STUDIU Exercițiile fizice timp de 30 de minute îmbunătățesc memoria
Pentru navetiștii care merg la serviciu cu bicicleta și pentru cei care își încep ziua cu o plimbare vioaie, beneficiile exercițiilor fizice timpurii sunt bine cunoscute.
Acum, oamenii de știință cred că activitatea nu este doar o idee bună pentru îmbunătățirea zilei de mâine – activitatea fizică ar putea fi asociată cu o mică creștere a scorurilor de memorie și în ziua următoare, relatează The Guardian.
Un studiu realizat de University College din Londra a arătat că 30 de minute de activitate moderată până la viguroasă și somnul de cel puțin șase ore pe timp de noapte ar putea contribui la îmbunătățirea performanțelor cognitive în ziua următoare.
„Concluzia este că activitatea fizică este bună pentru creier, iar somnul bun contribuie la aceasta”, a declarat Dr. Mikaela Bloomberg, primul autor al studiului.
Cercetătorii au observat că activitatea fizică a fost asociată anterior atât cu îmbunătățiri pe termen scurt ale funcției cognitive, cât și cu un risc redus de demență.
Cu toate acestea, Bloomberg a remarcat că multe studii care au analizat impactul pe termen scurt au fost realizate în laborator și au urmărit în principal răspunsurile pe o scară de timp de la câteva minute la câteva ore. Aceste studii au sugerat că beneficiile ar putea fi cauzate de creșterea fluxului sanguin către creier și de stimularea substanțelor chimice cunoscute sub numele de neurotransmițători.
În prezent, cercetătorii afirmă că au analizat impactul pe termen scurt al activității fizice desfășurate în viața reală, constatând nu numai beneficii pentru creier, ci și că acestea par să dureze mai mult decât era de așteptat.
Scriind în International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, Bloomberg arată cum 76 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 83 de ani, care nu prezentau tulburări cognitive sau demență, au fost rugați să poarte un accelerometru timp de opt zile pentru a-și urmări somnul și activitatea fizică în timp ce își duceau viața normală.
De asemenea, în fiecare zi, participanții au fost supuși unor teste cognitive online simple pentru a le sonda atenția, memoria și viteza de procesare, printre alte facultăți.
Echipa a declarat că rezultatele lor arată că fiecare creștere de 30 de minute a activității fizice moderate până la viguroase în ziua precedentă a corespuns unei creșteri de 2-5% a scorurilor de memorie episodică și de lucru în ziua următoare, deși numai aceasta din urmă a rămas odată ce au fost luate în considerare datele privind somnul participanților.
În timp ce Bloomberg a remarcat că este dificil de spus dacă acest lucru corespunde unei diferențe tangibile – clinice – pentru participanți, ea a spus că următorul pas este de a efectua lucrări similare la persoanele cu deficiențe cognitive.
„Ideea este că pentru persoanele care au o deficiență cognitivă ușoară, o creștere foarte mică a performanței cognitive de zi cu zi poate face o diferență uriașă”, a spus ea.
Echipa a constatat, de asemenea, că fiecare creștere de 30 de minute a comportamentului sedentar a fost asociată cu o mică scădere a scorurilor memoriei de lucru a doua zi – deși Bloomberg a spus că modul exact în care este petrecut timpul sedentar ar putea fi important – în timp ce cei care au dormit cel puțin șase ore pe noapte au avut scoruri mai mari pentru memoria episodică, atenția și viteza de răspuns fizic a doua zi, după luarea în considerare a nivelurilor de activitate fizică, decât cei care au dormit mai puțin.
Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv faptul că participanții aveau niveluri ridicate de educație, o sănătate excelentă și niveluri ridicate de activitate fizică zilnică.
Bloomberg a adăugat că nu este clar ce anume determină impactul exercițiilor fizice asupra memoriei în ziua următoare, beneficiile neurotransmițătorilor fiind considerate a dura doar câteva ore. Ea a remarcat, de asemenea, că diferite mecanisme pot fi la baza beneficiilor pe termen lung ale exercițiilor fizice pentru creier.
Studiul este legat de accentul pus pe protejarea creierului pe măsură ce îmbătrânim. „Cu toții experimentăm declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânim, este o parte normală a îmbătrânirii”, a spus Bloomberg. „Așadar, aceasta este grupa de vârstă la care începem să ne gândim: care sunt aceste mici lucruri pe care le putem face zi de zi pentru a ne îmbunătăți funcția cognitivă și independența și participarea socială?”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank