
STUDIU Există o legătură între o dietă bogată în sare și depresie / Cel puțin la șoareci, clorura de sodiu determină creșterea valorilor unei proteine asociată cu simptomele depresiei
Un grup de cercetători de la Universitatea Nanjing a descoperit că la șoareci, într-un prim studiu, consumul de sare determină creșterea unei proteine asociate cu apariția tulburării depresive, relatează Corriere della Sera.
La șoareci, un regim alimentar deosebit de bogat în clorură de sodiu (NaCl) pare să crească și riscul de depresie. Acest lucru a fost dezvăluit într-un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universității Nanjing (China), publicat recent în The Journal of Immunology.
Global, 5% din populația adultă suferă de depresie, o tulburare complexă legată de factori genetici și de mediu.
Medicina nu dispune de instrumente contondente: în prezent, experții investesc din ce în ce mai mult în prevenție, sugerând în special o alimentație mai echilibrată.
Literatura științifică a demonstrat deja rolul nociv al alimentelor vechi și al disbiozei microbiotei intestinale în favorizarea apariției bolii. Ce se întâmplă cu dietele bogate în sare?
Cercetătorii chinezi au încercat să răspundă la această întrebare folosind modele de șoareci. Ei au împărțit șoarecii în două grupuri: unul hrănit cu o dietă sănătoasă și unul cu o dietă care conținea 8% NaCl (sare de masă obișnuită).
„Orientările OMS recomandă mai puțin de 5 g de sare pe zi, iar chiar și un exces moderat ar putea prezenta riscuri”, explică Xiaojun Chen, profesor asociat de patologie și imunologie la Universitatea de Medicină din Nanjing și autor principal al studiului.
Pentru comparație, a fost inclus un al treilea grup de control pozitiv, format din șoareci supuși stresului cronic de constrângere într-o cușcă, o condiție similară depresiei umane, tipică cobaiilor aflați în captivitate prelungită.
După 5-8 săptămâni de monitorizare, șoarecii supuși dietei bogate în sare au prezentat modificări ale sănătății mintale comparabile cu cele din grupul de control pozitiv, deși nu au fost supuși acelorași restricții.
Clorura de sodiu determină creșterea valorilor interleukinei 17 (IL-17), o citokină asociată cu simptomele depresiei, la șoareci, în special la nivel cerebral și splenic. Citokinele sunt molecule proteice care, prin legarea la receptorii de pe membranele celulare, transmit celulei ordine specifice.
Cu toate acestea, pentru a dovedi că există o legătură deterministă între alimentație și producerea unei interleukine specifice, universitarii au examinat alți cobai, de data aceasta cu o deficiență intrinsecă de RORγt, un factor care promovează transcrierea IL-17, hrănindu-i cu alimente care conțin 8% NaCl.
Observațiile experimentale nu au arătat modificări relevante ale comportamentului, nici o creștere a nivelului de interleukină 17. Aceasta din urmă, după cum s-ar putea argumenta, este produsă și de limfocite, celulele care apără organismul împotriva infecțiilor. Acest lucru este valabil și la rozătoare. În special, celulele γδT sunt responsabile de producerea de IL-17 și sunt suprareprezentate la animalele care urmează o dietă bogată în sare.
Dornici să obțină o imagine mai bună a depresiei, cercetătorii au analizat dacă producția de IL-17A de către celulele γδT contribuie la apariția tulburării depresive. În acest scop, ei au utilizat un anticorp anti-γδTCR, care a fost apoi inoculat în modele cu scopul de a reduce numărul de celule γδT.
După acest tratament, a fost observată simultan o scădere semnificativă a simptomelor psihiatrice. Chen subliniază importanța contracarării dietelor bogate în sodiu în cadrul programelor de sănătate publică. Și îndeamnă la prudență.
„Modelele murine sunt cu siguranță valoroase pentru înțelegerea mecanismelor biologice, dar ele diferă de oameni în ceea ce privește metabolismul, răspunsurile imune și complexitatea comportamentală”. Cursul viitor este curând stabilit.
„Pentru a confirma constatările la om, ar fi cruciale investigațiile epidemiologice care corelează aportul de sare din alimentație cu severitatea depresiei și nivelurile IL-17A. În plus, studiile clinice intervenționale care evaluează efectele reducerii NaCl asupra tulburărilor de dispoziție și a markerilor inflamatori ar putea furniza dovezi cruciale”.
Sunt în joc abordări terapeutice mai bune.
„Combinarea restricției de sare cu terapiile antiinflamatorii (de exemplu, inhibitorii IL-17A) ar putea îmbunătăți eficacitatea tratamentelor împotriva depresiei, deși sunt necesare studii clinice riguroase pentru a confirma beneficiile.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.