G4Media.ro

STUDIU Dietele sărace în carbohidrați, dar bogate în grăsimi și proteine vegetale…

Sursa foto: Unsplash / Jez Timms

STUDIU Dietele sărace în carbohidrați, dar bogate în grăsimi și proteine vegetale sunt legate de o creștere mai mică în greutate în timp

Un nou studiu a constatat că dietele sărace în carbohidrați, bogate în grăsimi și proteine vegetale au fost asociate cu o creștere în greutate mai mică pe termen lung. Consumul de proteine și grăsimi vegetale împreună cu cereale integrale poate contribui la încetinirea creșterii în greutate pe termen lung, transmite Euronews.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard din SUA au constatat că acest tip de dietă săracă în carbohidrați (sau low-carb) a fost mai bună pentru menținerea greutății pe termen lung în comparație cu dietele alcătuite din carne și amidon rafinat.

Dietele sărace în carbohidrați au fost deja asociate cu modificări favorabile ale greutății pe termen scurt, dar cercetătorii au declarat că puține cercetări au analizat efectul acestor diete asupra greutății noastre pe termen lung.

O dietă săracă în carbohidrați se concentrează pe alimente bogate în proteine și grăsimi în locul cerealelor și al alimentelor bogate în amidon, potrivit Clinicii Mayo din SUA.

„Studiul nostru merge dincolo de simpla întrebare: «A consuma carbohidrați sau a nu consuma carbohidrați?»” a declarat într-un comunicat Binkai Liu, asistent de cercetare în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard și autor principal al studiului.

„Acesta disecă dieta săracă în carbohidrați și oferă o privire nuanțată asupra modului în care compoziția acestor diete poate afecta sănătatea de-a lungul anilor, nu doar a unor săptămâni sau luni.”

Constatările au fost publicate săptămâna trecută în revista JAMA Network Open.

Studiul a inclus un total de peste 120.000 de participanți care au făcut parte din trei studii care s-au desfășurat între 1986 și 2018. Participanții au furnizat actualizări auto-raportate ale dietelor și greutății lor la fiecare patru ani. Analiza datelor a fost efectuată între noiembrie 2022 și aprilie 2023.

Cercetătorii au analizat cinci tipuri de diete sărace în carbohidrați, inclusiv cele care puneau accentul pe proteine și grăsimi de origine animală și cele care puneau accentul pe proteine și grăsimi de origine vegetală.

Calitatea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați „poate juca un rol esențial în modularea modificării greutății pe termen lung”, a concluzionat studiul.

Dietele cu „proteine, grăsimi și carbohidrați de înaltă calitate din cereale integrale și alte alimente de origine vegetală au fost asociate cu o creștere mai mică în greutate”, au declarat cercetătorii.

Studiul lor a avut limitări, inclusiv faptul că datele au fost auto-raportate. Acest lucru înseamnă că erorile de măsurare au fost „inevitabile”. De asemenea, ar putea exista factori de confuzie sau prejudecăți, deoarece studiul a fost observațional.

De asemenea, studiul a fost limitat la profesioniști din domeniul sănătății, în principal albi, ceea ce ar putea limita capacitatea de a generaliza constatările pentru o populație mai mare.

Mai multe studii au asociat anterior dietele pe bază de vegetale cu un indice de masă corporală (IMC) mai mic. Un studiu publicat anul trecut în European Heart Journal a afirmat, de asemenea, că dietele pe bază de vegetale pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

„Principala concluzie de aici este că nu toate dietele sărace în carbohidrați sunt create la fel atunci când vine vorba de gestionarea greutății pe termen lung”, a declarat Qi Sun, profesor asociat la Harvard și autor principal al studiului, într-un comunicat.

„Descoperirile noastre ar putea zgudui modul în care ne gândim la dietele populare cu conținut scăzut de carbohidrați și sugerează că inițiativele de sănătate publică ar trebui să continue să promoveze modelele de alimentație care pun accentul pe alimente sănătoase, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Păi să o luăm logic! De la dieta sudaneză la dieta americană rolul grăsimilor este in jur de 20-30% din calorii, proteinele 20% si carbohidrații 50-60%! Deci dacă faci o dietă low fat, menții greutatea mai greu, dacă ar fi o dietă low protein, o menții jos si mai greu, când renunți la 60% dintre caloriile tale este evident că vei avea greutatea mai mică. Problema este alta: in condițiile in care si grăsimile nesaturate consumate excesiv, inclusiv uleiul ultra-extra-super virgin de masline, creste degradarea endoteliului vascular, dacă renunti la carbohidrați (fructe, legume, fasole, naut, linte) rămâi cu optiunile animale: carne lapte, ouă si uleiuri care sunt „low carb”! Toate opțiunile acestea duc la boli cardiovasculare si autoimune, lucru dovedit deja. Căutați dovezi intre grăsimile saturate si boli cardiovasculare, Alzheimer, diabet zaharat chiar cancere!
    Deci da, vei fi un pic mai slab ținând regimuri high fat, low carb, high protein dar mortalitatea va crește! Vei fi mai bolnav.
    Regimurile high fat sunt rele pentru sănătate și rele pentru mediu. Dieta americană si occidentală modernă este high fat și uitați ce sănătoși sunt oamenii! Toate zonele cu longevitate extraordinară cum ar fi Okinawa, Sardinia, etc au diete high carb și mănâncă produse animale când si cand, rar! La fel cum mânca taranul român intre 1800-1989! Carnea era o delicatesă nu felul principal!