G4Media.ro

Studiu despre climă: A fost și mai cald decât acum, dar atunci…

sursa foto: Pexels/ Oday Hazeem

Studiu despre climă: A fost și mai cald decât acum, dar atunci nu trăiau primate / „Omul a evoluat într-o eră rece. Nu suntem obișnuiți cu căldura” / ”Suntem în pericol”

Science publică cea mai precisă reconstituire a temperaturilor din ultimii 480 de milioane de ani. „O încălzire rapidă ca cea de astăzi nu s-a mai întâmplat niciodată. Suntem în pericol”, scrie La Reppublica, ziar ce preia studiul.

Pământul a trecut prin epoci mult mai calde decât în prezent. Comparativ cu temperatura medie globală actuală de 15 grade, aceasta a atins 42 de grade în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani. Niciodată nu a fost atât de cald în timpul existenței primatelor și a oamenilor. Evoluția noastră s-a dezvoltat în timpul uneia dintre cele mai reci epoci din istoria planetei, care a început acum 35 de milioane de ani. Cea mai scăzută temperatură, atinsă acum 330 de milioane de ani, a fost în medie de 11 grade, se precizează în analiza Science.

Suntem creaturi ale frigului: „A ne plasa într-un climat care devine brusc mai cald este periculos”, confirmă Jessica Tierney, paleoclimatolog, adică un cercetător al climatului antic, la Universitatea din Arizona. „Oamenii și speciile cu care împărțim planeta s-au adaptat la un climat rece” după standardele Pământului, explică ea.

Tierney și colegii săi tocmai au publicat în Science cea mai precisă reconstrucție a climei Pământului din ultima jumătate de miliard de ani. În cei 480 de milioane de ani reconstituiți în șase ani de muncă intensă, cercetătorii au întâlnit oscilații de temperatură mai pronunțate decât se așteptau – un semn că planeta este obișnuită cu oscilațiile de temperatură.

Planeta a navigat între epoci în care palmierii creșteau la Polul Nord și epoci în care gheața acoperea 30% din suprafața Pământului (în prezent este 10%). Cu toate acestea, niciodată nu a trecut prin schimbări atât de rapide. Iar faptul că toate cele cinci extincții în masă din istorie au avut loc în același timp cu o schimbare bruscă a climei ar trebui să ne dea de gândit și astăzi.

Reconstituirea climei de acum aproape o jumătate de miliard de ani nu este o joacă, spun specialiștii.

„Este ca și cum ar trebui să alcătuiești un puzzle de 1 000 de piese cu doar o mână de piese în mână”, explică Emily Judd, paleoclimatolog la Universitatea din Arizona și coordonator al studiului, la care a colaborat și Institutul Smithsonian.

Cele câteva piese de care dispun cercetătorii provin din rămășițe fosile (palmierul de la Polul Nord), artificii ale chimiei (în funcție de temperatură, molecula de oxigen capătă conformații diferite) și capacitatea de a reconstitui geologia trecutului (deriva continentală, ca și cum complicațiile nu ar fi fost suficiente, a perturbat așezarea pieselor de puzzle). Cu toate acestea, studiul publicat de Science este cel mai precis grafic al istoriei climatice a planetei în epoca în care viața s-a multiplicat, s-a diversificat și – în unele cazuri – s-a aflat aproape de extincție.

Lecția de astăzi este că nu te joci cu clima. Și că evoluția temperaturii pe Pământ depinde în primul rând de o singură forță: concentrația de dioxid de carbon din atmosferă. Este adevărat că în ultima jumătate de miliard de ani intensitatea radiației solare, din cauze astronomice, a crecut cu 4,2%. Dar reconstrucția tendințelor dioxidului de carbon și a tendințelor temperaturii sunt aproape suprapuse. Pe măsură ce CO2 – gazul cu efect de seră prin excelență – se dublează, planeta se încălzește cu 8 grade. Acest lucru a fost o constantă de-a lungul istoriei Pământului, potrivit studiului de astăzi.

În timp ce în trecut aceste transformări au avut loc pe parcursul a milioane de ani, în epoca actuală am trecut de la o concentrație atmosferică de dioxid de carbon de 280 de părți pe milion la cea de astăzi de 422 în doar două secole. Perspectivele pentru viitor, după ce au privit atât de atent în trecut, par clare pentru cercetători: ”Când dioxidul de carbon este scăzut, este frig”, este ecuația lucidă a lui Tierney. „Când dioxidul de carbon este ridicat, este cald”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Specialiștii în încălzirea globală au ajuns la concluzia că NU Dioxidul de carbon (CO₂) e de vină . În acest moment, Concentrația de Dioxid Carbon în atmosferă este de 0,04%, în creștere de la 0,03%. Dacă Concentrația de dioxid de carbon ar scădea sub 0,02%, toate plantele ar muri, ar urma animalele și în cele din urmă oamenii. Ăsta e sfârșitul lumii.