G4Media.ro

STUDIU Dinozaurii se aflau în floarea existenţei lor la momentul în care…

Sursa foto: Queensland Museum / Facebook

STUDIU Dinozaurii se aflau în floarea existenţei lor la momentul în care a lovit asteroidul care le-a provocat extincţia

Dinozaurii au fost doborâţi în floarea existenţei lor şi nu se aflau în declin la momentul la care a lovit asteroidul care le-a provocat extincţia, conform unui nou studiu, relatează DPA/PA Media, citată de Agerpres.

Importanta descoperire oferă cea mai solidă dovadă obţinută până în prezent conform căreia dinozaurii au dominat lumea până când un asteroid letal a lovit Pământul, ducând la dispariţia lor în masă, în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, susţin cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au dezbătut multă vreme motivul pentru care au dispărut dinozaurii non-aviari, inclusiv Tyrannosaurus rex şi Triceratops, în timp ce mamiferele şi alte specii precum ţestoasele şi crocodilii au supravieţuit.

Constatările sugerează că mamiferele care au supravieţuit impactului cu asteroidul ar fi reuşit acest lucru deoarece se aflau deja în proces de adaptare la mediul lor şi, prin urmare, au putut suferi mai rapid anumite modificări.

Studiul, condus de o echipă internaţională de paleontologi şi ecologişti, a analizat 1.600 de date fosilifere din America de Nord.

Specialiştii au modelat lanţurile trofice şi habitatele ecologice ale animalelor terestre şi de apă dulce din ultimele câteva milioane de ani din Cretacic şi primele câteva milioane de ani din Paleogen, după impactul cu asteroidul.

Ei au descoperit că multe mamifere mici convieţuiau cu dinozaurii, lucru cunoscut de ceva timp de paleontologi. Noua cercetare, însă, dezvăluie că aceste vieţuitoare îşi diversificau alimentaţia, adaptându-se la mediile lor, devenind astfel componente mai importante ale ecosistemelor de-a lungul Cretacicului. În schimb, dinozaurii erau extrem de bine adaptaţi la mediul lor specific, a constatat studiul.

Potrivit experţilor, mamiferele nu doar au profitat de dinozaurii aflaţi pe moarte ci şi-au creat şi propriile avantaje prin diversificare – alimentaţia lor a evoluat, iar comportamentele lor au devenit mai variate, suportând astfel schimbările climei printr-o adaptare rapidă.

Conform cercetătorilor, acest comportament a contribuit probabil la supravieţuirea acestor vieţuitoare deoarece ele au devenit mai capabile comparativ cu dinozaurii să facă faţă distrugerii radicale şi bruşte provocată de asteroid.

Alfio Alessandro Chiarenza de la Departamentul de ecologie şi biologie animală al Universităţii Vigo din Spania, coautor al studiului, a declarat: „Se pare că ecologia stabilă a ultimilor dinozauri le-a împiedicat de fapt supravieţuirea în urma impactului asteroidului, care a schimbat brusc regulile ecologice de la acea vreme. Pe de altă parte, unele păsări, mamifere, crocodilieni şi ţestoase s-au adaptat anterior mai bine la schimbările instabile şi rapide din aceste medii, ceea ce ar fi putut creşte capacitatea lor de a supravieţui când lucrurile au luat brusc o întorsătură negativă, după ce a lovit asteroidul”.

Profesorul Steve Brusatte, preşedintele departamentului de Paleontologie şi evoluţie de la Facultatea de geoştiinţe din cadrul Universităţii din Edinburgh, a spus: „Dinozaurii se ţineau tare, având ecosisteme stabile, chiar până la momentul la care asteroidul i-a omorât brusc. Între timp, în perioada în care dinozaurii încă trăiau, mamiferele îşi diversificau dietele, ecologiile şi comportamentele. Deci, nu a fost doar faptul că mamiferele au profitat de moartea dinozaurilor, ci ele şi-au croit propriile avantaje, care din punct de vedere ecologic le-a ajutat să se adapteze în prealabil pentru a supravieţui extincţiei şi a ocupa nişele rămase vacante după moartea dinozaurilor”.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Science Advances.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu ar fi stiut asta daca nu i-ar fi luat un interviu lui Ion Iliescu.

  2. Eu unu sunt sceptic vis a vis de teoria dispariției bruște a dinozaurilor. Cred mai degrabă că acum 60 mil ani multe specii s-au adaptat fie că vorbim de alimentație, mediu, climat dar și in ceea ce privește inteligența. ‘Brontozaurii’ care se bazau exclusiv pe agresivitatea brută și pe dimensiunile impresionante care îi făceau oarecum invulnerabili au evoluat mai lent la partea de inteligență.

    Probabil că animalele gen leii care atacă în haită i-au cam lăsat fără pradă pe ăia mari și fioroși care vânau solo. Rămânând fără hrană competiția s-a mutat relativ brusc pe segmentul celor care s-au adaptat, între leii preistorici și alte feline poate și urși etc

    Treptat mamiferele care s-au adaptat la viața în haită le-au mătrașit pe alea care vănau pe cont propriu fie prin deprivarea de vânat fie prin anihilarea lor directă.

    Faza cu asteroiul care i-a pălit in freză de „și-au dat rage quit” mie unu imi sună destul e pueril.. hai, neverosimil ca s-o au mai cu talent..

  3. Asteroid? dinozaurii erau pe toata Terra doar nu a văzut o planetă,daca este cel din Mexic acum serios era un mic asteroid sa zicem ce treabă avea restul lumii?alo ăștia de știință ca sa distrugi o planeta total plina de dinozauri trebuie un asteroid cat Terra ,voi chiar credeți că bolovanul acela care nu era așa wow sau poate pentru zona de acolo putea ucide toți dinozaurii de pe Terra?cam nu așa că treaba cu asteroid pica