Studiu Deloitte: OUG 114/2018 va avea un impact negativ asupra bugetului de circa 2,2 miliarde de lei anual. ”Ordonanța lăcomiei” avantajează furnizorii de gaze și lovește în producătorii locali
Un studiu realizat de compania de consultanță Deloitte pentru Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) arată că efectele OUG 114/2018 asupra sectorului de gaze naturale vor duce la scăderea producției, afectarea producătorilor și favorizarea furnizorilor și a importurilor de gaze din Rusia.
Studiul Deloitte prezentat de ROPEPCA arată că printre efectele negative se numărăr și scăderea contribuțiilor la bugetul de stat, perturbarea concurenței din piața de gaze naturale, eșecul de a proteja consumatorii casnici, dar si riscul declanșării unor investigații la nivel europena pe tema unui potențial ajutor de stat pentru consumatorii industriali.
Studiul a confirmat estimarea efectului negativ direct asupra bugetului de stat de peste 2,2 mld. de lei anual, pe care ROPEPCA a semnalat-o în ultimul comunicat de presă pe marginea acestui subiect.
„Cu puțin timp în urmă, ROPEPCA a atras atenția opiniei publice cu privire la efectele pe care membrii noștri le prevăd ca urmare a OUG 114/2018. Studiul realizat de Deloitte analizează impactul actului normativ în baza datelor publice disponibile, și confirma consecințele negative pentru economia românească și pentru consumatori. Dorim ca prin acest instrument să contribuim la informarea corectă a opiniei publice despre efectele acestei Ordonanțe și sperăm să facilităm înțelegerea necesității revizuirii măsurilor impuse asupra pieței de gaze naturale prin OUG 114/2018”, a declarat Saniya Melnicenco, președintele ROPEPCA, citată în comunicatul asociației.
În ceea ce privește impactul direct asupra bugetului de stat, cei 2,26 mld. RON reprezintă 17% din beneficiile sociale plătite de Guvernul României în anul 2017 și ar acoperi 100% din valoarea anumitor beneficii sociale esențiale, potrivit studiului citat.
Deloitte mai arată că prevederile OUG vor discrimina producătorii locali față de furnizorii locali/ străini și vor crea o povară financiară semnificativă, în special producătorilor de mici dimensiuni. Producătorii locali de gaze (titulari de licențe de furnizare) vor fi obligați să își vândă producția la un preț plafonat, în timp ce alți furnizori locali/străini vor putea să revândă cantitatea respectivă de gaze către partenerii lor (clienți NC) cu o marjă nelimitată. În timp ce furnizorii sunt obligați să plătească o taxă de 2% aplicată marjei operaționale, producătorii locali de gaze (titulari de licențe de furnizare) vor trebui să plătească 2% din valoarea producției de gaze naturale.
De asemenea, piața concurențială a gazelor din România va înceta în cele din urmă să existe în perioada aprilie 2019 – martie 2022, arată Deloitte. Obligația de a vinde gaze naturale la un preț reglementat va face concurența în producția de gaze naturale să scadă, întrucât producătorii independenți mici nu își vor putea finanța operațiunile la un preț plafonat.
Studiul Deloitte ne mai arată că, deși interesul consumatorilor casnici a fost anunțat ca fiind în centrul acestor măsuri de reglementare, impactul lor multiplu asupra prețului final, prin introducerea impozitului de 2% pe cifra de afaceri aplicat tarifelor, sau prin recuperarea pierderilor din trecut ale furnizorilor către consumatori casnici, pot duce la un preț cu amănuntul mai mare, contrar scopului OUG 114/2018. Pentru a proteja interesul consumatorilor, ne confirmă experții Deloitte, România ar trebui să evalueze cu atenție implementarea adecvată a conceptului de consumator vulnerabil, să acorde sprijin financiar direct celor care au nevoie și să evite subvenționarea gospodăriilor care depășesc venitul mediu la nivel regional/național.
Mai mult, consumatorii industriali români vor beneficia de prețuri interne ale gazului stabilite în mod arbitrar la o valoare plafonată, mult sub prețurile pieței, ceea ce va duce la acuzații din partea comunității europene privind primirea unui ajutor de stat.
Analiza Deloitte a fost realizată pe baza datelor din surse publice, a resurselor și expertizelor proprii ale Deloitte. În ceea ce privește datele legate de producția internă, Deloitte a apelat la datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, care indică o creștere a producției interne în următorii ani. De aceea, analiza arată un scenariu mai optimist decât cel la care se așteaptă operatorii din piață. Conform unei analize interne a ROPEPCA, din cauza reducerii proiectelor de investiții în urma OUG 114/2018, precum și a opririi producției din zăcămintele marginale care nu vor mai fi rentabile prin aplicarea noului preț reglementat, producția internă va scădea.
În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active, prin eforturile companiilor din sector, asigură peste 90% din consumul României de gaze naturale. Pentru menţinerea constantă a nivelului producţiei de ţiţei şi gaze este nevoie de investiţii semnificative şi de un cadru fiscal stabil, predictibil şi competitiv.
Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producție Petrolieră (“ROPEPCA”) are ca membri cele mai mari companii de producție din domeniul petrolului și gazelor.
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii