STUDIU Dormitul mai mult în weekend ar putea reduce riscul apariției bolilor de inimă cu 20%
Un studiu recent a descoperit că persoanele care dorm câteva ore în plus în weekend au un risc cu până la 20% mai mic de a dezvolta boli de inimă, comparativ cu cei care nu recuperează somnul.
Noile descoperiri, prezentate la o întâlnire a Societății Europene de Cardiologie, arată că somnul suplimentar reduce semnificativ riscul de afecțiuni cardiace, mai ales în cazul celor cu somn insuficient în timpul săptămânii, relatează Euronews.
„Un somn compensator suficient este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă”, a declarat Yanjun Song, autorul principal al studiului de la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare și Spitalul Fuwai din Beijing, China.
Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, adulții care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte sunt mai predispuși să dezvolte probleme de sănătate care afectează inima, crescând riscul de boli cardiace, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Studiul a utilizat date de la aproape 91.000 de persoane din proiectul UK Biobank, o bază de date vastă care conține informații de sănătate de la o jumătate de milion de persoane din Marea Britanie, pentru a evalua impactul somnului suplimentar în weekend asupra riscului de boli de inimă.
Cercetătorii au considerat privați de somn pe cei care au raportat că dorm mai puțin de șapte ore pe noapte, ceea ce a reprezentat 19.816 participanți, adică aproximativ 22% din total. Ei au examinat dosarele medicale ale participanților pe o perioadă de aproape 14 ani pentru a determina cine a dezvoltat afecțiuni cardiace, cum ar fi boli de inimă, insuficiență cardiacă, bătăi neregulate ale inimii sau accident vascular cerebral.
Participanții au fost împărțiți în patru grupuri, în funcție de cât de mult somn suplimentar au avut în weekend. Grupul cu cel mai mult somn în weekend a fost definit ca având între 1,28 și 16,06 ore de somn suplimentar în weekend, comparativ cu somnul din timpul săptămânii. Cei cu cel mai puțin somn suplimentar în weekend au pierdut, de fapt, între 16,05 și 0,26 ore de somn.
Cercetătorii au descoperit că participanții care au raportat cel mai mult somn compensatoriu în weekend au fost cu 19% mai puțin predispuși să dezvolte boli de inimă comparativ cu cei care au pierdut somn în weekend. În subgrupul persoanelor care sufereau de privare zilnică de somn, studiul a constatat că cei care au recuperat cel mai mult somn în weekend au avut un risc cu 20% mai mic de a dezvolta boli de inimă decât cei care au recuperat cel mai puțin.
Studiul nu a identificat diferențe semnificative între bărbați și femei în aceste rezultate.
„Rezultatele noastre arată că, pentru o proporție semnificativă din populația modernă care suferă de privare de somn, cei care recuperează cel mai mult somn în weekend au rate semnificativ mai scăzute de boli de inimă decât cei care recuperează cel mai puțin”, a declarat Zechen Liu, coautor al studiului și cercetător la Spitalul Fuwai și Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare din China.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank