STUDIU Eficacitate confirmată în SUA pentru un nou tratatament împotriva obezităţii
Grupul farmaceutic american Eli Lilly a publicat joi rezultatele unui nou studiu clinic care confirmă că medicamentul său Tirzepatidă, aprobat pentru moment în Statele Unite doar împotriva diabetului, ajută la pierderea în greutate, informează AFP, citată de Agerpres.
Aceste rezultate deschid drumul spre o posibilă autorizare în viitorul apropiat a acestui medicament de către Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru persoanele care suferă de obezitate.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 900 de participanţi supraponderali sau obezi şi diagnosticaţi cu diabet de tip 2 (tipul cel mai des întâlnit). Medicamentul este administrat doar o dată pe săptămână sub forma unei injecţii.
Persoanele care au primit cea mai mare doză au slăbit în medie 15,6 kilograme (reducere a masei corporale cu 15,7%) într-o perioadă de aproximativ un an şi jumătate (72 de săptămâni).
Efectele secundare au fost în general probleme de natură gastrointestinală (greaţă, diaree, vărsături).
Graţie acestor rezultate, Eli Lilly intenţionează să finalizeze cererea sa privind autorizarea medicamentului pentru pacienţii obezi şi supraponderali „în săptămânile următoare” şi „se aşteaptă la o decizie de reglementare până la sfârşitul anului 2023”.
Un prim studiu clinic, ale cărui rezultate au fost publicate într-o revistă ştiinţifică în iunie 2021 şi care le vizau pe persoanele obeze şi supraponderale dar care nu sufereau de diabet, a demonstrat o scădere în greutate încă şi mai importantă, de ordinul a 21%.
Tirzepatida imită un hormon gastrointestinal (GLP-1) care activează receptorii din creier ce joacă un rol în regularizarea apetitului.
Medicamentul este comercializat sub numele de Mounjaro pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, după o autorizare emisă de FDA în mai 2022.
Însă anumiţi medici americani îl prescriu deja în afara autorizaţiei de comercializare, recomandându-l persoanelor care vor să slăbească, deşi nu au diabet.
În Statele Unite, aproximativ 40% dintre adulţi suferă de obezitate.
Tratamentele care folosesc analogi ai GLP-1 reprezintă pentru mulţi dintre specialişti o veritabilă speranţă, întrucât ele determină scăderi în greutate mult mai importante decât medicamentele disponibile până în prezent.
Există şi o miză comercială considerabilă pentru companiile farmaceutice: potrivit Morgan Stanley, piaţa mondială a tratamentelor împotriva obezităţii ar putea să ajungă la 54 de miliarde de dolari până în 2030.
Producătorul Novo Nordisk comercializează deja în Statele Unite un nou tratament de acest tip, denumit Wegovy şi autorizat de FDA împotriva obezităţii din iunie 2021.
Omologul său aprobat contra diabetului, denumit Ozempic şi care utilizează aceeaşi moleculă (semaglutidă), s-a confrunt recent cu rupturi de stoc periodice, după ce a făcut furori pe reţelele de socializare datorită proprietăţilor sale ce favorizează slăbirea.
Experţii din sectorul medical se declară însă îngrijoraţi din cauza riscului ca persoanele care nu sunt în mod clar supraponderale să îl utilizeze pentru a pierde câteva kilograme.
În Statele Unite, există în plus şi o problemă de acces la aceste noi medicamente extrem de scumpe (aproximativ 1.000 de dolari pe lună), deoarece ele nu sunt decât foarte rar rambursate de casele de asigurări medicale. Totodată, ele trebuie luate pe termen lung, în caz contrar pacientul riscă să ia din nou în greutate atunci când tratamentul este întrerupt.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank