STUDIU: Doar un sfert dintre designerii din UE sunt femei. În ritmul actual, abia peste jumătate de secol se va ajunge la paritate / Femeile designer câștigă cu 12% mai puțin decât bărbații / Care este situația în România
Doar un sfert dintre designerii din Uniunea Europeană sunt femei, iar în ritmul actual, abia peste jumătate de secol se va ajunge la paritate. În plus, femeile designer câștigă cu circa 12% mai puțin decât bărbații. În România, mai puțin de 23% dintre designeri sunt femei, potrivit primului studiu pe această temă.
Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) a publicat, miercuri, un studiu, primul de acest fel, privind femeile din domeniul designului, care relevă un decalaj semnificativ între femei și bărbați și disparități salariale în industrie în Uniunea Europeană. Studiul, care coincide cu Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, a constatat că doar 24% dintre designerii din UE sunt femei și că ar fi nevoie de peste 50 de ani pentru a reduce acest decalaj în ritmul actual. În plus, femeile designer câștigă în medie cu 12,8% mai puțin decât colegii lor bărbați.
Există diferențe notabile între statele membre ale UE, proporția femeilor designer variind de la 17% în Țările de Jos la 33% în Letonia. România se află în a doua jumătate a clasamentului, sub media UE, cu o proporție a femeilor între designeri de 22,9%.
Studiul EUIPO a constatat că doar 21% dintre desenele înregistrate de proprietarii cu sediul în UE menționau cel puțin o femeie designer.
Diferențele dintre femei și bărbați în domeniul desenelor și modelelor se reduc într-un ritm lent în cadrul UE. În ritmul actual de îmbunătățire, paritatea nu va fi atinsă decât peste 51 de ani. Între timp, unele țări din afara UE au o proporție mai mare de femei designeri, Coreea de Sud, China și SUA având aproape jumătate sau aproximativ 40% din cererile de înregistrare a desenelor și modelelor cu femei designeri implicate.
Studiul a mai constatat că femeile designer câștigă în medie cu 12,8% mai puțin decât bărbații. În timp ce factori precum vârsta și condițiile de muncă pot contribui la această diferență de salarizare, rămâne o disparitate salarială inexplicabilă de 8%.
Directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau, a subliniat importanța egalității de gen în toate domeniile, inclusiv în cel al proprietății intelectuale:
„Egalitatea de gen este unul dintre obiectivele fundamentale ale UE. Este, de asemenea, un imperativ în toate domeniile vieții, inclusiv în domeniul proprietății intelectuale. Majoritatea studiilor de gen realizate până în prezent s-au concentrat asupra inventatorilor și brevetelor. Prin acest nou studiu al EUIPO, care se concentrează asupra femeilor designer și a participării acestora la sistemul de desene și modele comunitare înregistrate al EUIPO, sperăm să atragem atenția asupra diferențelor de gen existente și să inspirăm mai multe femei să urmeze o carieră în domeniul designului, promovând o profesie mai diversă și mai incluzivă.”
Studiul a dezvăluit, de asemenea, tipurile de produse cel mai frecvent concepute de femei, printre care se numără produsele farmaceutice și cosmetice, bijuteriile și produsele textile. În schimb, femeile designer lucrează cel mai rar la instrumente muzicale, arme, articole pirotehnice, articole pentru vânătoare, pescuit, uciderea dăunătorilor, unități de construcție și elemente de construcție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii