nu trebuie sa traduci toate cuvintele, si cu atat mai putin „particular” in engleza nu inseamna neaparat „particular” in romana.

  3. un articol despre nimic si plin de aiureli.
    cum a mai observat cineva, culorile nu se impart in monocrome si culori vii… monocrom inseamna ca e intr-o singura nuanta.

    • Ideea era ca nu culoarea favorizeaza accidentul ci ce are sau n-are in cap soferul care alege o anumita culoare… dar s-a pierdut dupa prima fraza

  4. Băi, fraților… Nu culoarea roșie, în sine, e problema ci faptul că șoferii vitezomani au o înclinație pentru această culoare.
    Sincer, mă așteptam la altă explicație care să fie independentă de comportamentul șoferului.

    • Vezi? Asta e internetul.
      Nu conteaza talentul ziaristului. Articolul il fac comentatorii.
      Ca sa parafrazez un slogan de la o gazeta fost independenta: (pana a luat-o vântul)
      Comentatorii nostri sunt mai destepti decat ai lor

  5. Culori stralucitoare!?